perjantai 28. heinäkuuta 2017

Pieniä tilkkutöitä epp-tyyliin


Kuluva kesä on sujahtanut taas aivan hujauksessa ohi! Säät ovat olleet melkoinen pettymys, mutta muuten kesäni on sujunut mukavissa merkeissä. Viimeksi tavatessamme olimme lähdössä reissuun. Kiertelimme perheen kanssa Benelux- maissa (siellä on muuten pienissä ruokakaupoissakin hyvä valikoima erilaisia keski-eurooppalaisia kaava- ja ompelulehtiä tarjolla) ja Saksassa ja tulimme Tanskan ja Ruotsin kautta kotiin. Täällä olemme kierrelleet sukulaisissa sekä tehneet muita pieniä päivän mittaisia reissuja. Ompelukone on saanut lähes pölyttyä koko heinäkuun ajan, kun taas automatkoilla virkkuukoukku on heilunut kiivaaseen tahtiin ja sainkin yhden pitkään keskeneräisenä olleen työn vihdoin valmiiksi, siitä kerron teille ensi kerralla!

Virkkauksen lisäksi toinen kätevä autokäsityö on epp eli english paper piecing. Siinä kangas kiinnitetään mallineen päälle joko harsimalla/liimaamalla/silittämällä niin että saumanvarat kääntyvät mallineen toiselle puolelle ja sitten mallineet ommellaan kiinni toisiinsa reunoistaan. Kiinnittäminen tapahtuu käsin ompelemalla. Lopuksi kartonkiset tai paperiset mallineet poistetaan. Tekniikka on vanha (ette usko, mutta olen ensimmäiseen tilkkupeittooni käyttänyt juuri tätä tekniikkaa 20 vuotta sitten), mutta juuri nyt erittäin ajankohtainen, jopa trendikäs - ainakin tilkkupiireissä ja fussy cuttingiin yhdistettynä (eli kohdistetaan kuvio tai kankaan kuvion osia, joista syntyy uusi kuviokokonaisuus). Tunnetuin ja suosituin tapa on ollut yhdistää kuusikulmioita, mutta nyt malleja on jo vaikka millaisia, helpoista monimutkaisempiin.
Itsekin halusin kokeilla kyseistä tekniikkaa ja leikin jopa yhtenä iltana hieman suunnittelijaa ja tein oman blokin - basenjiblokin :). Inspiraation lähteenä siis meidän Josef-koira! Basenjiblokin keskustaa yksinkertaistamalla saa tyylitellyn sydämen. Kolme blokkia päällekkäin laittamalla sain juuri sopivankorkuisen kuvion tyynyn toiseen reunaan. Keväämmällä löysin Husqvarnasta kivan käsintikkausta muistuttavan tikin ja kiersin blokit sillä. Ne eivät tässä työssä näy niin hyvin, mutta alemmissa kuvissa olevassa projektipussukassa kyllä.


Kerron kuitenkin ensin hieman tikistä. Sen ompelemiseen tarvitaan läpinäkyvää siimalankaa sekä tietysti kone, josta kyseinen tikkilaji löytyy. Kuvasta näkyy, miten tikki on merkitty omaan Husqvarna Opaliin 650. Läpinäkyvä lanka laitetaan ylälangaksi ja tikkauksen värinen lanka alalangaksi. Langankireys on tärkeää säätää riittävän kireälle  (6-9), jotta tikki toimii. Opal ohjeisti minua vaihtamaan erikoispaininjalan, jota minulta ei ollut, joten ompelin tikin yleispaininjalalla. Tyynyssä käytin irtirevittävää tukikangasta apuna, pussukassa en, koska siinä oli jo useampi kangaskerros päällekkäin. Rakastuin tikkiin päätä pahkaa ja tulen käyttämään sitä jatkossakin! Vink vink: tikillä saa kivaa vaihtelua myös vaikka farkkuihin tai yksivärisiin pellavavaatteisiin.
Olen tosiaan taas ommellut yhden projektipussukan, ne ovat niin käteviä. Tämä ei kuitenkaan tullut minulle vaan lapsuudenystävälleni, joka hiljan pääsi myös meidän aikuisten naisten ikään :). Hän on erittäin taitava neuloja, joten laitoin muutaman lankakerän vielä mukaan. Projektipussukassa käytin koristeena epp-kuusikulmioita, mutta en ommellutkaan niitä yhteen vaan jätin moderniin tyyliin väliin pienet raot. Olen nähnyt tällä tyylillä tehtyjä pieniä ja isoja tilkkuprojekteja ja ne ovat upeita. Haaveissani on toteuttaa joskus myös itse isompi työ tällä tavoin ja korostaa asettelua tikkauksilla, kuten olen lehdissä ja netissä nähnyt. Tässä projektipussukassa tuo koneen "käsitikkaus" on muuten todella kivannäköinen, eikö olekin? Kiinnitin sillä kuusikulmiot ja tikkasin yläreunan nauhakujan sekä kankaiden saumakohdan. Pussukan sisällä on vielä tasku, johon kirjoin lahjan saajan nimen, siitä ei ole nyt kuvaa.
Täällä tytöt huutelevat minua vielä pelailemaan perjantain kunniaksi. Saa nähdä onko mielessä korttipeli vai lautapeli. Lomaa on vielä hetki jäljellä, joten ei ole niin vakavaa, jos vähän pitempään valvoo - sitä paitsi onhan nyt perjantai! Mukavaa viikonloppua <3

ps. Mallit ovat siis omiani ja tyynyn kankaat suurimmaksi osaksi EK:sta ja Libertyä Nova Melinalta. Pussukan kuviokankaat ovat Almandiinin (sinne tullut muuten hurja määrä kivoja uutuuksia). Moikka!

22 kommenttia:

 1. Upeita juttuja olet ennättänyt kesälomareissuilla tehdä. Minä olen viettänyt käsitöistä vapaata kesää. Kovasti mieli tekeekin luomaan jotain pienen tauon jälkeen. Minulla arki alkaa maanantaina. Kivaa loman jatkoa sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, itsestä kyllä tuntuu, ettei ole oikein mitään käsitöitä saanut tehtyä, varsinkaan nyt heinäkuussa :). Mukavaa töiden alkua sulle!

   Poista
 2. Epp on nyt kyllä todella suosittua tällä hetkellä:) Hienoja töitä olet tehnyt! Mukavaa loman jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sitä näkee tosiaan vähän kaikkialla nyt :), mukavaa ja inspiroivaahan se on!

   Poista
 3. Tämäpä onkin mielenkiintoinen postaus! Piti ihan käydä muutama video katsomassa YouTubessa, että ymmärsin ihan kunnolla, miten tekniikka toimii. Tyynyn Josef on ihan näköinen <3 Aika pieniä palasia olet tässä saanut näperrellä. Vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta saada palaset symmetrisesti paikoilleen. Tuo projektipussukka on myös tosi ihana ja tykkään kovasti, miten olet yhdistellyt eri kankaita ja kuoseja niin, että sopivat sävyiltään täydellisesti yhteen. Tuo tikki on muuten tosi kivan näköinen. Mahtaakohan minun koneestani löytyä sellainen - täytyy tarkistaa. Tuli semmoinen olo, että voisin kokeilla jotain yksinkertaista epp juttua. Ehkä ihan jollain neliöillä tai timanteilla aluksi. Minullakin on aika paljon puuvillakankaiden tilkkuja jemmassa, joista saisi kivoja juttuja tehtyä. Kiitos paljon inspiraatiosta. Toivottavasti saan aikaiseksi kokeilla joku kerta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyyny oli tosiaan aika pienistä palasista ja ihan täysin en saanut kohdistettua noita kokonaisuuksia toisiinsa. Myös se miten saumanvarat kannattaa käännellä varsinkin noissa ulkoreunoilla, niin siinä on vielä petraamista ja harjoittelua. Pienet tilkut on tähän tekniikkaan kyllä ihan omiaan. Toivottavasti innostut kokeilemaan :).

   Varmasti sinultakin se käsitikkimalli koneestasi löytyy, minä kyllä ihastuin siihen :).

   Kiitti sulle ja mukavaa maanantaita!

   Poista
 4. Aivan ihania juttuja olet taas tehnyt <3

  VastaaPoista
 5. Onpa suloisia!!! Pussukka on ihana lahja ja siinä on kivat kankaat. Tyyny on tosi ihana idea, eihän koko pinta tarvitse olla epptä. Koirakin on päässyt kuvaan mukaan! Niin kivaa matka- ja kesätekemistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivasti sopi minustakin nuo Almandiinin kankaat yhteen :). Joo, nyt ei huvittanut tehdä koko pintaa epp:llä, joskus toiste sitten niin, kiitos Saija!

   Poista
 6. Onnistuneesti suunniteltu blokki! Täytyypä joskus perehtyä tähänkin tekniikkaan.. :) Pussukka on tosi kiva ja neulojalle varmasti tarpeellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itse tykkään paljon noissa pussukoissa kuljetella virkkuu-, neulonta- ja kirjontaprojekteja. Monenlaista keskeneräistä kun löytyy nytkin, ovat sitten suojassa niin lapsilta kuin koiraltakin 😊.

   Poista
 7. Kivoja juttuja olet taas näperrellyt 😊 Tuo pussukka on niin näppärä ja kivan näköinen 👌 Minäkin sain kaivettua pitkästä aikaa kässäjutut esille. Koko kesä onkin mennyt ilman kässäilyitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin melkoista näpertelyä tosiaan 😊. Pussukasta tuli minustakin kiva, tyytyväisenä lähetin sen eteenpäin! Kiitos Eerika!

   Poista
 8. Sinä aina maltat automatkoillakin tehdä ompeluksia. Minulla automatkat menee aina virkatessa. :) Kiva tuo epp-tekniikka. Itse olen sillä tekniikalla tehnyt oppilaiden kanssa palloja viisikulmioista. Kesä hurahti kyllä niin äkkiä ohi, että melkein säikähdin. Ihanaa elokuuta Sinulle ja perheellesi! :)

  VastaaPoista
 9. Enempi minäkin olen itse asisssa virkkaillut tänä kesänä, autossa ja muutenkin mutta tosi kivasti tälläinen käsiompelutyökin mukana kulkee. Kesä tuntuu hurahtavan ohitse vuosi vuodelta nopeammin 😊. Kiitos Pikku Akka, mukavaa elokuuta sinnekin!

  VastaaPoista
 10. Ei voi kuin ihailla näitä sinun töitäsi!

  VastaaPoista
 11. Tyylikkäitä tilkkutöitä. Ymmärsinnkö oikein, että tuossa ompeleessa alalanka kurotaan näkyviin oikealle puolelle kiristämällä ylälankaa eli sitä siimaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin se tapahtuu. Joka toinen tikki tehdään vielä kaksinkertaisena, niin silloin tuo alalangan väri erottuu pinnasta vielä paremmin. Kiitos Johanna!

   Poista
 12. Basenjityyny on hurmaavan näköinen:) Epp töiden parissa matkanteko on varmasti mennyt joutuisasti, eikä tällainen projekti vie paljoa tilaa matkatavaroissa:) Oli pakko käydä katsomassa löytyykö minun koneista tuota käsin ommeltua muistuttavaa tikkiä. Löysin elnasta hyvin samantapaisen, siinä vaan on kolminkertasena joka tonen tikki, en tiedä onko se sitten sama, mut sehän selviää kokeilemalla(ojekirjassakaan ei ollut mainintaa). Läpinäkyvää siimalankaa mulla pitäsi ollakin..vai uskallankohan, ettei tämäkin kone mene rikki:D Joka tapauksessa tuo tikki on ihan huippu, just johonkin pellavapaitoihin yms..
  Aivan ihana myös tuo ystävällesi tekemäsi lahja<3 Noi kauniissa projektipussukassa on kiva säilyttää ja kuljettaa lankoja mukana:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuosta kone rikki mene, joten laita kokeiluun vaan :). Kyllä se varmasti on sama, mulla kone tekee 2-kertaisena, mutta 3- kertaisenahan se erottuu vielä paremmin! Epp on kyllä ihan täydellistä autoilukässäilyä, varmasti toistekin otan matkaan mukaan. Ystävä on ainakin ahkera neuloja, niin ajattelin, että pussukalle käyttöä varmasti löytyy. Ja mikäs siinä estää muutakaan säilyttämästä ;). Kiitos Villa Pipo!

   Poista

Kiitos kommentistasi. Se saa minut hymyilemään :) Thank you for your comment.