sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Kevään viimeiset kämmekkäät - kudelangalla kuvioita neuleeseen (roosiminen)


Täältä tulevat kevään viimeiset neuletyöt. Isommat tytöt tekivät itselleen kämmekäs-tilauksen noiden viime postauksessa esittelemieni omien kämmekkäideni jälkeen ja ajattelin, että on paras ryhtyä heti toimeen. Kaivelin jämälankakoriani ja päätin, että käytän kämmekkäisiin kaikkia mahdollisimman pieniä lankakorini keriä.

Halusin kokeilla näihin virolaista perinteistä käsityötekniikkaa, roosimista. Piti oikein tarkistaa omalta Instagram tililtäni, että milloinkas minä tätä tekniikkaa ekaa kerran kokeilin. Näytti olevan viime vuoden syyskuu, kun aloitin villasukat itselleni ja niihin kieputtelin ikään kuin kudelankaa koristeeksi. Se sukkaprojekti päättyi kuitenkin siihen, että hermostuin omaan neulomiskäsialaani (yritin ekaa kertaa neuloa vähän ohuemmasta Virosta ostetusta villalangasta ja mun käsiala on siis yleisesti ottaen mieluummin löysä kuin kireä). Sukkahirvityksen puolikas on mulla jemmassa edelleen, jotta voin toivottavasti joskus katsoa ja verrata sitä johonkin muuhun ja sanoa itselleni, että tästä lähdettiin ja tähän on päädytty :). Aloitin sen jälkeen samasta langasta vielä kahdet muutkin sukat, joissa käsiala oli jo parempaa, mutta menin onneton kokeileen niihin erilaista kuviota ja sitten en ollutkaan tyytyväinen niihin. Menikin sitten se roosimis into siinä aika moneksi kuukaudeksi!

No, nyt kuitenkin päätin taas kokeilla ja onnistuinkin peremmin, kun otin vähän löysemmin rantein sekä langan että kuvioiden suhteen. Lopputulokset näette alla :).Mitä sitten on roosiminen (käytän nyt tätä vironkielistä termiä)? Törmäsin tekniikkaan kirjassa, jonka ostin viime kesänä Saarenmaalta. Kirja on siis vironkielinen ja esittelee perinteisiä virolaisia käsityötaitoja. Varsinaisia töitä ohjeineeen tai mallikaavioineen siinä ei ole, mutta kirjassa on melko paljon kuvia sekä valmiista töistä että piirroskuvia tekniikoista.

Roosimiskuviot tehdään kiepauttamalla erillistä lankaa neulottavien silmukoiden eteen tai taakse. Tekniikka on melko helppo ja nopeakin, kun sen oivaltaa. Lankaa ei katkaista vaan se tuodaan kiepautettavaksi vuorotellen työn oikesta ja vasemmasta reunasta. Kuviot ovat usein geometrisiä kukkasia ja tähtiä, hyvin kansanperinnemäisiä. En ole Pinterestissä, mutta voisin kuvitella, että sieltä löytyy hurjasti kuvioita tekniikkaan. Niitä voi hakea esim. hakusanoin: roositud knitting, roositud inlay knitting/pattern. Olen nähnyt kuvioita tehtäväm niin yksinkertaisella kuin kaksinkertaisellakin langalla.

Perinteiseen tapaan minulla on tietysti teille myös linkkivinkki. En tuhlannut nykyään ah niin arvokasta kässäilyaikaani tutoriaalin tekemiseen (no okei, yritettiin me lapsen kanssa ottaa vaihekuvia, mutta ei siitä oikein mitään tullut, koirakin vei lankakeriä koko ajan :O), kun hyvä video jo löytyy netistä ja se on tämä. Jos joku nyt oikeen innostui videossa esitetystä piposta näin kevään korvalla niin se on ladattavissa ilmaiseksi täältä. Itsellä se on jo tallessa, jos vaikka syksymällä innostuu, tosin en ole vieläkään hylännyt ajatusta niistä sukista - joulusukista!


Näissä minun tekemissäni kämmekkäissä kuviot ovat taas ihan omasta päästä. Jos googlasitte kuvia tekniikasta, huomaatte, että tuollaiset vaalenpunaisissa kämmekkäissä esiintyvät raidat eivät perinteisesti ole tyypillisiä tälle tekniikalle, mutta minä nyt halusin kokeilla yleisemminkin, millaista pintaratkaisua tekniikalla voi tehdä. Raidat voisivat hyvin sopia ainakin ihan musta-valkoiseen tyyliin. Tuli myös mieleen, että neulalla ja langallakin voisi periatteessa pujotella samoin tavoin kuvioita neuleeseen ja siitä se ideamylly lähtikin taas sitten jauhamaan. Ideat saavat kuitenkin nyt myllätä ihan rauhassa syksyyn saakka, sillä kevään ja kesän meinaan viettää erilaisten ompelujen, kirjonnan ja toivottavasti myös virkkauksen parissa. Ja niistä ompeluista tulikin mieleen, että se viime postauksessa valittamani irtokaulusepisodi taitaa saadakin ihan onnellisen lopun. Ainakin nyt näyttää siltä, joten toivottavasti nähdään sen merkeissä sitten seuraavaksi!

Mukavaa sunnuntai-iltaa kaikille!

29 kommenttia:

 1. No, enpä ole aiemmin roosimisesta kuullutkaan. Kauniita kämmekkäitä olet värkännyt. Mukavaa viikonalkua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos AnniK. Ajattelinkin, ettei se varmaan kovin monelle tuttua ole. En ollut itsekään törmännyt siihen ennen tuota kirjaa :)

   Poista
 2. Onpas kivaa pintakuviointia! Tykkään! :)

  VastaaPoista
 3. Onpa tosi kivan näköistä jälkeä! Pitääkin Pinterestistä katsoa mitä sieltä löytyisi tähän tekniikkaan liittyen. Alkoi heti mielikuvitus raksuttaa, kun mainitsit, että jälkikäteen voisi valmiiseen neulepintaan pujotella neulalla kuvioita tähän samaan tapaan. Miten kutkuttava ajatus ja mitä kaikkea niin voisi keksiä... Mukava kuulla, että kaulusepisodi on saamassa onnellisen lopun. Sitä lopputulosta jo täällä kovasti odotellaan 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mukava tapa koristella, vähän erilainen ja kiva, kun tähän ei mene välttämättä edes paljon lankaa, saa pikkukeriäkin käytettyä. Eikös olekin kutkuttava ajatus tuo neulepinnan koristelu jälkikäteen. Tällä viikolla toivottavasti pääsen kevätvaatteita ompelemaan loppuun, on sitten esiteltävää taas ;). Kiitokset sulle!

   Poista
 4. Ihanat! Kivan erilainen malli, tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten kämmekkäisiin on helppo kokeilla uusia juttuja ;). Kiitti Saija!

   Poista
 5. Erittäin kiva tekniikkalaji, jolla saa kyllä näyttävää jälkeä aikaiseksi. Joskus olen johonkin lapsen säärystimiin tehnyt kukkasia neula- lankasysteemillä. Se on kyllä helppo ja näppärä tapa koristella neulepintaa. Pitääpä käydä katsomassa tuo video, jos vaikka innostuisi uutta tekniikkaa kokeilemaan 😊
  Mukavaa viikkoa sinulle 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olispas mukava nähdä ne säärystimet :). On tosi kiva nähdä tämmöisiä eri maiden perinteisiä koristelutapoja, Viro on kyuitenkin niin lähellä Suomea, mutta tietääkseni täällä ei tuota tapaa ole käytetty, en ole itse ainakaan törmännyt. Mukavaa viikkoa sinnekin <3

   Poista
 6. Tosi kivan ja lämpöisen näköisiä!

  VastaaPoista
 7. Aivan uusi juttu minullekin, pitääpä tutustua tarkemmin. Kauniit kämmekkäät olet tehnyt! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mielenkiintoinen tekniikka, tutustu ihmeessä. Kiitoksia Oman näköinen :)

   Poista
 8. Kauniit kämmekkäät! Ennen kuin luin tekstisi, luulinkin, että olet pujotellut lankaa valmiiseen neuleeseen. Sekin olisi kiva idea. Mutta roosiminen on sananakin ihan uusi tuttavuus. Ihanaa, kun käsitöissä tekniikat ei kyllä lopu koko elämän aikana ja aina voi opetella uutta. Sun valmista kaulusta odotellen... Aurinkoista viikkoa sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä minustakin käsitöissä ihan parasta, että aina löytyy jotakin mitä ei osaa ja voi kokeilla monenlaisia juttuja. Kaulukseen tuleva vaate on vielä kesken, iski kauhea yskä ja tukkoinen olo niin en ole kauheasti jaksanut kässäillä nyt, täytyy odotellla myös ehkä vähän lämpimämpää keliä kuvaukseen :). Kiitos Kati sulle!

   Poista
 9. On kyllä tosi kauniit kämmekkäät! Kiva, kun kerrot täällä näistä erilaisista tekniikoista, tämäkin roosiminen oli minulle ihan uusi juttu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on mukavaa, jos erilaiset tekniikat kiinnostaa muitakin, itseä kun ne kiinnostaa vähän liikaakin välillä :D. Kiitos Raisa!

   Poista
 10. Uusi tekniikka oli minullekin. Kivan näköiset kuviot kyllä näissä kämmekkäissä 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Eerika! Jouluksi täytyy vielä sitten ne sukat kyllä yrittää tehdä tällä tekniikalla :).

   Poista
 11. Ihania kämmekkäitä! 💛 Tuota tekniikkaa täytyy joskus kokeilla, vaikuttaa mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan hauska tekniikka, kokeilemaan vaan! Kämmekkäät ovat olleet tytöillä kovasti käytössä, se aina äidin mieltä lämmittää :). Kiitoksia <3

   Poista
 12. Oi, kuinka kauniit näistä tyttösten kämmekkäistä tuli!
  Ennen kuin pääsin postauksen loppuu,(katselin siis videon) ja aloin miettimään, että voisiko tuon tehdä myös neulalla ja langalla:) Tuosta lankojen pujottelusta ja pinkkien kämmekkäiden kuviosta nimittäin tuli mieleen Karjalainen punopoiminta, jota olen siis kokeillut pienen mallitilkun verran.
  Kiitokset kun avasit tuota tekniikkaa. Vaikken harrasta paljon neulomista niin väittäisin, että hoksasin miten tuo roosiminen tapahtuu:)
  Jes, kohta päästään myös näkemään se irtokaulus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitikin heti mennä tarkistamaaan tuo Karjalainen punopoiminta, kuulosti nimittäin sanana tutulta, mutta ei ihan tarkkaa kuvaa syttynyt mieleen, millaista se on :). Sinulta kyllä tämä roosiminen onnistuisi ihan leikiten! Joo, toivottavastri pian nähdään se irtokaulus ja mekko, valmista on - kuvia ja blogitekstiä siis vaille vain :). Kiitti sulle <3

   Poista
 13. Hienoja töitä saa näköjään tälläkin aikaiseksi kun osaa. Itse en ole tuohon roosimiseen koskaan tutustunut, mutta näyttää mielenkiintoiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tällä saa ihan komeita töitä aikaiseksi, vielä kun ottaa useammna värin käyttöön samalla kerroksella. Täytyy alkaa varmaan hyvissä ajoin suunnitella niitä omia sukkia :). Kiitos Pirjo sinullekin kommentista!

   Poista
 14. Onpa mielenkiintoisen kuuloista tuo roosiminen! Ja kaunista olet saanut aikaiseksi. Kaulusta täälläkin jo innolla odotellaan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikös olekin kiintoisaa, taitavat neulojat, kuten sinä, saisitte tekniikalla aikaan vaikka kuinka upeita tuotoksia! Kaulukseen tuleva vaatekin on nyt valmis, tässä juuri mietin, että pitäisisikö alkaa kuvia ottamaan ;). Kiitos Arkinen!

   Poista

Kiitos kommentistasi. Se saa minut hymyilemään :) Thank you for your comment.