lauantai 1. lokakuuta 2016

Surupuku

Musta väri. Monien suosikki, ajaton, klassinen, helposti yhdistettävä, jopa turvallinen joidenkin mukaan. Oma suhteeni mustaan väriin on muuttunut vuosien varrella todella paljon. 

Parikymppisenä artesaaniopiskelijana pukeuduin pitkälti mustaan ja valkoiseen. Olin muutenkin aika "bisnes", sillä käytin paljon suoria housuja ja jakkuja. Lasten saannin myötä jakut ja suorat housut jäivät ja tilalle tulivat pehmeät neuleet ja mekot, erityisesti punaisen, oranssin ja ruskean sävyissä. Toki se yksi musta toppi, neule, suora hame ja siistit housut piti löytyä jokaisen naisen vaatekaapista, ja niitä yhdisteltiin sitten värikkäämpien vaatekappaleiden kanssa. 

Vuonna 2008 mustat vaatteet vähenivät vaatekaapistani vieläkin enemmän, sillä äitini oli sairastunut edellisenä vuonna syöpään ja keväällä 2008, oman syntymäpäiväni ja äitienpäivän välissä saatoimme äidin viimeiselle matkalle. Se on ollut ehkä tähän astisen elämäni hirvein päivä. Olin toki helpottunut, että äiti pääsi tuskistaan, mutta surin itseäni - pääasiassa äidittömyyttäni, sekä sitä, kuinka väärin oli, että hän ei näkisi lastenlastensa kasvavan - syntyvän - eikä heillä olisi mahdollisuutta tutustua mummoonsa kuin kuvien ja omien muistojeni pohjalta. Poissa olivat niin äidin ja tyttären yhteiset puhelinkeskustelut, shoppailureissut kuin seuraavan polvenkin yhteiset touhut. Äidin kuoleman jälkeen musta väri alkoi näyttäytyä omassa elämässäni vahvasti juuri surun ja hautajaisten värinä ja sitä en halunnut päälleni tai kotiimme juurikaan missään muodossa. 

Nyt kahdeksan vuotta myöhemmin, musta on saanut mahdollisuuden alkaa pikkuhiljaa palautua osaksi pukeutumistani. Viime syksynä ja talvena ruskeat kengät saivat vaihtua mustiin ja teinpä minä keväällä itselleni tämän osittain mustan laukunkin. Vaatepuolella musta on kuitenkin minulle vielä aika peikko, varsinkin kovin suurina pintoina - kaulasta nilkkoihin.

Eilen jätimme jäähyväiset mieheni mummolle ja oli aika pukeutua surupukuun. Ompelin tilaisuutta varten itselleni kauniin laskosmekon Burdan kaavalla (lokakuu 2011). Vaatteiden kauneus menee minulla monesti käytännöllisyyden edelle ja halusin tehdä sellaisen mekon, joka olisi tarpeeksi kaunis siedättämään minua mustan pukemiseen, myös tilaisuuden ulkopuolella. Mekon valmistin Eurokankaasta hankkimastani kahteen suuntaan joustavasta upeasta villasekoitekankaaasta ja vuoritin sen hihoja lukuunottamatta myöskin joustavalla vuorikankaalla. Mekko on melko A-linjainen ja hautajaisia varten kuroin sitä tapani mukaan hieman vyötäröltä kasaan mustan vyön avulla.

Näihin kuviin jätin kuitenkin vyön pois ja asustin mekon korulla. Mekko on aivan ihana päällä, niin kuin vain villasekoitekangas voi olla. Edessä on vain se vaikein etappi eli pitää oppia pitämään mustaa väriä niin kuin ennen vanhaan - vaikka edes joskus (ja ehkä värikkäällä vyöllä ja koruilla asustettuna ):).  

Tunnelmallista lauantai-iltaa kaikille teille rakkaittenne parissa <3. 

44 kommenttia:

 1. Voi kuinka koskettava kirjoitus! Minulla on myös tietynlainen suhde mustaan väriin vaatteissa, en koe oloani kokomustassa asussa kotoisaksi, olkoon kuinka tyylikäs hyvänsä. Kaunis mekko, sopii sinulle täydellisesti! Hieno pliseeraus edessä! Mukavaa lauantain jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just sama se on mulla, kokonaisuus tuntuu jotenkin liian kovalta ja synkältä, ja mulle surulliselta. Mustan kanssa tykkään käyttää punaista vaikka on sekin aika raju yhdistelmä. Ruskea ja tummansininen on itselle mieluisempia vaihtoehtoja, harmaasta en vaan sitten välitä muuten :). Musta on kiva muilla, mutta ei mulla ;). Oon kyllä harkinnut mustaa pitempää neulosjakkua, sellainen olis monikäyttöinen!Kiitokset sinulle <3

   Poista
 2. UPEA mekko! Löysin paljon yhteneviä ajatuksia äidin menettämisestä. Oma äitini hävisi taistelun syöpää vastaan n 1,5v sitten. Yhtä paljon kuin harmittelen sitä, etten pysty kysymään häneltä neuvoja ja ohjeita ja sitä, ettei lapsillani tule olemaan muistoja hänestä harmittelen sitä, että äitini ei saa mahdollisuutta tutustua näihin ihaniin pieniin ihmisiin <3

  Vähän mixed feelings on mullakin mustasta. Mutta värikkäät korut, sukkahousut ja kengät on mun ratkaisu synkkyyteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut sinullekin äidin menettämisestä, asia on vielä melko tuore ❤. En valitettavasti muista oletko kirjoittanut siitä blogissasi ja jos olet, olenko sitä silloin nähnyt. Kyllä arjessa tulee välillä tilanteita, että ajattelee että voispa soittaa äidille. Aluksi mun teki myös hirveän pahaa, jos näin aikuisia tyttäriä ja äitejä esim. kaupungilla yhdessä jotakin touhuamassa. Myös valokuvat, ihan sellaiset printatut tuli hirveän tärkeiksi äidin kuoleman jälkeen. Niiden avulla kun on luonteva kertoa lapsille äidistä ja omasta lapsuudesta. Minähän siis edelleen teetän valokuvia paperiversioina :). Värit on mullekin tosi tärkeitä! Varsinkin näin kun tämä pimeä ja kylmempi aika tulee ja luonnonvalo alkaa oleen vähissä. Itselle sopivasti väriä sisältävä asu ainakin antaa kivasti energiaa :). Kiitokset Hanna sulle ❤

   Poista
 3. A beautiful story and the dress. Terveisiä Tallinnasta.

  VastaaPoista
 4. Raskaita muistoja ja niihin liittyviä asioita. Kaikella toipumisella on aikansa.
  Mekkosi on todella kaunis, ihan sinun tyylinen, toivottavasti sille löytyy käyttöä myös toisenlaisissa yhteyksissä. Ihanaa syksyn aikaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä yritän mekkoa käyttää muutenkin :). Suunnittelin tuossa juuri, että kun siihen löytäisi kivat punaiset kengät ja nahkavyön niin voisi olla aika hieno :). Toipuminen tosiaan ottaa aikansa, itsellä se ehkä otti aika kauankin. Meillä oli 2 niin pientä lasta silloin, että tuntuu, ettei silloin oikein edes ehtinyt surra kunnolla. Sitten sitä on surrut tässä vuosien varrella pikkuhiljaa. Hautajaiset, joissa puhuttiin kauniisti äidistä ja äitiydestä toi sitten tietysti ne omatkin muistot ja tunteet taas hyvin pintaan. Kiitos Sanne-Maija ❤

   Poista
 5. Surullista... mutta aika tekee tehtävänsä♡ Ehkä värit on niinkuin hajutkin joillain, tuovat muistoja, joko hyviä tai ikäviä! Mutta tosi kaunis ja tyylikäs uusi mekkosi on☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika parantaa tosiaankin! Kyllä sitä tiedostamattaan liittää hajuihin, väreihin, nimiinkin kaikenlaisia hassuja merkityksiä, joita ei aina edes itse tajua :). Kaunis malli tämä on, lehdessä on tästä myös paitapuseromalli ja sitä olin oikeastaan alun perin suunnitellutkin tekeväni :). Katsotaan nyt tuleeko se vielä jossain vaiheessa tehtyä. Kiitos Tarja ❤

   Poista
 6. Hieno kirjoitus. Oma äitini kuoli ennenkuin lapseni syntyivät ja olen myös surrut samoja asioita aikanaan, mutta aika parantaa ja juurikin muistot ja kuvat voivat kertoa paljon menneestä myös lapsille ja lapsenlapsille, kun muuta ei ole.
  Itse käytän paljon mustaa, vaikka se ei omasta mielestäni minulle sovikaan, mutta piristän paljon huiveilla asuani. Ihastuttava mekko ja asusteet! Kaunista sunnuntaita sinne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.Toinen saman kokenut ymmärtää kaltaistaan ❤. Meillä äiti ehti nähdä puolet lapsistamme, tosin toinen oli vasta vauvaikäinen äidin kuollessa. Ja äiti sairasti vuoden niin kovin vähäiseksi se yhteinen aika minun lasten kanssa jäi. Äiti rakasti olla mummmu ja sai onneksi nauttia mummoudesta useamman vuoden veljeni lasten parissa :).

   Huivit ovatkin hyvä tapa piristää tummia asuja ja tuoda väriä kasvoille. Huivit on ihan munkin lemppareita vuodenajasta riippumatta :).

   Poista
 7. Kaunis mekko ja kauniisti kirjoitettu postaus monia koskettavasta aiheesta. Mekko on kaunnin veistoksellinen, ja varmasti moneen sopiva, jos sille haluaa antaa mahdollisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Pirjo ❤. Totta, mekko on kyllä monikäyttöinen. Mun täytyy vähän käydä läpi mun koruja ja kenkiä ja katsoa, millaisia asukokonaisuuksia siitä saa rakennettua ☺

   Poista
 8. <3 Läheisen menettäminen on aina surullista. Omista vanhemmista, puolisosta tai lapsesta luopuminen varmasti raskainta. <3 Upean mekon olet taas loihtinut. Kauniin veistoksellinen, niin kuin Pirjo edellä kommentoi. Varmasti värikkäiden korujen kanssa voi pitää muulloinkin kuin surujuhlissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on - ja lapsesta luopuminen hirvittävintä, siinä kun asiat menee ihan väärässä järjestyksessä. Lähi- ja tuttavapiirissä on valitettavasti sellaistakin jouduttu kokemaan. Kiitos paljon sinulle ❤

   Poista
 9. Kauniisti kirjoitettu. Mekko on tyylikäs ja toivon mukaan sitä tulee pidettyä iloisinakin päivinä!

  VastaaPoista
 10. Kyllä tuli sanaton olo <3<3 Kaunis ja koskettava kirjoitus ja kaunis on mekkokin <3

  VastaaPoista
 11. Tämän kauniimpaa vaatetta ei kyllä mustasta saa aikaiseksi! Todella kaunis mekko. Ihanat kaulukset, kaunis pliseeraus ja tyttömäinen A-linjainen malli. Myös hyvin ajaton ja helposti muunneltavissa. Minä pukeuduin monta vuotta mustiin vaatetusopiskelija aikoina. Tuntuu olevan yleistä muotimaailmassa. Edelleen viihdyn hyvin mustissa, mutta nykyisin enemmän juhlissa enkä niinkään arkipukeutumisessa.

  Sinulla liittyy mustaan väriin kovin surullisia ja koskettavia muistoja. Menetys tapahtui varmasti myös vaikeaan aikaan, sillä ainakin itse koen, että lasten ollessa vauvoja/taaperoita äidilliset vaistot olivat niin pinnassa ja tunteet herkässä. Onneksi kauniit muistot säilyvät menetyksestä huolimatta ja aika lievittää surua. Kaunista syksyviikkoa ♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo musta on kyllä tosi yleinen muotimaailmassa, moni perustelee sitä kai sillä, että kun on työkseen niin paljon värien kanssa tekemisessä niin saa yliannostuksen tai jotain ;).

   Mulla on tunteet normaalistikin aika pinnassa, mutta kyllä sitä odotus- ja vauva-aikana on erityisen herkkä, onhan se aika niin erityistä ja ainutlaatuista muutenkin. Itsekin sitä oli silloin vasta äitiyden ekoilla rappusilla ja ihana olisi ollut niitä rappuja yhdessä oman äidin kanssa kiivetä. Onneksi on muistot ja valokuvat ja valtavan hauska on myös bongata omista lapsista sellaisia tapoja tai vaikka vartalon asentoja, joista tulee oma vanhempi mieleen :D. Kiitos sinulle Pizzicato <3

   Poista
 12. Koskettava kirjoitus <3, joka nosti pintaan muistot omasta edesmenneestä isästä. Ukista, jota lapseni eivät koskaan ehtineet tavata.

  Mekko on valtavan kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin olet siis kohtalotoveri ❤. Kiitos Tiina!

   Poista
 13. Voi miten koskettava kirjoitus. Oletpa joutunut luopumaan paljosta varhain. :( On helppo ymmärtää miksi vierastat mustaa. Ja täytyy kyl sanoa et lähes hätkähdin nähdessäni insta-kuvasi tästä mekosta. Mekkohan on valtavan kaunis, mutta en ole vielä koskaan ennen nähnyt sinua mustissa. Se on kyl jännä miten värit vaikuttaa: sun olemus (toki varmasti yhdistettynä tähän teemaan) on todella erilainen mustissa kuin niissä omimmissa sävyissäsi. Tyylikkäältä näytät kyllä, mut jotenkin olen niin tottunut et sun vaatteissa on väriä, et koko ajan huomasin miettiväni et mitäs väriläiskäksi? - Punainen tai oranssi huivi vai kirkkaat sukkikset vaiko mitä. :) Mut joka tapauksessa mekko on kaunis ja siinä on mallina sitä pehmeyttä, mitä taas mustassaei ole. Voimia teille sinne surun keskelle! ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Sanna ❤. Olihan se vähän turhan varhain, itsellä joskus käy mielessä, että jos on yhtä huono tuuri niin ei ole itselläkään aikaa kuin 20 vuotta enää! Vähän tuntuu, että kovin aikaista se olisi.

   Jos näytän mustissa vieraalta muille niin täytyy sanoa, että tuntui se itsekin oudolta verhoutua niihin, hieman ahdistavaltakin. Miehen mukaan taas näytin kovinkin bisneshenkiseltä, tykkäs vissiin :O

   Poista
 14. Kaunein hautajais mekko minkä olen nähnyt.Minä hautasin äitini maaliskuussa ja isäni 7 vuotta sitten. En voi pitää mustia vaatteita ja kaikki on tottuneet näkemään minut värikkäissä vaatteissa.Ymmärrän täysin sinua ja toivotan kaunista syksyä teille.
  T.Tytti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensinnäkin osanottoni sinulle Tytti ❤. Minkähän vuoksi osaa meistä koetellaan niin kovasti.

   Helpottavaa kuulla, että jollakin muulla on samanlaisia ajatuksia mustasta, minun kun on vaikea ollut välillä ymmärtää, miten lähes kaikkien suomalaisnaisten suosikkiväri voi olla musta, kun maailma on täynnä paljon muitakin värejä ja sävyjä ;). Itse ompelemalla on onneksi helppo saada väriä vaatekaappiin, kauppojen värivalikoima vaatteissa varsinkin syksyllä ja talvella kun on monesti melko musta. Kiitos paljon sinulle ja ilonsäteitä syksyysi ❤

   Poista
 15. Kaunis ja koskettava kirjoitus ♥ Musta mekko on klassisen kaunis, laskokset upeat! Värien rinnalla musta toimii hyvin, mutta kirjoituksesi pohjalta on ymmärtää, minkä takia se ei omaan värikarttaasi ole kuulunut. Voimia teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna <3. Musta sopii tosiaan monien värien pariksi todella upeasti! Silti kontrasti on monesti aika kova jos vertaa että toisena väriparina on harmaa, ruskea tai tummansininen. Niidenkin kanssa minusta sopii lähes väri kuin väri kun vaan löytää itseä miellyttävät sävyt :).

   Poista
 16. I am sorry to hear your losses. But the dress is beautiful and looks wonderful on you. I love the pleats. I could not understand everything, but this is a beautiful post!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Annie ❤. This burda pattern is really beautiful and classic, I love those pleats too! You did a great job with google translator :). My mother died 8 years ago and since that black color started to remind me mostly of funeral and sorrow. I don't have many black pieces in my wardrobe because I feel very uncomfortable wearing them. My husband's grandmother passed away recently and I made this dress for her funeral. Time will tell how much I'm going to use this dress in general, I do have to pop some color to it with some jewelry, belt and shoes :).

   Poista
 17. Koskettava kirjoitus. ❤ Hyvin ymmärrän suhteesi mustaan.. Puku on todella kaunis. Erilaisten asusteiden kanssa varmasti monikäyttöinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Raisa <3. Varmasti jonkun muun värisenä puvusta olisi tullut mun tämän syksyn lempimekko. Toki sillä on vieläkin mahdollisuudet siihen :).

   Poista
 18. Niin koskettava kirjoitus <3 Paljosta olet joutunut luopumaan jo nuorena. Läheisen menetys on aina suuri asia. Aikaa se vie, että siitä pääsee yli edes jollakin asteella, niin että surua voi katsella ilon läpi <3

  Niin kauniin mekon olet itsellesi ommellut surujuhlaan. Mekko on valtavan kauniin mallinen, tykkään noista laskoksista ja kauluksesta tosi paljon. Värillisten asusteiden kanssa varmasti kelpo mekko muuhunkin menoon :)

  Ymmärrän suhteesi mustaan väriin. Minä taas olen opetellut jo vuosikaudet värikkäämpää pukeutumista, siinä kuitenkaan suuremmin onnistumatta. Täytyy sanoa, että vaatekaappini sisältö on niin tummanpuhuva, ettei sieltä aina edes löydä etsimäänsä. Värikkäillä koruilla ja huiveilla olen saanut mustan näyttämään astetta pehmeämmältä vaikka eihän siitä mihinkään pääse, että musta on silti kova väri. Keltaisen eri sävyihin miellyin joitakin vuosia sitten ja nyt taas tykkään pastellinsävyistä. Niin ne mieltymykset muuttuu :)

  Kaunista viikonloppua sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaaru kauniista sanoista <3. Kyllä minullakin välillä jokin väri on enemmän suosittu esim. pidin hirveästi vihreää silloin kun odotin lapsia. Nyt vihreä on ollut poissa useamman vuoden, mutta kesällä tein kauniin vihreän pellavamekon ja sitä pidin paljon. Olen miettinyt, että kyllästynköhän ikinä punaiseen, sitä kun tuntuu aina riittävän ;). Ihanaa viikonloppua teille!

   Poista
 19. Kirjoitat niin kauniisti ja koskettavasti <3! Suru ei varmasti koskaan lopu, muuttaa vain muotoaan lempeämmäksi. Jossain vaiheessa ehkä jo pystyy jo hymyillen muistamaan rakasta, eikä suru tunnu enää niin pusertavalta ja ahdistavalta. Mekko on todella kaunis ja ajaton. Tosin minäkään en oikein osaa sinulle mustaa kuvitella päälle, eikä se ehkä niin sinun värisi olekaan.

  Edellisistä postauksista vielä kommentoin, kun oli jäänyt silloin kommentoimatta. Ne koululaisen vaatteet hurmasivat! Erityisesti lintu on niin hurjan kaunis ja viehättävä yksityiskohta. Viikonlopun ompelulanit onkin ihan huippuja, niitä vaan kovin harvoin saa, joten kyllä niistä sitten nauttiikin :). Ja peitto on sellainen pirteä, iloinen ja ihan takuuvarma syksyn ankeuden poistaja! Ihan varmasti siitä tapellaan kuka sen saa päällensä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Hanna Mi <3. Sinä aina löydät oikeat sanat. Minä olen niitä sinun "äitipostauksia" lueskellut aina niin kaihoten, välillä tippa linssissäkin :), kun olen varma, että jos äiti eläisi, saisin tehdä hänelle kaikenlaista. Nyt minulla on ollut kiva kässäilydraivi päällä. Olen saanut tosiaan valmistakin eikä pöydällä loju pelkkiä keskeneräisiä.... niitäki toki löytyy :O

   Poista
 20. Voi miten minulla on jäänyt tämä huomaamatta...

  Niin koskettavaa, on ollut varmasti rankkoja vuosia.

  Ymmärrän kyllä hyvin suhteesi mustiin vaatteisiin. Toivottavasti tämä mekko pääsee käyttöön, sillä se on hurmaavan kaunis. Oikea taideteos. Kuulostaa just hyvältä, että koruilla, vöillä ja erilaisilla huiveilla saa väriä.

  Oikein ihanaa viikonloppua sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kanneli <3. En näitä oman elämän varjopuolia niin hirveästi välitä tuoda tänne blogiin, mutta halusin kuitenkin esitellä tuon mekon. Sen rinnalla oli hyvä sitten kirjoittaa vähän muustakin. Ihanaa lomaa teille (eikös teillä ole loma samaan aikaan kuin meillä ;))

   Poista
 21. Olen käynyt lukemassa tätä kaunista ja koskettavaa kirjoitusta monta kertaa<3 Jotenkin en vain löydä sanoja..samoja tunteita ja ajatuksia tämä herätti kuin kanssakommentoijissa<3 Ymmärrän täysin, miksi musta väri tuntuu niin vieraalta. Sinulla siihen liittyy äärimmäisen raskaita muistoja. Ja tiedätkö, olin hieman yllättynyt, kun näin ensimmäisen kerran sen upean ristipistolaukun. Se on varmaan ensimmäinen kerta kun näin sinulla mustaa? Ja kototeko tuossa kommentoikin osuvasti. Juuri se ihana, runsas värien käyttö ja lämpimät sävyt, mitä pukeutumisessa käytät, kuvastaa juuri siitä, millainen olet. Olet lämminsydäminen, iloinen ja ihana persoona:)<3
  Mekko on häikäisevän kaunis. Tykkään siinä ihan kaikesta. Mallista, laskoksista ja kauluksesta. Haaveilen tämäntapaisesta mekosta kauluksineen. Kaavankin löysin, joten jossain vaiheessa täytyy tehdä sovituskappale. Kauniita syyspäiviä sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villa Pipo ❤. Täytyy sanoa, että niin minäkin vähän yllätyin kesällä siitä mustasta laukusta ☺. Onhan musta tyylikäs ja ajaton väri, mutta niin vaikea sitä on vain päälle pukea. Kyllähän väriä tähän maailmaan mahtuu ja näin syksyllä kaipaan sitä kyllä itsekin paljon. Tämä mekkomalli on kyllä todella kaunis ja ajaton, sopisi sinullekin niin hyvin - mutta mikäpä sinulle ei sopisi ��. Sinulla näyttikin nyt olevan joku mielenkiintoinen kirjontaprojekti meneillään, mutta innolla odotan myös mekkoprojektia ��

   Poista

Kiitos kommentistasi. Se saa minut hymyilemään :) Thank you for your comment.