tiistai 20. syyskuuta 2016

Ympyrä-pampulapeitto sekä tietoa koululaisten ompelukilpailusta


Ensin kisauutisia etten unohda. Eli, oletko tekstiilityön opettaja? Onko lapsesi yläkoulussa ja innokas ompelija? Husqvarna Viking Finland järjestää nimittäin tänä syksynä kivan ompelukilpailun 7-9 luokkalaisille ja tehtävänä on valmistaa kierrätysmateriaaleja käyttäen passinkannet. Pääpalkintona on ompelukone! Lisätietoja löytyy esimerkiksi täältä, myös Husqvarnan Facebook-sivuilta ja Instagramista. Käykää kurkkaamassa ja vinkkaamassa muillekin! Osallistumisaikaa on marraskuun 15 päivään asti.

Sitten näihin omiin käsitöihini. Husqvarna-teema jatkuu, nimittäin syyskuun tehtävänä meillä blogisteilla oli käyttää työssämme ympyräohjainta. Linkistä löytyy myös hyvä video (kuvasarjan viimeinen kuva) ohjaimen käyttöön. Itse olen aiemmin koristellut ohjaimen avulla pikkuneidin paidan, kuva alla.


Tällä kertaa päätin käyttää työssäni ihan niitä täyspyöreitä muotoja applikoiden. Ohjaintahan voi hyödyntäää applikointiin, alikeompeluun, kuten Ideoi-blogin Piia oli upeasti tehnyt tai ihan tikkaukseen. Ohjaimen avulla pyöreiden muotojen ompelu sujuu nopeasti ja suht vaivattomasti, sillä uskotteko, että olisin muuten ehtinyt puolessatoista viikossa ompelemaan 42 pyörylää kiinni ja saamaan peiton kokonaan valmiiksi. Minä en!
Instagramin puolella olen nähnyt muutamia ympyrä-tilkkupeittoja, osassa niistä ympyrät on ommeltu kirjavalle tilkkupinnalle käsin kiinni, osassa ympyrät on ommeltu koneella jättäen reunat risareunoiksi ja rispaantumaan hauskasti. Ajattelin, että miksenpä minäkin voisi tehdä jonkinlaista omaa versiota ympyräpeitosta. Kun tosiaan Husqvarnan syyskuun tuote sattui olemaan juurikin tämä ympyräohjain, tuntui, ettei parempaa aikaa peitolle voisi tulla.

Niinpä suorastaan sukelsin jälleen kerran noiden loppumattomien tilkkuvarastojeni lähteelle ja otin sieltä kasan tilkkuja. Sitten piti vain löytää sopiva tausta pampuloille ja ommella ja ommella ja ommella. Tällä kertaa en juurikaan suunnitellut työtä vaan tein ja tein ja tein. Välillä on kiva vain tehdä ja sitten lopuksi katsoa, että minkäslainen kokonaisuus siitä nyt tulikaan. Hyvä vai huono vai jotain siltä väliltä :).

No aika värikäs, iloinen ja lapsekashan tästä ainakin tuli. Ehkä tyhjää tilaa olisi voinut jättää hieman enemmän (mutta pitäähän niistä tilkuista yrittää päästä eroon). Kyllä siitä varmaan talven aikana tapellaan sohvalla niin kuin muistakin peitoista. Jokaisella perheenjäsenellä kun tuntuu olevan se suosikkipeitto ja toivottavasti tämäkin päätyy jonkun suosikiksi.Se mikä tässä projektissa oli myös kivaa oli se, että kaikki materiaali vanua lukuunottamatta odotti valmiina omissa kaapeissa. Pampuloiden alapuolinen kangas on Marimekon pellavaa, reuna- ja taustakankaat lahjoituksia. Vanun hain Eurokankaasta.  Peitto on kooltaan noin 110 x 140 eli just passeli pikkuväellekin. 

Kokeilin ympyräohjainta myös peiton tikkaamiseen, luonnistui sekin jotenkin. Nasta, joka kangasta pitää ohjaimessa kiinni, meinasi kyllä irrota herkästi paksun kangas- ja vanukerroksen läpi. Eikä se ison peiton heiluttelu ilman aputasoa nyt niin herkkua ollut sekään. Sinnikkyydellä ja tahdolla selviää silti ompelussa jo aika pitkälle! Niin minäkin selvisin ja peiton sain tikattua ilman sen kummempia vekkejä takapuolella (no okei, muutama ihan pieni jäi, mutta ne sai jäädä). Tänä iltana taidan nostaa peiton jaloille, ottaa kutimet käteen, laittaa muutaman kynttilän palamaan ja nauttia syyskuisesta illasta. Tee sinäkin samoin! 

24 kommenttia:

 1. Hauska ja lämpöinen peitto!

  VastaaPoista
 2. Kiva ympyräpeitto, iloinen ja pirteä!
  Ympyräohjainta olen käyttänyt jonkin verran omassa koneessani koristeympyröiden tekemiseen ja ympyröiden applikointiin ja sillä voi tehdä myös valmiita ympyröitä, liittämällä kaksi ympyrää toisiinsa ompelemalla ja kääntämällä, kiva laita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyisikin testata tuota ympyröiden tekemistä ompelemalla ja kääntämällä, sillä voisi tehdä vaikka kivoja koristeita! Kiitos tuosta vinkistä ja muutenkin :)

   Poista
 3. Ympyrät onkin hauskoja, vähän erilainen tilkkupeitto. Ihanan värikäs! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olekaan tällaista applikoitua peittoa tullut tehtyä ennemmin. Käsin applikointi kyllä kiinnostaa kovasti ja erilaisia suunnitelmia siitä vireillä ;). Kiitoksia Raisa!

   Poista
 4. Ihana kuplapeitto! :) Pirteä syyspimeyden taltuttaja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurja puoli varsinkin on täynnä kuplia :). Ensi kesänä laitan tämän ehkä leikkimökkiin :). Kiitos Pikkuakka!

   Poista
 5. Ihana! Pallo aiheena on aina hyvä, eikä siihen väsy koskaan. Minulle tulee mieleen avaruus ja siellä pyörivät planeetat. Kiva väritys. Lyön vetoa, ettei tilkkuvarastot tainneet kovastikkaan vähetä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ne kyllä juurikaan vähentyneet :D. Kiva kuitenkin, kun sain muutaman isomman palan kulutettua tähän. Sain tuossa hetki sitten aika ison pitsinauha- ja kangaslahjoituksen niin nyt pursuaa taas joka paikka :). Kai se täytyy vaan hyväksyä että pursuilee vaikka tänä vuonna olen itse ostanut todella vähän kankaita. Kai se pursuilu kuuluu tän harrastuksen luonteeseen ja hyvä se on kyllä jonkin verran varastoa ollakin :). Hannallakin oli tästä tullut mieleen avaruus :). Kiitti Saija!

   Poista
  2. Ihanan värikäs ja hauska peitto:) Mulle tuli tosiaan kans ekana mieleen avaruus, just tuon taustakankaan kanssa:) Kätevän näköinen väline tuo ympyräohjain. Varmasti erityisen hyödyllinen jos enempi tilkkutöitä harrastaa. Tällaiset projektit on ihania, kun suurinpiirtein kaikki tarvikkeet löytyy jo valmiiksi kaapista, ei tarvitse muuta kuin surautella kasaan:)

   Poista
  3. Onhan siinä tosiaan avaruusteema selkeästi :). Ympyräohjain on kätevä, pitäisi hyödyntää sitä enemmän, mutta kun se aika,aika... :) . Kiitos Villa Pipo sinulle!

   Poista
 6. Ihana pallopeitto <3 Torkkupeitoista on moneksi, meillä ne on parasta majanrakennusvärkkiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täälläkin! Lapset kyllä keksii tavarasta kuin tavarasta leikkiainesta ;). Kiitos Eerika!

   Poista
 7. Kauniit värit ja pompulat peitossa, ihana☺

  VastaaPoista
 8. Kaunis peitto, syksyiset värit <3
  Torkkupeittoja ei ole koskaan liikaa. Miten se ainakin meillä meneekin aina niin, että ne kuljeksivat ties missä aina silloin kun niitä tarvitsisi :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaan lopputulokseen olen minäkin tullut - ei ole liikaa :). Hyvällä omallatunnolla voi vielä niitä onneksi tehdä lisää! Kiitos Kaaru!

   Poista
 9. Onpa tämä ihanan sympaattinen ja iloinen hyvän mielen torkkupeitto! Ympyrät ovat kuin erikokoisia planeettoja tai vaikka ilmapalloja :) Jotenkin tosi hauska ja kivan erilainen tilkkutyötelniikka. Ompelukoneisiin on saatavana kaikenlaisia lisälaitteita, joiden olemassaolosta ei ole hajuakaan. Tosi kiva, kun esittelet niitä täällä blogissa! Aurinkoista syysviikonloppua ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vempeleitä on kyllä vaikka minkälaisia, enemmän pitäisi ottaa asiakseen niihin tutustua ja tehdä erilaisia kokeiluja. Mun tilkkupeitot on jostain syystä aina tämmöisiä väripläjäyksiä nykyään, olisi kiva tehdä vaihteeksi sellainen vähän hillitympikin :). Täällä on ollut kovin sateista nyt, toivottavasti viikonlopuksi jälleen kirkastuu! Kiitos sulle <3

   Poista
 10. On kyllä todella söpö ympyräpeitto 💛 Niin kauniista tilkuista olet sen koonnut 👍😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos :). Poika tämän on ominut itselleen, monena iltana kääriytynyt siihen sohvalla :)

   Poista
 11. Ihana ja suuritöisen näköinen peitto. Tytön asukin aplikaatioineen on tosi kaunis :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se saa minut hymyilemään :) Thank you for your comment.