perjantai 15. huhtikuuta 2016

Siivousta ilmassa (Virkkuuprojekteja 1/4) - Crocheting projects 1/4: Dish cloths


Minä olen tämän alkuvuoden puolella löytänyt lopullisesti virkkausminäni. Siltä ainakin tuntuu, olen nimittäin viettänyt useita tunteja iltaisin sohvalla virkkausprojektieni kimpussa. Ihan alkuvuodesta aloitin reunapitsiprojektin kahteen erilaiseen pyyhesettiin. Sitten aloitin tiskirätti/siivousliinaprojektin, jonka siis esittelen tänään. Pääsin vihdoin alkuviikosta Titityyhyn hakemaan lisää lankaa ja loput kaksi rättiä valmistuivat vauhdikkaasti. Muutama viikko sitten aloitin palapeittoprojektin, johon olisi tarkoitus käyttää paljon langanjämiä. On vielä ihan arvoitus, millainen peitosta lopulta tulee, itseäkin vähän jännittää, tuleeko hyvä vai ihan susi!Kun joululomalla innostuin opettelemaan virkkaamaan kaavioiden enkä pelkästään ohjetekstin avulla, tuntui, että se avarsi omaa virkkausmaailmaa suunnattomasti. Nyt uskaltaa jo vähän vilkuilla muunkin kielisiä ohjeita kuin vain suomalaisia. Ostin myös hyllyyn pari uutta inspiroivaa virkkauskirjaa, Isoäidin pitsejä sekä Vintage Style Crochet Projects. Kumpaakin kirjaa olen jo käyttänyt hyödyksi projekteissa ja tulen varmasti käyttämään jatkossakin.

Mukavinta minusta on virkata erilaisia pintarakenteita, siksi ehkä olenkin kovasti innostunut pitsien virkkaamisesta tai sitten suuritöisten peittojen tekemisestä, jossa saa mahdollisuuden kokeilla erilaisia väriyhdistelmiä. Minulla on muutenkin joku kauhea peittohullutus nyt meneillään, päässä pyörivät taukoamatta erilaiset peittosuunnitelmat tilkuten, virkaten tai kirjoen ja jopa kutoen pienen kehyksen avulla.

Myös tiski/siivousliinoihin halusin kokeilla erilaisia pintoja. Wsoy:n vanhasta, ei niin visuaalisesti kauniista, mutta erittäin hyvästä ja kattavasta kirjasta Suuri neulonta- ja ompelukirja bongasin perussilmukoiden muunnoksia ja halusin lähteä niitä kokeilemaan, lähinnä kohosilmukoita (varren ympäri virkkaaminen) eri tyylillä.

Harmaassa liinassa on tehty korinpohjaa eli virkattu vuorotellen aina kolme silmukkaa varren ympäri etu- ja ja takakautta.


Beigeen liinaan tein kohosilmukoista joustinraitoja.


Oranssiin liinaan taas tein kohosilmukoiden avulla vohvelimaista pintaa, sen ohje on kirjasta Nyt virkkaamaan (Tove Fevang).


Punaisessa liinassa ei ole käytetty kohosilmukoita vaan tehosteena on vinoja puhvisilmukoita.


Lankana on käytetty Blend Bamboota paitsi beige liina, joka on Novitan puuvillabambua. Sen verran vähän olen elämässäni vielä virkannut, etten osannut yhtään arvioida, kuinka paljon lankaa liinat vievät: harmaa ja beige veivät paljon, sillä niihin kumpaankin kului kerä (itse asiassa olisi saanut olla hivenen reilu kerä kumpaankin), punaisessa ja oranssissa liinassa lankaa taas jäi ihan reilusti jäljelle.

Malleista voi hakea netistä tietoa hakusanoin: front/back post double stitch crochet, basket weave stitch crochet, waffle stitch crochet ja diagonal puff stitch crochet.

Itselläni ei juurikaan näistä virkatuista liinoista käyttökokemuksia ole, eli millainen pinta ja liinan vahvuus toimii parhaiten. Siivouksesta nyt puheen ollen niin minäkin pöllytin täällä eilen kaikki kankaani ja lankani läpi. Ompeluhuoneeni on muuttamassa autotallin viereiseen varastohuoneeseen
ja vaikka en sinne nyt ihan vielä pääsekään, niin hyvä alkaa jo ajoissa käydä kamoja läpi. Nyt kankaat ja langat on niin hienosti koreissa ja laatikoissa järjestyksessä, ettei niihin meinaa malttaa edes koskea :). Ja mikä parasta niin sitten kun aika on, niin ne on helppo vain kantaa paikoilleen. Viikonloppuna yritän ehtiä kaymään läpi vielä lehdet ja kaavat sekä pakata pienemmät ompelutarvikkeet valmiiksi. Odotan jo kovasti muuttoa tavaroineni autotalliin, vaikka monta vuotta olin sitä aika lailla vastaan. Kun mies ehdotti, että huoneeseen tehdään parvelle oleskelutila lapsille, mieleni kääntyi aika nopsaan. Nyt tiedän, että saan sinne halutessani seuraakin ja kai siellä ehkä joskus saa touhuta yksinäänkin ihan omassa rauhassa :).

Oikein touhukasta viikonloppua teille kaikille!

Ps. Messulippujen arvonnassa onni suosi Norppastiinaa ja Malinia. Mukavaa messuilua!


I've been doing more crocheting lately than sewing. Over the last four months I have started even 4 different crocheting projects. Two edging projects for towels, a blanket and some cloths for dishes (or dust wiping). This week I finally finished all four (dish) cloths. 

I'm not an experienced crocheter so I have many things to learn from crocheting. For these cloths I wanted to try making front and/or back post double stitches and create different kind of looks. The grey cloth looks like basket weaving, beige has stretchy stripes and the orange has a waffle stitch crochet look. For the red cloth I used diagonal puff stitches. They are made of Blend Bamboo, except the beige one which is from Novita Cotton-Bamboo. 

I have a lot cleaning to do now since my sewing room is moving next to garage. Yesterday I organized all my fabric and yarn stuff. This weekend I'm planning to go through the patterns and magazines. I cannot wait to get there, I'm trying to do the room as nice and inspirational as I can!

Have a lovely Friday!!

36 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisen näköisiä virkkausprojekteja ja aivan ihania kuvia! Tuli ihan sellainen olo, että pitäisi ihan heti päästä virkkuukoukkuja ja lankoja pöyhimään ja uutta työtä aloittamaan. Minulla on aina erityisesti keväisin ja kesällä virkkauskausi. Pahimpaan virkkuunälkään virkkasin liinan olohuoneen pöydälle, mutta nyt on tehnyt parina iltana kovasti mieli virkata jotain. Tosi kivan näköisiä erilaisia pintoja näissä sinun töissäsi ja aivan ihanan täyteläisiä värejä. Tosi upealta kuulostaa, että pääset muuttamaan uuteen ompeluhuoneeseen ja tuo lasten leikkitila sinne yhdistettynä kuulostaa aivan erityisen toimivalta! :) Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että nämä innostavat :). Minäkin olen aiemmin ollut enemmän sellainen kausivirkkaaja. Nyt tuntuu siltä, että virkkaus on ehkä jopa saattanut tulla mun elämään suht pysyvästi. Neulominen on sitten taas jotenkin jäänyt. Eilen taas virkkailin muutaman neliön peittoon, huomaan kyllä hartioissani sen, että olen virkkaillut nyt enemmän, välillä täytyy ottaa vähän enemmän taukoa :). Mukavaa viikonloppua teillekin!

   Poista
 2. Aivan ihania virkkauksia, samoin värit! Minäkin tykkään paremmin virkata kaaviota seuraten kuin tekstiä:) Ovat joskus niin vaikeasti selitetty ja joskus jopa virheitäkin saattaa olla☺ Täytyy kyllä sanoa, että et ihan helpoimmasta päästä aloittanu virkkaamisesta, nuo reunapitsin on todellakin hienoja! Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, se jouluksi virkattu kissanpeti jotenkin avasi nämä mun virkkaushanat nyt pidemmäksi aikaa. Onhan se mukavaa puuhaa ja tulee tehtyä vähän erilaisia töitä kuin ommellen. Kyllä hämmästyin itsekin, että osasin tehdä noita reunapitsejä, varsinkin kun tuli vielä aloitettua tuosta kaikista työläimmästä kukkakuviollisesta. Eihän se käsiala vielä niin tasaista ole, mutta eiköhän se siitä parane pikkuhiljaa :). Kiitos Tarja!

   Poista
 3. Ihania värikkäitä virkkutöitä. Minä en varmaan koskaan enää löydä virkkuuminääni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs nyt Pirjo :). Eihän sitä tiedä, jos vaikka eläkeläismummona innostut :). Ja toisaalta sulla on taas niin paljon kaikkea muuta, mitä osaat tehdä, että puuhaa keksit ihan taatusti muutenkin. Kiitos :)

   Poista
 4. Apua, miten ihania pintoja! Pökrään! Minäkin haluan oppia virkkaamaan tuommosia. Kauniita kuvia olet ottanut kukkasten kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joko virkosit :D. Kohosilmukka ei ole vaikea, opit sen ihan sekunnissa tai kahdessa! Kukkakuvin laitoin käsityöväliaikaräpsyjä (!) Instagramin puolelle, mutta halusin laittaa samat kivat kuvat tännekin. Kiitos Pikku Akka!

   Poista
 5. Onpa mielenkiintoisen näköisiä pintoja, tosi kauniita töitä. Minua ei ole virkkauskärpänen vielä toden teolla puraissut, sitä odotellessa :). Reunapitsikirja olisi jo odottamassa inspiraatiota. Mukavaa viikonloppua sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Reunapitsithän on kuulemma muodissakin, sitä en kyllä joululomalla aloittaessani tiennyt, luin myöhemmin lehdestä :). Täytyis nakuttaa ne pitsit valmiiksi, tarvittaiskin vähän jo kiireesti uusia pyyhkeitä meinaan. Mikä kirja sinulla muuten on? Aina kovasti kiinnostaa nämä kirjat ja kirjavinkit. Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
  2. Ai, sitä en tiennytkään että ovat muotia. Alesta löysin sellaisen kuin "150 virkattua reunapitsiä". On siinä monta versiota kokeiltavaksi :). Mieli tekisi kokeilla niitä ainakin mekkoihin ja kasseihin.

   Poista
 6. Virkkaus on kivaa ajanvietettä. Olen tosi surkea lukemaan ohjeita, sen taidon haluaisin oppia. Ihanat siivousrätit, malttaako noita edes käyttää? Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä ne tuossa keittiössä ovat valmiina käyttöön, näytin eilen miehellekin, luuli ensin, että olin ostanut ne ;) (eli ei ole kyllä yhtään seurannut, mitä olen sohvannurkasssa tehnyt :D). Olen kyllä iloinen, että tsemppasin noiden ohjeiden kanssa, aika monta virkkuuta olis jäänyt tekemättä kyllä muuten, noita pitsejä erityisesti.

   Poista
 7. Ihania virkkuita. Räteissä tosi kauniita pintoja ja nuo pitsit on aivan ihania!! <3 Virkkaus on hauskaa ajanvietettä ,ehkä pitäisi kanssa opetella lukemaan kaaviokuvia.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opettele ihmeessä. Kyllä munkin pitää välillä tarkastaa niitä merkintöjä kun ne on vähän erilaisiakin kirjasta riippuen, mutta eiköhän ne pikkuhiljaa jää mieleen paremmin nekin. Sullahan on se ihana peittoprojekti menossa, virkatut peitot on jotenkin vaan niin <3. Kiitos Raisa!

   Poista
 8. Voi miten kauniita siivousliinoja olet virkannut! Tosi kauniita pintoja niissä. Ihanan eläväistä pintaa tulee tuolla kohovirkkauksella. Mun tiskiräteissä tuo Blend Bamboo ei ole jostakin syystä kestänyt, vaan lanka hiutui nopsaan :( Tai mun mielestä nopsaan, kun syksyllä rätit tein ja alkuvuodesta ne tulivat tiensä päähän. Harmitti kyllä, kun ne oli käytössä verrattomat. Pakko oli kuitenkin rikkinäisten liinojen ehjistä osista vielä tehdä lasten barbeille tarviketta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, niinkö niille ihanuuksille kävi. Mitenkähän näille mun käy, no sen aika näyttää. Jännä, kun mulla oli yksi vanha lankakerä tuota Blend bamboota niin se oli käteen jotenkin vähän eri tuntuinen kuin nuo uudet, jotenkin vähän vahvemman tuntuista tai jotain. Sitä mietin kanssa, että miten nuo puhvisilmukat kestävät, mutta senkin näkee nyt sitten. Hyvä, että keksit vielä käyttöä sun liinojen jämille. Kiitos Eerika!

   Poista
 9. Teetpä millä tekniikalla hyvänsä käsitöitä, kaikki näyttävät aina tosi hyvin tehdyiltä ja tyylikkäiltä. Kauniit siis ovat virkkauksesikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Laura kauniista kommentista. Nää käsityöt taitaa olla se mun vahvin alue, välillä oonkin miettinyt, että vois sitä jostain muustakin olla yhtä kiinnostunut, mutta vuodesta toiseen nää käsityöt vaan tuntuu aina yhtä mielenkiintoiselta eikä vielä ole tullut niitä voittanutta :).

   Poista
 10. Kauniita pintoja ja värejä ja kuvia! Virkkaus olisi mainiota mökkimatka puuhaa, pitänee varmaan mennä lankakauppaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Virkkaus on tosiaan matkapuuhista ihan kärkipäässä minullakin :). Lankakaupassa ihmettely on hauskaa sekin, itse menen siellä vähän aina eri tavalla sekaisin kuin kangaskaupassa ;).

   Poista
 11. Ihania! Mäkin oon miettinyt et tekisi tämmösiä. Ihan oikea blogin Johannan tiskirättejä oon instassa ihastellut. Oon kyllästynyt meidän rumiin joustofroteisiin rätteihin. Tämmöset ois tosi söpöt. Mukavaa ompelutilan muuttoa sulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Minäkin ihailin Instassa niitä samoja rättejä, niihinhän oli myös käytetty kohosilmukoita, joten tosi monenlaista pintaa niillä saa aikaiseksi!Tee sinäkin ihmeessä, just ihan sopivia projekteja nämä rätit kokeilla uusia tapoja virkata :)

   Poista
 12. I always love your color choices and these are all great colors and textures. That edging! Just amazing.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Angela. I have really enjoyed crocheting lately. Even though I love to sew it's been a nice change ;).

   Poista
 13. Todella kauniita tiskiliinoja! Ja sun virkkausprojektit muutenkin näyttävät mielenkiintoisilta, peiton paloissakin on niin kauniit sävyt. Reunapitsit varmasti tekevät pyyhkeestä kuin pyyhkeestä entistä kauniimman! Mulla ei ole ollut noita blend bamboosta virkattuja rättejä käytössä itselläni, en tiedä niiden kestosta. Mutta Novitan bambu on kestänyt tosi hyvin. Aktiivisesti käytettiin reilu vuosi, eikä ne vieläkään ole miksikään menneet. Nyt on ihan vaan joustofroteesta, kun en jaksa vääntää noita virkattuja riittävän kuiviksi. Onpas hienoa, että saat uudet tilat ompeluun! Onko sinulla siellä enemmän neiliöitä käytettävissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis neliöitä, en tiedä mitä neiliöt ovat. Kyllä minulla vaan näitä kirjoitusvirheitä tulee jokaiseen viestiin :D Mukavaa viikkoa!

   Poista
  2. Harmi, että siinä Novitan bambulangassa on niin vähän eri sävyjä, ei ole oikein ollut paljon mun sävyjä, siksi olen nyt enemmän ostanut tuota toista. Vähän enemmän juu saan nyt neliöitä, eniten, mitä mulla tässä talossa on ollut :). Katsotaan nyt miten mahdun sinne kamoineni, ihan kivasti varmaan, 4 kassillista lahjoitin pois nyt kankaita/tilkkuja ja lehtiä :). Tällä viikolla ei ole edistynyt oikein mikään homma, oltu vähän flunssassa ja nukuttukin huonosti. Mukavaa viikon jatkoa sullekin, kiitos Hanna :)

   Poista
 14. Ihania tiskirättejä. Noin kauniilla ja värikkäillä liinoilla voisi meikäläisestäkin tiskirätin käyttäminen olla kivaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa minäkin aattelin, ei aina ihan täysillä nappaa nuo keittiön siivoushommat ;). Kiitoksia Suvituulia!

   Poista
 15. Nuo virkatut tiskirätit on ihan parhaita! Kauniita toteutukset :)

  VastaaPoista
 16. Oi että, miten kauniita tiskirättejä, tai siis eihän näitä räteiksi voi kutsua, vaan siis siivousliinoiksi!! Upeita, erilaisia, mielenkiintoisia pintoja ja noin herkullisissa väreissä! Siivousliinat tuntuis olevankin juuri passeleita ja sopivan kokoisia erilaisiin silmukkakokeiluhin. Kylläpäs alkoi tehdä mieli taas virkata:) Reunapitsit näyttää myös upeilta, eikä tosiaan näytä olevan sieltä helpoimmasta päästä, olet sinä kyllä uskomaton:)! Olen yrittänyt muutamia kokeiluja tehdä reunapitsit- kirjasta(ihan niitä helpoimpia malleja), mutta meikäläisen ymmärrys ei tahdo oikein riittää niihin pelkkiin sanallisiin ohjeisiin, varsinkin silmukkamäärät silmukoita luodessa ja ne lisäsilmukat/kääntymissilmukat, ja eivät sitten täsmää työtä virkatessa. Muutaman onnistuneen kokeilun kyllä sain niin, että piirsin kaavion itse..Mukavia ompeluhuoneen muuttopuuhia sinne, kohta pääset touhuilemaan uudessa ateljeessa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanotaan räteiksi vaan :D. Minäkin olen nyt ihan rakastunut noihin kaavioihin, ei tule ohjeita edes juuri luettua, paitsi, jos ei ymmärrys riitä kuvaan. Tuo Isoäidin pitsikirja on siitä hyvä (tai huono) että siinä ei ole mitään sanallisia ohjeita edes :). On kyllä hieno tunne, kun tajuaa kaavion ja saa samanlaista mallia aikaiseksi kuin kuvassa... ainakin lähestulkoon samanlaista :). Remontti etenee vähän hitaanlaisesti, olispa kiva, jos ensi viikolla pääsisi laittaa osaa tavaroista jo edes vähän paikoilleen. Kiitos sulle Villa Pipo <3

   Poista

Kiitos kommentistasi. Se saa minut hymyilemään :) Thank you for your comment.