keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Erikoistekniikoiden vuosi 2015 - Many kind of crafts from year 2015


Scroll down for English :)

Jo artesaaniopinnoissa 20 vuotta sitten ihastuin kovasti käsityön erikoistekniikoihin. Inhosin virkkaus- ja neulekonekurssia, mutta perusompelun lisäksi pidin nypläämisestä, käpypitsistä, pirtanauhojen tekemisestä, kirjonnasta, värjäämisestä ja tilkkutöistä esimerkiksi. Neulekoneen kanssa en ole vieläkään ystävystynyt, virkkuukoukkua sen sijaan voin jo kutsua, jos nyt en ystäväksi, niin ainakin tuttavaksi ja erikoistekniikat ovat kiinnostaneet minua edelleen siinä määrin, että kirjahyllyyn pukkaa säännöllisesti uusia teoksia mielenkiintoisista käsityötekniikoista. Kirjaston kässähyllyt ovat tulleet niin tutuksi, että välillä on pitänyt vaihtaa kirjastoa, että löytyisi jotakin uutta lainattavaa. Surffailen kuukausittain nettikirjakauppojen sivuilla etsien uusia kirjoja ja sattumalta uuteen tekniikkaan törmätessäni menen heti katsomaan, millaisia kirjoja kyseisestä aiheesta löytyy. Kaupungissa ja ulkomailla käydessä ovat kirjakaupat ja lehtikioskit kangaskauppojen lisäksi vakkariostospaikkojani tai ainakin poikkean niissä mielelläni katsomassa tarjontaa. Olen kirjahullu ja kaikenlaiset käsityökirjat ovat olennainen osa käsityöharrastustani. Siinä missä Pinterest, blogit tai muotilehdet ovat jollekin toiselle ompelijalle tai käsityöharrastajalle inspiraation lähde, toimivat kirjat minulle monesti siinä roolissa.

Viime vuonna sain päähäni alkaa esitellä erikoistekniikoita pienesti myös täällä oman blogin puolella. Taustalla olivat ihan itsekkäät lähtökohdat, mutta toki toivoin, että muutkin tykkäisivät nähdä, mitä kaikkea käsityöpuolella on tarjota. Tarkoitus oli haastaa itseä erikoistekniikoiden pariin vain ekat kuusi kuukautta, mutta touhu olikin niin koukuttavaa, että jatkoin vuoden loppuun saakka. Paljon kokeilin, saatoin loppuun, jotain jäi myös kesken ja aika paljon oli sellaista, minkä pariin en edes ehtinyt tai ehdin tehdä vain pienen koetilkun. Kokeilin vanhoja, opiskeluaikana tutustumiani tekniikoita ja täysin uusia juttuja.

Tammikuussa aloitin helmikirjonnalla,helmikuussa kokeilin pienimuotoisesti sashiko-kirjontaa (innostuin siitä lisää lokakuussa pienen tytön asussa),


maaliskuussa oli kangasorigamien vuoro,


huhtikuussa koukuttiin rättejä,


toukokuussa smokkipoimutettiin,kesäkuussa pidettiin taukoa, mutta heinäkuussa harjoiteltiin parsinpistoja Italian auringon alla,elokuussa kirjottiin silkkinauhalla (liivi on muuten jatkuvasti käytössä),


syyskuussa tehtiin sekä kanavakirjonnalla rannerenkaita


että kokeiltiin haarukkapitsiä, lokakuussa punottiin silmuja ja kiinnittimiä, marraskuussa vanutikattiin joulutyynyjä


ja joulukuussa tehtiin lasten kanssa taikinavärjäystä ja ommeltiin kankaista joulumekot sekä värikäs pussukka.


Kesken jäivät kumihimo, makrame-solmeilu, käpypitsi ja ommeltu pitsi (kuvassa pelkkä mallitilkku erilaisista pistoista) sekä hardanger-kirjonta, joka olisi kylläkin jo valmis, jos valkoinen helmilanka ei olisi viime sentillä tällä viikolla loppunut kesken. Sen näette varmasti pian, kunhan saan lankaa lisää! Toivottavasti noita muitakin keskeneräisiä töitä valmistuu tämän vuoden puolella :).Erikoistekniikkavuoteni oli itselle tosi antoisa, mutta valinnanvaraa oli niin paljon, että välillä oli hankalaa valita, mitä kivaa tekisi. Omia vanhoja kirjoja tuli katsottua uusin silmin ja muutamia uusia teoksia ilmestyi hyllyyn. Joitain tekniikoita toivon tänä vuonna kokeilevani vähän enemmän, ehkäpä ainakin kangasorigameja sekä erilaisia kirjontoja. Kaikenlaiset mielenkiintoiset pitsitekniikat jäivät myös harmillisen vähälle, tekemistä siis keksitään kyllä täksikin vuodeksi. Uusia kivoja juttujakin on jo vähän kuin vahingossa tupsahtanut silmien eteen ja toivottavasti niitä pääsen näytttämään tännekin taas jossakin vaiheessa.

Nyt kuitenkin sellainen rauhallinen aherrus jatkuu ainakin tyttöjen tilkkupeiton, omien vaatteiden, muutamien yhteistyöjuttujen ja pitsien virkkauksen saralla. Ja mikä nyt sattuu milloinkin huvittaa! Nautitaan kauniista pakkaspäivistä takkatulen loimussa, villasukat jalassa! Niin aion itsekin jälleen tänään tehdä. Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

Last year I tried a lot of different kind of crafts which was very enjoyable for me since I always want to learn new things. When I was studying to be a sewing artisan twenty years ago I already then enjoyed a lot when we had all kind of courses at school and had the opportunity to learn traditional crafts.

I love books too, especially craft books and one of my hobbies is to regularly "investigate" craft books on the net, just in case I could find something nice and interesting. I think that these days I should probably use Pinterest as my inspiration channel but I'm an old fashioned girl and I prefer books. So I guess I could say that craft books are a really big part of my sewing/craft hobby. And I have quite a collection already ;). 

During last year I went through many craft books and sometimes it was really hard to choose what to do, because there were so many things I would have wanted to give a try and show here too. I managed to choose some anyway and luckily I have the rest of my life to keep on learning those other things. 

I did some bead embroidery, sashiko embroidery, fabric origamis, tunisian crochet, smocking, darning stitches as embellishment, silk ribbon embroidery, canvaswork, hairpin lace, frog closures and rope weaving, stuffed quilting/trapunto and batic with wheat flour and water. I started kumihimo, macrame, tatting, handmade lace and hardanger embroidery too, but they are yet unfinished. I really hope to finish at least some of them this year, but I'm not going to stress about it. The hardanger embroidery is almost done, so I think you are going to see it soon. 

I'm also working on a quilt and  some new clothes for me. Here the weather has been freezing lately so we have just enjoyed the fireplace and drank a lot of hot chocolate! Have a nice week!

42 kommenttia:

 1. Nämä on niin mahtavia kaikki. Tuommosta jotain kangasorigamia mun pitäisi kokeilla. Meillä oli viime vuonna koulussa japanilainen vaihto-oppilas ja hän antoi monta kivaa origamimallia. Jo silloin ajattelin, että joku niistä pitää tehdä kankaalle. Otan sen viimeistään maaliskuussa työn alle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin vieraili viime vuonna koulussa japanilainen origamien taitaja :). Se on kivaa puuhaa kyllä paperista sekä kankaasta. Ota ihmeessä työn alle, kun ehdit! Kiitos Pikku Akka!

   Poista
 2. So inspiring!! You are such an artist, not just a sewist. Your projects are always so interesting and inspiring.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Angela, you make me blush. I just want to try so many things :).

   Poista
 3. Tosi upeita töitä kaikki! Ahkera olet ollu☺
  Tuo makramee solminta on kivaa puuhaa,silloin kun naruamppelit oli kovasti muodissa tein niitä. Ja juuri tuolla makramee tekniikalla, mutta siitä on tosi, tosi kauan ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaapa, kun minullakin on sellainen makrame-amppeli listalla, en tiedä kyllä milloin valmistuu, mutta ehkä joskus ;). Kiitos Tarja!

   Poista
 4. Tässä onkin monta juttua mitä haluaisin oppia :) Ehkä vielä joskus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin minä ajattelin vuosi sitten ja siksi päätin tehdä siitä kuukausittaisen tavan ;). Nyt on kokeiltu joitakin juttuja ja nälkä vain kasvoi syödessä! Kiitti Nelli!

   Poista
 5. Olipa monipuolinen vuosi! Ihana on kokeilla uutta ja haasta myös itsensä. Olet kyllä taitava ja kaikki tuotoksesi ovat huolella tehtyjä ja kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni onnistui ihmeen hyvin, vaikka kovin pienimuotoista suurin osa, mutta jostainhan se on aloitettava ;). Kiitos AnniK sinullekin!

   Poista
 6. Paljon olet ehtinyt kokeilemaan erilaisia juttuja, ja kaikki on vielä onnistunut tosi hyvin, kauniita töitä kaikki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo. Nopsaan meni vuosi noiden juttujen merkeissä, hyvin on jäänyt mieleen niiden tekeminen ja tuntuu, että juurihan noita helmiäkin vasta pisteltiin kiinni :).

   Poista
 7. Ihan uskomattoman monipuolisesti olet tehnyt kaikkea! Tykkään tuosta miten osaat yhdistellä tekniikoita vaatteisiin, ihania kaikki! Nuo solmeillut kiinnittimet alkoivat houkuttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se vaatteisiin yhdistäminen oli aika lailla tarkoituskin, vaateompelublogi kun tämä enimmäkseen kuitenkin on ollut. Nuo eri tekniikat toimivat sitten mukavasti mausteena. Sun täytyy tutustua noihin kiinnittimiin, yhteen oli muistaakseni ainakin linkki varsinaisessa postauksessa. Kiitos Hannariina!

   Poista
 8. Paljon ihania tekniikoita. Nuo keskeneräisiksi jääneetkin vaikuttaa mielenkiintoisilta, toivottavasti niistä kuullaan vielä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne mulla on tarkoitus tehdä loppuun jollakin aikavälillä, tuo solmeilu toivottavasti piankin. Meni into siihen kesällä, kun jotkut pienet kädet kävi aina sekoittamassa nuo lankakerät ja siinä onkin setviminen ennenkö pääsee jatkamaan ;).Kiitti Raisa!

   Poista
 9. Upeita etilaisia tekniikoita olet käyttänyt! Mielenkiinnolla odotan mitä keskeneräisistä syntyy. Ihania pakkaspäiviä teillekin, talvi onkin nyt näyttänyt parastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika sisätiloissa on tullut pyörittyä, mutta ensi viikollahan se kai lauhtuu taas oikein kunnolla. Nämä eri tekniikat on niin mielenkiintoisia, että mielellään niitä testailee, eihän sitä ikinä tiedä, jos jostakin innostuu ihan valtavasti! Kiitoksia mARa :)

   Poista
 10. On mukava seurata näitä erikoistekniikoitasi ja sitä, mihin niitä käytät ja yhdistelet. Osaa on tullut kokeiltua itsekkin. Mielenkiintoista ja inspiroivaa :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti teidänkin kannalta, vaikka oman itsensä vuoksihan niitä pääasiassa kuitenkin kokeilee :). Kiva kuulla, että olette tykänneet! Kiitti Saija!

   Poista
 11. Kiitoksia mielenkiintoisista erityistekniikoiden esittelyistä! Tätä oli kyllä ilo seurata, palautui niin paljon mieleen kaikkia tekniikoita, mitä on joskus kokeillut (niin, silloin kauan sitten, kuten sinäkin :D). Uusiakin tuli esille, kuten tuo kangasorigami. Paljon inspiraatioa kyllä osasit luoda! Kangasorigamia suunnittelin itsekin kokeilevani tänä vuonna, lainasin jo kirjoja inspiraatioksi. Minulla oli alkuhuuma Pinterestiin, toki joskus sitä vieläkin selaan, kun jotain erityistä etsin. Mutta kyllä ne minullakin vaan kirjat voiton vie :). Mikään ei ole ihanampaa, kun selailla niitä kaikessa rauhassa ja tutustua kaikkiin uusiin juttuihin. Olen muutamista kirjoista lähettänyt hankintapyyntöjä kirjastoon, toivottavasti ne ottavat valikoimiin. Minulla ei tällä hetkellä mahdu kirjahyllyyn enää uusia :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin hylly alkaa olla melko täysi. Toivottavasti saat toivomiasi kirjoja kirjastoon. Kirjat on siitäkin hyviä, varsinkin ne omat että niihin voi tehdä esim. ohjeiden viereen selventäviä omia merkintöjä. Mulla ainakin tällaiset muistiinpanot käytössä ja sitten liuta kirjanmerkkejä myös kiinnostavista jutuista. Toki nuo on sähköisestikin mahdollista, mutta minusta hankalampaa. Kaikenlaista olet sinäkin varmasti kokeillut, on kyllä jo niin mukavaa katsella erilaisia juttuja vaikka ei välttämättä toteuttaisikaan. Olispa kiva nähdä sun tekemiä kangasorigameja, niitä minäkin yritän tuosta tilkkukirjasta jossain vaiheessa lisää tehdä. Kiitos <3

   Poista
 12. Hienoja mielenkiintoisia tekniikkaesittelyjä! On ollut kiva seurata tällaisia harvinaisempia ja unohduksissakin olleita tekniikoita. Ihailtavaa tuo sinun monipuolisuutesi ja innostuksesi! Hauskaa olisi jatkossakin saada nähdä vastaavia juttuja täällä sinun blogissasi. Mukavaa viikonloppua sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pizzicato. Kyllä niitä varmaan näette jatkossakin, mutta ei näin säännöllisellä aikataululla, tai mistäs minä tiedän ;). Ne tuovat mukavaa vaihtelua ompeluun ja se monipuolisuus on itselle kuitenkin aika tärkeää käsitöiden tekemisessä. Mukavaa viikonloppua teille myös, viime viikolla pienen sukulaistytön ristiäiset peruuntui sairastumisen vuoksi, joten nyt on uusi yritys :).

   Poista
 13. Täytyykin käydä katsomassa vielä tuota alkuvuotta, kun taisin liittyä lukijaksi vasta kesken vuoden. Näitä on ollut tosi kivaa vaihtelua katsella :) Monipuolisuudellesi nostan kyllä hattua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Naurispelto! Onpa kiva kuulla kommenttisi, eihän noita taida hirveästi tavallisissa ompelublogeissa olla esillä, ovat sitten varsinaisten taiturien sivuilla. Itse tykkään käsitöissä monipuolisuudesta ja sitten tietysti haluaa, että blogikin on sellainen itsensä näköinen :).

   Poista
 14. Oot kyllä iham mielettömän monipuolisesti taitava! Ihailtavaa ja kadehdittavaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä kadehtia kannata :). Kaikki jotka nämä asiat kokee mielenkiintoisina niin oppii niitä kyllä tekemään, kun aika on vaan sopiva. Ja vähän vaivaa se tietysti vaatii, kun ei ole opettajaa jolta kysyä, eli sellaista itseopiskelua:). Kiitti Hanna!

   Poista
 15. Ihailen kyllä sun intoa ja aikaansaapaisuutta kokeilla kaikkea uutta. Paljon oletkin kokeillut uusia mielenkiintoisia juttuja viime vuonna ja kiva kun mekin ollaan saatu vähän kurkistaa uusiin tekniikoihin. Tuo käpypitsi näyttää muuten kans mielenkiintoiselta.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on minusta tuntunut niin kivalta, kun sain sinut innostettua kokeileen sitä koukkuamista :). Tärkeätä olisi minusta näistäkin jutuista jakaa edes jonkinlaista tietoa nykyäänkin ja aika paljon löysin viime vuonna uusia tekniikoita itsekin, se oli tosi kivaa. Täytyy vaan ihmetellä ihmisen luovuutta, mitä kaikenlaista on keksitty ja sekin on mielenkiintoista, millaisia kulttuurisia eroja tekniikoissa on. Tuo käpypitsi on niin kaunista! Se on ainakin tuolla yhdellä kävyllä tosi nopeaakin sitten kun saa kunnolla langanpäästä kiinni. Kahdella en muistaakseni kokeillut kouluaikanakaan. En meinannut millään enää muistaa miten sitä tehdään niin, että solmu liukuu oikein päin, aika monta kertaa kokeilin ja you tubeakin katselin. Sitten se vihdoin lähti menemään :). Tuo on ihan sopiva keinukäsityö kesällä tai autossa tehdä, kun ei vie tilaa juurikas yhtään. Kiitos Eerika!

   Poista
 16. Huikea kooste! Mahtava nähdä mitä saat aikaan alkaneena vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenlaista on jo keskeneräisenä ;). Kiitos Kirsi!

   Poista
 17. Hienoja ja upeita kaikki kokeilut! Sulla riittää kärsivällisyyttä, siitä voi olla vähän kade. uusi erilainen banneri, wau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, joo käsitöissä riittää kärsivällisyys, mutta ei ihan kaikessa muussa kyllä :). Kiitti Hienotar!

   Poista
 18. Niin mielettömän upeita nämä sinun työsi. Tuo smokkipoimutus on jotenkin houkuttelevan näköinen. On varmasti koukuttavaa kokeilla erilaisia tekniikoita ja sitten ideoida niiden hyödyntämistä vaatteisiin.

  Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kanneli <3. Smokkipoimutus on upeaa, varsinkin sellaiset monimutkaisemmat työt, johon en itse ole vielä uskaltanut käydä käsiksi :). Kyllä tekniikat tuo mukavasti vaihtelua tavalliseen ompeluun.

   Poista
 19. Minä täällä taas hehkutan näitä sinun erikoistekniikkakokeiluja, nämä on niin huippuja:) Sinulla on todella paljon kokemusta, tuntemusta ja taitoa käsityömaailmasta ja silti innostut aina vaan opettelemaan uutta:) Sehän tästä blogista niin erikoisen ja inspiroivan tekeekin. Erittäin mielenkiintoisille näyttää nuo keskeneräiset työt, kaikkia noista haluaisin kokeilla! Kumihimollekin keksin heti kohteen:) Olet tartuttanut tuon kirjainnostuksen minuun:) Olen kolunnut kirjaston käsityöhyllyjä läpi todella ahkerasti (silti kirjoista löytyy aina jotain uutta, vaikka moneen kertaan käynyt läpi) ja kirjoja on tullut myös ostettua viime aikoina aika mukavasti. Jännityksellä odotan tulevia postauksiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on suhteellisen paljon kokeillut tai nähnyt (ompelu)juttuja on niin mukavaa löytää ihan uusia juttuja, vaikka yleensähän ne osoittautuvat ikivanhoiksi tekniikoiksi :). Mun käsityömieli on niin kovin levoton, paljon levottomampi kuin "normaali" luonteeni :). Mun piti tehdä kengännauhat tuosta kumihimosta, mutta se on liian vahvaa. Täytyy kiepsutella se valmiiksi joskus (tosin se on kyllä jo aika pitkä) niin eiköhän paikkansa löydä jostakin projektista aikanaan.

   Kirjat nyt on vaan niin koukuttavia, ihan hyvä, että ostelet :). Ja hyviä kirjoja oletkin löytänyt.

   Käsityöinnoistus on nostanut kovasti jo päätään pienen lamaannuksen jälkeen, monenlaista projektia taas kesken ja mielessä, katsotaan miten niitä tänne tupsahtelee :). Kiitos Villa Pipo <3

   Poista
 20. You have wowed us with your talent last year, looking forward to seeing more this year!

  VastaaPoista
 21. Voi miten mieletön määrä upeita juttuja! Oot kyl niin taitava. Näitä on ollut ilo seurata. Mielenkiinnolla odotan, mitä kaikkea teet tänä vuonna. - Sillä tahdilla kun hyväksi koet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että muillekin on näistä ollut iloa. Paljon varmaan tulee tänäkin vuonna tehtyä, mutta ei ihan niin järjettömiä määriä kuin ennen :). Kiitti Sanna!

   Poista

Kiitos kommentistasi. Se saa minut hymyilemään :) Thank you for your comment.