tiistai 1. joulukuuta 2015

Jouluisia tyynyjä vanutikaten - New pillows for Christmas


Olohuoneseeseen siirretty puusohvamme kaipaili jouluksi - ja miksei muutenkin - muutamaa uutta koristetyynyä. Olen äärimmäisen laiska tyynynpäällisten ompelija, joten projektiin piti kehitellä hieman hauskuutta lisää. Koska kaikenlaisia vanutikattuja kankaita on ollut paljon tarjolla jo viime keväästä lähtien (tai silloin ainakin itse laitoin ne merkille) päätin tehdä sitä itse. En ole juurikaan kyseistä tekniikka harrastanut kuin pienten tilkkujen ja lastenvaatteisiin joskus tehtyjen vanutikattujen taskujen verran, joten nyt olikin jo korkea aika kokeilla sitä hieman paremmin ja samalla sainkin siitä myös marraskuun erikoistekniikkakokeiluni (hups, nyt on kyllä jo joulukuu...;)).Vanutikkaus oli tosi kivaa, joten suosittelen kokeilemaan, jos yhtään kiinnostaa.

Vanutikkaushan syntyy yksinkertaisesti siitä, että ommellaan yhteen usempia kangaskerroksia ja niiden välissä on vanua. Vanutikkausta voi tehdä käsin tai ompelukoneella. Tekniikkaan voi yhdistää aplikaatiota, vapaata konetikkausta tai tilkkutöitä, jonka yhteydestä vanutikkaus on itselleni tutuinta. Kuvioiden ompelun apuna voi käyttää erilaisia mallineita tai kuviot voi jäljentää kankaalle tai sitten voi tikkailla ihan vapaasti, joka onnistuu parhaiten syöötäjät alhaalla. Voidaan puhua myös trapuntostaja tällä vanutyötekniikalla tehdyt työt ovatkin melkoisen upeita taidonnäytteitä. Vanha, mutta hyvä opas vanutikkauksesta kiinnostuneelle on Elsie Svennås:n Vanutikkaus, applikaatio ja tilkkutyö ja netistä löytyy aiheesta lisätietoa ja videoita sanoin vanutikkaus, trapunto tai vaikkapa stuffed quilting.

Minä päätin tehdä kaksi vanutikkauskokeilua hieman eri tavoin. Yhtä pientä keskeneräistä projektia varten olin jo hieman harjoitellut vanutikkausta niin vapaan konetikkauksen avulla kuin ihan ompelukoneen kaarevilla valmiilla koristeompeleilla. Husqvarna Vikingiltä olen saanut käyttööni vapaakirjontajalan, jolla tikkauksien ohjaaminen on huomattavasti helpompaa (enkä pelkää, että ompelen sormilleni), mutta opeteltavaa riittää vielä paljon. Niinpä en uskaltanut tyynyjä ihan kokonaan vapaalla konetikkauksella tehdä. Valkoiseen tyynyyn etsin aikuisten värityskirjasta sopivan pintamallin, jota kuitenkin yksinkertaistin aika paljon. Piirsin kuvion läpi kankaalle, asetin hieman isomman kokoisen vanun päällikankaan ja taustakankaan väliin ja ompelin kuviot merkkiviivoja pitkin tavallisesti ompelukoneella keskeltä reunoille päin. Kangaskerrokset kiinnitin tikkauksen ajaksi toisiinsa ihan hakaneuloilla. Husqvarna Opal 650:ssa on Fix-toiminto, joka on erittäin kätevä juuri aplikaatioissa ja töissä, jossa ei haluta näkyviä peruutustikkejä. Fix-toiminto päättelee sauman "paikallaan"  ja sitä käytin tässä tikkausmallissa hyväksi.


Punaisen tyynyn keskimmäiset sydänkuviot otin kirjasta nimeltä Quilting patterns (Linda Macho), minkä olen vuosikausia sitten ostanut ulkomailta. Kirjassa on sopivia ja melko klassisia tikkausmalleja juuri tilkkutöihin ja trapuntoon käytettäväksi. Piirsin sydänkuviot kaavapaperille, kiinnitin sen kankaalle ja ompelin ne päällikankaan ja vanukerroksen läpi jälleen tavallisesti ompelukoneella. Eräässä trapunto-videossa käskettiin tämä vaihe ommella veteen liukenevalla ompelulangalla, mutta koska ei sitä ainakaan täällä ollut saatavilla, ompelin läpinäkyvällä langalla (siimalla). Tämän jälkeen leikkasin sydämen ympäriltä ja keskeltä ylimääräiset vanut pois kätevillä applikaatiosaksilla, lisäsin uuden vanukerroksen (ja piti lisätä myös taustakangas, mutta unohdin) ja tikkasin samoja jälkiä pitkin punaisella kirjontalangalla. Sitten lisäsin unohtuneen taustakankaan, laitoin vapaakirjontajalan paikoilleen, laskin koneesta syöttäjät alas, laitoin tikin pituudeksi nolla ja tikkasin muutamia vapaita kuvioita sydänten ympärille.
Lopuksi ompelin tyynyliinat normaalisti valmiiksi, tereet ompelin terepaininjalalla (siitä olen kertonut täällä) ja piilovetskarit piilovetoketjujalan avulla. Tässä ompeluprojektissa käytinkin hyväksi monenlaisia paininjalkoja, joihin olen yhteistyön kautta päässyt tutustumaan. Näistä paininjaloista vain tuo vapaan kirjonnnan jalka täytyy ruuvata paikoilleen ja muut jalat vaihdetaan suoraan istukkaan (opin termin kesällä, kun omasta koneestani hajosi tuo istukka). Minulla on vielä täällä kaikenlaisia muitakin paininjalkoja kokeiltavana, joten niistä riittää juttua sitten myös ensi vuoden puolella.

Tyynykankaat ja vanu ovat Eurokankaasta, punainen August-kangas pellava-viskoosi sekoitetta ja valkoinen Solid-puuvilla Almedahls-mallistosta. Tere on Keinoselta.Valmiista tyynyliinoista tuli oikein kivat ja punainen varsinkin on mukavan muhkea, kun siinä on osittain kaksi kerrosta vanua. Tere olisi saanut olla kyllä paksumpaa, niin olisi jotenkin erottunut vielä paremmin reunasta. Lisäksi pohdin vielä mahdollisten kullanväristen tupsujen lisäämistä nurkkiin! Tykkään valkoisen tyynyn eleettömyydestä ja punainen tyyny on taas just passeli niin sävyltään kuin kuviomaailmaltaankin jouluun. Ja mikä parasta, tämän projektin ansiosta keksin vihdoin käyttöä myös vanhalle nahkatakilleni....

Mukavaa joulukuuta kaikille!!

Ps. Huomasin, että Husqvarnalla on saatavilla myös näköjään varsinainen vanutikkausjalka :)

Yhteistyöpostaus Husqvarna Viking/ EurokangasWhen I was going through my Christmas textiles I realized a couple new pillows would look good on our sofa. I'm very lazy when it comes to sewing pillows, pillow cases, curtains or anything like that. I feel it's so so boring to sew them. Then I came up with an idea of stuffed quilting or trapunto technique and thought they would make nice pillows and also a nice sewing experience for me. And I was right!

For the pattern of the white pillow I just simplified a template from adult's coloring book. I really like its simplicity and elegance. For the red pillow I took the pattern from Linda Macho's book Quilting patterns (or actually the 4 middle hearts only) and then continued with free motion embroidery. I got a free motion embroidery foot from Husqvarna Viking and now I got to test it a bit more. It's good, it's much easier to do free motion embroidery with the foot than without. Easier, but not easy :). I'm just a beginner so it's still quite difficult to me! I really like the red pillow too, the color is just gorgeous and perfect for Christmas. I added some golden piping but I think it should have been thicker to look better. Both of the fabrics are from Eurokangas. 

Hey, it's December now!! I think I'd better start sewing that Christmas dress for me soon and I'm also going to make just a few special Christmas presents. Are you making any presents by yourself or have you got any other Christmas sewing on your mind? 

See you again!


43 kommenttia:

 1. Hienot! Iski heti halu itsekin kokeilla vanutikausta! :)

  VastaaPoista
 2. Mä niiiiin ihailen sun pitkäjänteisyyttä! Upea lopputulos! Tällainen huithapeli ei kuuma päivänä jaksaisi käyttää tarpeeksi aikaa, jotta lopputulos olisi noin hieno! Ihanat tyynyt!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Mää purinkin näitä kun tein punaiseen tyynyyn eka erilaisia kiemuroita sydänten ympärille enkä sitten tykännyt niistä ;). Ei ollut enempää vanua ( eikä kyllä punaistakaan kangasta) niin oli pakko.... Pakko ja pakko. :). No, mää oon vähän sellainen, että jos ei miellytä (riittävästi) niin puretaan kunnes on, pitkäjänteisyys (itsepäisyys) menee ehkä joskus vähän liiankin pitkälle :). Mutta tykkään kyllä nyt kanssa kovasti lopputuloksesta, mitä enemmän oon niitä tuossa katsellut! Nyt sitten alkoi hirveästi tehdä mieli punaista torkkupeittoa, vaikka silkistä ja vanukirjonnalla ja tupsut ja sellainen nauha kiertämään :D. Ehkä eläkeiässä, silkkipeitto ei taida tänne meille olla järkevä vaihtoehto nyt, mutta ah - kuinka siihen olisi ihana kääriytyä iltasella ja lukea hyvää kirjaa ;)

   Poista
 3. Tulipa kauniit! Erityisen ihana on tuo punainen. Niin joulun värinen! Mää niin tarvisin jonkun tikkauspaininjalan, kun aina tavallisella tikkailen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kuule aivan täydellinen väri jouluksi ja tykkään vielä tuosta materiaalista kun on pellavaa mukana. Jos valkoista olisi ollut samaa, niin olisin senkin ottanut, mutta ihan hyvähän tuo ihan puuvillainenkin on. Jos paljon tikkailet, niin hommaa ihmeessä jalka, minä olen nyt päässyt näiden lisätarvikkeiden makuun tässä, kun olen niitä saanut kokeilla ;). Mielikin on vähän jo kääntynyt niiden suhteen, kun osa ainakin kokeilemistani jutuista on osoittautunut tosi hyviksi apuvälineiksi ja en ole kaikkia edes ehtinyt vielä testata ollenkaan :)

   Poista
 4. En kestä - MITEN IHANIA!!! Tuo punainen on ylivertainen, kiitos myös ohjeista, jos vaikka joskus uskaltaisi kokeilla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ole hyvä vaan ja kiva kuulla että oli mieleinen postaus. Mulla on niin harvoin täällä mitään sisutukseen liittyvää, tosin kyllähän niitä vaatekankaitakin voi itse tikkailla :).Kokeile pois vaan! Ja kiitos sinulle <3

   Poista
 5. Ooooioioioi! Miten ihania! ♥
  olipa ihania nallejuttuja tuolla paininjalka linkin takana :)

  VastaaPoista
 6. Ihanan muhkeita tyynyjä! Nämä oikein huutelevat päikkäreille tai muuten vain sohvalle löhöilemään :) En ole kovin paljon vanua työstänyt tikkaamalla, kun jotenkin aina pelkään, että kankaat venyvät ommellessa, mutta tällä uudella koneella kun saa asetukset muutettua juuri sopivaksi, niin kesällä ainakin tilkkupeiton tikkaaminen sujui oikein helposti. Tuo fix -toiminto on tosiaan kätevä silloin, kun täytyy päätellä huomaamattomasti. Minunkin koneessani on se ja olen siitä tykännyt. Ihanan jouluinen fiilis tuli näillä tyynyillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tilkkupeittojen tikkailut viime aikoina olleet aika vähissä, kun olen nyt monesti kierrättänyt väliin vaan jonkun vanhan ja kulahtaneen fleecepeiton. Siinä ei tule samanlaista muhkeus-efektiä millään kuin vanun kanssa. Nyt tekeillä olevaan tilkkupeittoon olen ajatellut hankkia vanun väliin, että saan sitten kokeilla tuota tikkaamista myös :). Kunhan nyt peiton päällipuoli ensin valmistuisi! Minäkin olen tykästynyt tuohon fixiin, kukahan viisas senkin on keksinyt :D. Kiitos sinulle Pizzicato!

   Poista
 7. I really need to find a way to get excited about making some pillows too. Those turned out gorgeous.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Angela! You should try trapunto I'm sure you loved it :).

   Poista
 8. Upean näköinen etenkin tuon punainen tyyny. En ole ennen vanutikkauksesta kuullutkaan.. :) Hienoja on muutkin tyynyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos oli uusi tekniikka tuttavuus sinulle :). Kiitti Raisa P!

   Poista
 9. Kauniit tyynyt ja hienot tikkaukset!!

  VastaaPoista
 10. Kyllä punainen on vaan se joulun väri! Kaunis tyynysarja ja hienot tikkailut. Vanutikkauksella saa kyllä todella näyttävää pintaa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin. Ja vaikka muutenkin tykkään punaisesta niin kuuluu se ehdottomasti jouluun myös. Kiitos Saija!

   Poista
 11. Kauniita! Minun suosikkini on tuo valkoinen. Jonkinmoista vanutikkausta olen tilkkupeittoihin tehnyt, mutta en mitään näin yksityiskohtaista, eikä se omalla koneellani mitään hupia ole. Aika kivoja ominaisuuksia sinulla siinä lainakoneessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen tilkkupeittoja lähinnä tikkaillut vaan niistä tilkkujen saumakohdista. Olis kiva kokeilla jotain tän tapaista, isommassa mittakaavassa toki, mutta vähän epäilyttää että saako onnistumaan. Pitää vissiin ottaa vaan härkää sarvista ja kokeilla. Joo, voi tulla muutamia koneen ominaisuuksia ikävä ;). Kiitos Manda!

   Poista
 12. Minäkin pidän valkoisesta tyynystä, tikkaus on yksinkertaisen kaunis, silti vaikea ommella. Punaisen tyynyn tikaus on huikea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän ihmettelinkin, että miten se valkoinen tyyny onnistui noin hyvin. Jos tikkaus olisi eri värinen niin kaikki minimaalisenkin pienet virheet näkyis kyllä heti :). Oli turvallista aloittaa tuolla samalla värillä. Kiitos Hieno tar!

   Poista
 13. Tulipa kauniit tyynyt. Ihan tässä itsekin innostuu vanutikkauksesta. Pitäisikin kokeilla!

  VastaaPoista
 14. Tulipa kauniit tyynyt! Kauniita molemmat, punainen on niin jouluinen ja tuota valkoistahan voi pitää esillä vaikka ympäri vuoden. Mulla tulee itseasiassa siitä mieleen talviset lumihanget :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan selviä lumihankiahan nuo onkin, nyt kun sanot :). Sattuipas mukavasti. Mietin kulmikkaiden ja pyöreiden muotojen välillä ja tykästyin sitten enemmän pyöreisiin. Sellainen tilkuista koottu tyyny, jossa olisi erilaisia vanutikkauksia, olisi aika kiva myös. Kiitos sinulle Eerika!

   Poista
 15. Onpa kauniit tyynyt! Sinä se osaat ja jaksat tehdä kaikenlaista sievää, ihailen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. On niin mukava kokeilla kaikenlaista, ikinä ei tiedä jos vaikka ikihyvin ihastuu johonkin tekniikkaan :)

   Poista
 16. Tulipas tyylikkäät! Kaunis kokonaisuus. Oliko hidasta / vaikeaa? Nuo paininjalat on kyl ihan oma ja hyödyllinen maailmansa. Kiehtovaa kertaikkiaan. Itselläkin tuossa odottaa useampikin jalka testausta. Yhtä ajattelin testata juurikin sisustustyynyhommeleihin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se vapaatikkaus nyt ainakaan kovin helppoa ole, kun sitä on niin vähän tehnyt vasta tai riippuu vähän tietysti millaisia muotojakin tekee. Se on vähän kuin kynä ja minä en oikein osaa piirtää.Jos on hyvä piirtäjä niin tuokin on varmaan helpompaa ;).

   Ihan tavallisella paininjalallakin tikattaessa täytyy toki olla tarkkana, helpottaa jos saa sen mallin piirrettyä kankaalle ja tuo samanvärinen lanka kuin kangas antaa onneksi anteeksi lopputuloksessa. Kontrastivärisellä näkyy ihan pienimmätkin mutkat tai epätasaisuudet tikissä, kokeilin meinaan. Ja sitten kun pinta on täynnä säännölliseksi tarkoitettua tikkiä niin ei ole välttämättä kovin viimeistellyn näköinen jos ei ihan natsaa viimesen päälle :D.

   Minäkin oon pienesti paria muuta jalkaa jo testaillut, mutta varsinaiset työt puuttuvat vielä. Se aplikaatiojalka vaikutti ainakin tosi hyvälle, mutta mulla on siihen vähän isompi projekti tulossa jossain vaiheessa ensi vuotta :). Eikös sullakin ollut se jalka myös?

   Poista
 17. Voi kun kauniit tyynyt ja ihanat tuossa puusohvalla. Kauniin jouluiset sävyt. Upeilta näyttää tyynyjen pinnat. Ihailtavaa, että jaksat tehdä ja kokeilla erilaisia tekniikoita. Tuo kyllä niin paljon näyttävyyttä:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kanneli. Väärän puusohvan päällä olivat nyt kuvattavana, tosin hienostihan ne tuohon terassin pikkusohvallekin sopisivat ;).On niin mukava kaivella opiskeluaikaisia juttuja, sieltä löytyy kaikenlaista ja tulee sellainen , oo - tuotakin vois kokeilla pitkästä aikaa -olo ;).

   Poista
 18. Ihastuttavat jouluiset tyynyt! Pitäisi itsenikin taas ottaa vanutikkaus työn alle, mutta no..niitä projekteja tuntuu olevan niin paljon ja kokeiltavien lista vaan kasvaa joka päivä :D. Pahoja paikkoja nämä toisten blogit, kun aina tulee mieleen uusia ajatuksia ja ideoita. Mukavaa alkanutta joulukuuta <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta noista projekteista, kun osaisikin ottaa vaan projektin kerrallaan, mutta kun pitää aina välissä säntäillä kokeileen kaikenlaista ;). No, sain minä viime viikolla aika monta syksyllä ostettua trikoota ja trikoon jämiä muutettua housuiksi ja paidoiksi, hyvä mieli tuli, kun sai ne tuosta pyörimästä pois ja nyt riittää ainakin nuorimmalla ja vanhemmalla neitosella vaatetta talveksi ;). Sullekin Hanna ihanaa joulukuuta ja kiitos!

   Poista
 19. Oi miten kauniita tyynynpäällisiä, tikkaukset näyttää tosi upeita! Vanutikkausta ei ole tullut kokeiltuakaan, joten kiitos näistä vinkeistä:) Hmm..vanutikattu takki kuulostaisi vähintäänkin mielenkiintoiselle..:D Minun koneesta löytyy myös sama päättelytoiminto ja koneeseen olisi saatavilla tikkaukseen tarkoitettuja paininjalkojakin, itseasiassa koneen mukana taisi tullakin muutama. Mukavaa viikonloppua Krista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös kuulostakin ja varsinkin jos se takki on nahkaa :). Täytyy vähän tutkailla kenelle siitä mun vanhasta takista saisi järkevästi kevättakkia, nuorimmaiselle nyt ainakin luulisi tulevan ;). Tai sitten jotain muuta, jos se suunnitelma ei onnistu :). Tässä tuntuu, että itsestäkin pikkuhiljaa tulee sellainen paininjalka hifistelijä, kun monenlaista vempelettä kokeilee :D. Kiitos sulle ja hyvät viikonloput myös!

   Poista
 20. Kauniita tyynyjä ja suuri töisiä ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja, välillä on kiva tehdä vähän suuritöisempää. Ovat kyllä kaiken vaivan väärti :).

   Poista
 21. Aivan upeat! Oispa joskus aikaa kokeilla jotain tämmöstä. Nyt surautin jouluksi tyynyliinat muutamassa minuutissa perinteiseen tyyliin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kaipaisin vielä pari uutta tyynyliinaa nopsaan tyyliin. Jotakin talveen sopivaa, muttei niin jouluista välttämättä :). Kauniilla kankaalla saa nopsaan valmista, mutta kiva välillä kokeilla jotakin muutakin. Kiitos aino- maria!

   Poista
 22. Herkullinen yhdistelmä nuo tyynyt! Minulla ei taitaisi kärsivällisyys riittää noin suuriin vanutikkauksiin :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se saa minut hymyilemään :) Thank you for your comment.