tiistai 20. lokakuuta 2015

Keppiheppahurmio (ja vinkkejä kaavoihin) - Hobby horse happiness


Täällä on pari viimeistä viikkoa pidetty keppiheppatalkoita! Tytöt innostuivat asiasta kesän lopulla, kun lapsuuden ystäväni kävi meillä vierailulla tyttärensä kanssa ja auton peräkontista paljastui melkoinen lauma toinen toistaan upeampia itse tehtyjä keppihevosia. 

Eihän siinä auttanut muu kuin itsekin alkaa tutkia asiaa ja lupasin ommella tytöille vanhasta huopuneesta villapaidasta uuden keppihepan villasukkaversion ja keskimmäisen tytön kerhossa valmistetun puuhevosen kaveriksi.

Siinä vaiheessa olisi varmasti jo pitänyt tuntea itsensä paremmin ja arvata, että eihän me malteta yhteen heppaan tyytyä ja pitihän sitä sitten käydä vähän ostoksillakin heppoja varten. Niinpä heppakavereita syntyikin kaiken kaikkiaan kolme ja jokainen eri kaavalla ja nyt listaankin tähän teille kaikki nuo kaavat henkilökohtaisine mielipiteineni, jos teistä jotkut vaikka innostuvat alkaa tehdä näitä joululahjaksi.


Roosan ohje ja tulostettava kaava: http://madmim.com/strapping-stick-horse-diy/

- ohje englanninkielinen, mutta sisältää paljon havainnollistavia kuvia
- heppakavereista kaikista isokokoisin, omaan makuuni jopa hieman liian iso
- kaavalla voi tehdä heppoja myös myyntiin, kunhan mainitsee selkeästi, mistä kaava on peräisin
- yksityiskohdat, esim. silmät, korvien paikat yms. merkitty kaavoihin, kaava oletettavasti sisältää saumanvarat
- harja kiinnitetään sauman väliin
- hevosen pää kiinnitetään keppiin narun/paksun langan avulla, naru kieputetaan sahattuihin uriin.  Kepin päähän tehdään ensin "pehmuste", joka työnnetään pään sisään. Kiinnitystapa on suht toimiva, mutta hieman aikaavievä
- ei kaavoja suitsiin tai muihin lisävarusteisiin
Muuta: teimme tämän mallin huopuneesta villapaidasta, se hieman venyi täytettäessä, joten muoto ei täysin vastaa kaavaa. Suu jäi todella paljon auki ja pienensin sitä hieman ompelemalla muutamia käsinpistoja suuaukon nurkkiin.


Ruskan ohje ja tulostettava kaava: http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/tee_itse/ompelu/keppihevonen
- valmiissa hepassa todella kaunis muoto, vaikka pdf-kaava ei ole kovin huolitellun näköinen, ehdoton kaavasuosikkini
- hakit ynnä muut merkinnät kaavoissa valmiina, tosin keskiosa-kaavaa täytyy hieman itse jatkaa
- pdf-tiedosto voisi olla paremmin esillä esim. isommalla tekstillä, puhelimelta katsoessa en löytänyt kaavaa. Kaava löytyy siis ohjeen alta, liitetiedostot-sanan alapuolelta :)
-ompeluohjeet melko selkeät, toki jonkinlainen ompelukokemus on suotavaa ohjeiden ymmärtämiseksi, omalla ompelukokemuksellani ei ongelmia ohjeiden ymmärtämisessä
- harjan kiinnitystapa todella kätevä, harja kiinnitetään käsin etupistoriviin solmimalla, tätä tapaa tulen käyttämään jatkossakin
- keppi kiinnitetään teipin ja huolittelukaitaleen avulla (oman kaitaleen tein eri tavalla ja käytin trikoota), muista työntää keppi riittävän syvälle, itse korjailin pariin otteeseen
-ohje myös todella hienoihin suitseihin
Muuta: tästä hepasta tuli todella hieno, oikea kuningatar. Korvat ompelin kiinni koneella kapeisiin "muotolaskoksiin" enkä ohjeen mukaan. Käytimme heppaan Eurokankaasta ostettua villasekoitekangasta. Harjaan käytettiin kahta eri sävyistä ja paksuista lankaa, lopputulos on kivan eläväinen.


Dalaman ohje: Mekkotehdas-kirja
- kaikista pienikokoisin kaava, sopii hyvin myös nuorimmille heppatytöille (tai -pojille)
- nopeatekoinen, koska erillistä suuosaa ei ole
- kaavassa ei ole merkitty paikkoja silmille eikä korville, keskikappaleen mitta on ohjeessa väärin, sillä jouduin lisäämään pituutta noin 10 cm ?
- harjan kiinnitys samalla tavalla kuin Kodin Kuvalehden ohjeessa
- kepin kiinnitys niittipyssyllä ja huolittelukaitaleella, niittipyssy toimi hyvin ainakin ohuessa puuvillakankaassa, tulen varmasti käyttämään tätä tapaa jatkossakin
- ei varsinaista ohjetta suitseihin, pyydetään sommittelemaan
- paljon vinkkejä ja ohjeita lisätarvikkeisiin
Muuta: tämä heppa on myös todella söpö, jatkossa ompelen korvat eri tavalla kiinni ja pienennän niitä ehkä ihan hivenen. Kirjassa heppoihin oli käytetty vanhoja huopuneita neuleita ja ne näyttävät minusta hieman pulleampiposkisilta kuin tämä puuvillainen versio. Kaava sopii silti hyvin puuvillakankaallekin. Laitoimme myös harjaa enemmän kuin kirjassa. Kirjassa ollutta kepin suojusta emme tehneet.


Sitten kirjavinkki kaikille teille, jotka nyt jo hirveästi innostuitte asiasta! Venla-Maria Uutelan kirjasta Keppihevosen varusteet saa paljon vinkkejä ja ohjeita vaikka minkälaisiin varusteisiin. Roosan suitset ja Ruskan loimi on tehty kirjan vinkeillä, tein myös hienon palkintoruusukkeen ihan paperisuikaleista, mutta en löytänyt sitä kuvauksia varten mistään! Lisään kuvan tänne myöhemmin, kunhan se löytyy jostakin :). Suitsissa käytin tekonahkaa, jonka alla on villakangasta tukevoittamassa lopputulosta. Pienet timanttiniitit löytyi kesälomareissulta ja olivat ihan täydelliset koristeet suitseihin.

Käytin näihin puolitoista harjanvartta, tosin Ruskan keppi on hieman pidempi kuin muilla, mutta työnnetty myös syvimmälle pään sisään. Kepit maalattiin suihkepulloilla ja tytöt maalasivat maalitusseilla niihin kuvioita. Hepat on täytetty vanulla (ajattelin, että kangassilppu voi isommista hepoista tehdä liian raskaat pienille ratsastajille), kolmeen heppaan meni vähän reilu yksi pussi vanua.En ole itse ikinä ollut mikään heppatyttö, mutta täytyy tunnustaa, että hieman taisi minustakin nyt vihdoin sellainen tulla - ainakin keppihevostyttö!

Sitten haluan vielä kiittää Pieni Lintukoto-blogia, jonka arvonnassa voitin vähän aikaa sitten Mekkotehdas-kirjan (uskokaa tai älkää, sitä ei vielä löytynyt hyllystäni), kauniita koristepapereita sekä tuota ihanaa kangasta, josta Dalama-heppa ommeltiin :).

Nyt hurja hirnahdus kaikille! Täällä pitäisi kai pitkästä aikaa pitää ompelullinen yövuoro, sillä koululaisilla on huomenna Halloween-disco ja neitille pitäisi kuulemma ommella halloween-asu! Tulenpa siis myöhemmin tällä viikolla rauhassa ja ajan kanssa katselemaan teidän muiden ompeluja ja touhujanne :)


Just a quick hello in English now since it's KCW time again and I should actually be sewing a halloween dress for my school girl :). I thought it's ok, if I'll do it for next week but they are having a halloween disco tomorrow evening at school and today she asked me if I could do it for her for tomorrow. So that means I need to do some sewing this evening and finish the rest tomorrow!

Anyway, did you noticed how cool stick horses we have done? We were planning only one but ended up making three, how's that possible. I used three different patterns/tutorials, this one here is in English if you want to check it out :). I think they ended up really great, especially the brown one, she's quite a beuaty. Making these horses was a really nice project, those tutorials were a bit different and now I know which ways work best for me. I have already made a promise to make one stick horse for a coming birthday girl. These are a really good idea for a Christmas or a birthday present. 

I come later for a visit for your blogs, bye now!!


48 kommenttia:

 1. Ai kuinka ihania! Usein olen tuota mekkotehtaan mallia katsellut että pitäisi joskus kokeilla. Kuvissasi Ruskan kaava näyttää kyllä todella kauniila hepalta, taidankin tutustua tähän kun saan kunnon inspiraation asiaan. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan ne melkoisia hurmureita, yhden kanssa on ainakin nukuttukin jo :D. Kiitos Katja, kiva, jos inspis vähän lisääntyi ;)

   Poista
 2. Such lovely horses! We have a homemade stickhorse made out of an old sock living in our house, but these are very fancy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. We have one like that too and also a stick dinosaurus I made for my son I think at least 5 years ago ;). They are very cute too but these new horses do have a more realistic shape :). Thanks boevenbende!

   Poista
 3. Ihahhahhaa! Mahtavia menijöitä! Meilläkin on olleet tällä viikolla kepparit ihan hurjina, laukanneet ympäri Punaista Mökkiä. Tuo Ruskan kaava näyttää ihan samalta kuin SK.n kaava muutaman vuoden takaa. Itse olen tehnyt sillä kaavalla. Tein yhtenä vuonna kummilapsille joululahjoiksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt on kelienkin puolesta ihan mahtavat kepparikelit, vaikka este- tai laukkakisat järjestäisi kotipihassa :). Mulle ei olekaan tainnut SK tuolloin tulla, paljon mahdollista että sama kaava, samaa lehtitaloahan ne ovat kumpikin lehti :) . Minä lupasin yhden kepparin jo kanssa tehdä lasten serkkutytölle synttäriksi. Kiitos Pikku Akka kommentista <3

   Poista
 4. Suloiset heppatytöt ja niin kauniit ratsut. Aikoinaan olen ommellut työpaikalleni päiväkotiin keppiheppoja Suuri Käsitylehdessä olleella kaavalla. Kaava saattaa olla jopa sama kuin tuossa keskimmäisessä Ruska hepassa. Kauniita kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmöiset onkin varmasti suosittuja päiväkodeissa. Melkoinen urakka ollut sinulla siinä! Ja onhan nämä paljon hienompiakin kuin ne mitä marketeista saa :) Kiitos AnniK!

   Poista
 5. Aivan ihania ratsuja <3 Ruska on ehdoton lempparini, vaikka on nuo muutkin söpösiä. Meillä pienin, vajaa kaksi vee, on nykyään innokas keppiheppailija. Jos vaan isosiskon keppiheppa on saatavilla, niin sillä mennään heti ihahhaata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruska on melkoinen kaunotar, onneksi toisetkin kelpaavat silti :). Meillä pienin ratsasti loppukesästä lakasuharjalla, silloin aattelin, että kyllä nyt on heppoja tehtävä lisää, nyt riittää sitten kylässä olevalle kaverillekin! Kiitos Eerika!

   Poista
 6. Oi, onpa kivoja. Nämäpä olisikin mahtavia joulupukin pussiin.. Voi vaan olla ettei tänä vuonna kovin paljon lahjoja ehdi itse tekemään.. Tuo Ruska on minunkin suosikkini!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin on ihan mahtava joululahjaidea! Mulla myös tänä vuonna ei tule varmaan senkään vertaa itsetehtyjä lahjoja kuin ennen, tammikuun synttärisankareille yritän sitten tehdä! Kiitos Raisa :)

   Poista
 7. Upeita helppoja ja Ruska on mun lemppari ☺

  VastaaPoista
 8. Ihastuttavia heppasia <3 Kiitos kaavavinkeistä, tuo Ruskan kaava meneekin heti kokeiluun - aivan ihana!! Kivoihin ompeluksiin olet saanut tuon kukkakankaan käytettyä, sopii tuohon keppihevoseenkin vallan mainiosti <3 onnea vielä arvonnan voittajalle ja ole hyvä vielä minunkin puolestani. Ihana, että arpavoitolle on ollut käyttöä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos, voitin kirjan kyllä hyvään aikaan, en tiennytkään että siinä oli heppakaava, joten hetihän se oli kokeiluun laitettava. Pieniä tilkkuja jäi kankaasta vielä käytettäväksi tekeillä olevaan tilkkupeittoon :). Kiva, jos kokeilet tuota KK:n kaavaa, tosi hyvin onnistui ainakin tuosta villasekoitteesta ja väri on jotenkin aivan ihana.

   Poista
 9. Ihanat kepparit <3 Myös meillä ollut keppihevosvillitys kesällä ja syksyllä ja niitä tullut ommeltua :) Samaten kangaskaupassa on usein ainakin yksi äiti/mummu & lapsi -parivaljakko kepparitarvikkeita ostamassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kiva yhteinen harrastus aikuiselle ja lapselle :). Kiitti Jaana!

   Poista
 10. Tosi komeita polleja! Jiihaa ja iiha-ha-haa! Rattoisia ratsastushetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) . Kyllä täällä on laukuttu -tuli itsekin testattua :)

   Poista
 11. Mahtava heppatrio! Tuo Ruska on kyllä kaunis :) Mahtaa olla iloisia neitosia ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on iloisia ja onnellisia neitoja, Ruskalla on ollut vaikka millaisia letityksiäkin, muttei nyt juuri sattunut näihin kuviin ;). Kiitos Hannariina!

   Poista
 12. No johan on söpöjä heppoja! Hyvin sait myös havainnollistettua kaavojen kokoerot, tietää mistä kannattaa pienen lapsen kanssa aloitella ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siksi tökkäsin ne tuohon kuvaan rinnatusten, ajattelin että helpompi hahmottaa :). Tuo Mekkotehtaan heppa on pienemmille suht passeli, nuo toiset ovatkin reilusti kaupan keppiheppoja suurempia, mutta toisaalta käyvät sitten myös isommille tytöile hyvin :). Kiitos Amelia!

   Poista
 13. Iihania hepoja! Kiitos tästä kaavavertailusta! On kiva nähdä näiden koko- ja mallierot, kun itsekin olen tässä jahkaillut keppihevosten tekemistä pitkän aikaa. Ajatuksen tasolle on kyllä jäänyt, mutta kieltämättä nyt sait aika kovan kipinän aiheeseen sytytettyä. Ihan piti käydä Googlettelemassa erilaisia keppareita sun postauksen puhelimesta aamulla luettuani. Minulla on yhdessä Tilda kirjassa sellainen poron kaava, jonka voisi aika helposti muokata myös hepaksi. Sitä olen ajatellut käyttää kaavana, mutta tuo Ruska -hepan malli näyttää kyllä tosi ihanalta ja aidoltakin.
  Synttärionnittelut muuten teidän koululaisneidille ❤️ Meiltä on kyllä onnittelupostia tulossa, mutta tämä äiti on taas paahtanut kiireinensä niin vimmatusti viime päivät, että posti saadaan matkaan vähän myöhässä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä vaan! Me kun tehtiin tuota Ruskaa niin tuli siitä mieleen että siitä vois saada kauniin kauriin, varmaan tuosta väristäkin johtui :). Kiva jos sait vähän potkua keppariprojektiin, toivottavasti ehdit jossakin vaiheessa paneutua jos kiireet helpottavat! Kiitos onnitteluista <3, melkoista tohinaa on ollut, yhdet juhlat vielä meillä ensi viikolla on, sitten taas samanlainen juhlapuristus keväällä ;). Kiitos Pizzicato!

   Poista
 14. Voi että miten hienoja heppoja:) Näytin aamulla tytölle nämä kuvat ja oli sitä mieltä, että Ruska on niin iiiihahanaa:) Täytyy laittaa toteutukseen kunhan ennättää, kiva kun olet tehnyt vertailuja, niin pääsee sitten heti kaavoihin käsiksi:) Ystäväni kysyi sopivasti vielä tällä viikolla, että tarvitsenko vanhoja laukkuja ompeluihin, niin näihin suitsiin voisi hyödyntää niitä laukun hihnoja..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D, taitaa kaikki tytöt tykätä noista hepoista, onhan se niin hauskaa ajan vietettäkin! Sun pitää nyt lisätä keppiheppa ompelulistalle. Laukkujen hihnoja voikin kivasti hyödyntää noihin, minäkin yhdet rinkulat tutkin yhdestä hylätystä kassista, mutta olivat sitten niin isot, että päädyin käyttään noita avaimenperärinkuloita ;). Kiitokset sulle!

   Poista
 15. Söpöjä heppoja! Kyllä noilla nyt kelpaa ratsastaaa :)

  VastaaPoista
 16. Voi miten hauska kolmikko!!! Ruska on tosiaan hieno, niin upeat suitsetkin. Olispa kiva noita(kin) ommella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sultahan nämäkin onnistuis käden käänteessä :). Ehkä lahjaksi jollekin jos omat lapset jo liian isoja :). Kiitos Saija!

   Poista
 17. Onpa hienoja keppiksiä, kaikki tosia hienoja! Kiva, että laitoit linkitkin! Täällä myös kuumeisesti keppistä tehdään pussukoiden lomassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotankin kovasti sitä sun heppaa, että minkä näköinen on. Mulla jotenkin toi huopunut neule venytti sitä muotoa enkä saanut sitä muotoiltua oikein kaavaa vastaavaksi. Vois ehkä kokeilla jostain muusta kankaasta sen vielä :). Kiitti Tilkkureppu!

   Poista
 18. They are pretty and fun! I love the whimsical feel of those toys!

  VastaaPoista
 19. Suloisia keppareita tarvikkeineen! Ihana erityisesti tuo kukikas. N. seitsemän vuotta sitten ompelin ystävien tytöille kepparit, silloin ei ollut kaavoja tarjolla netissä. Itse kaavoitin, voisikin vaikka laittaa sen kaavan jakoon joskus. Hieman poikkeaa noista, mitkä olet esitellyt. Hauskoja hevosteluja lapsille, kyllä näillä hepoilla leikit maistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kun joku tykkää jostakin muusta eniten kuin Ruskasta :) Laitapa kuule ihmeessä kaava jakoon, sille varmasti olisi ottajia! Minä en osaa minkäänlaista hevosta piirtää, oma kaavoitus olis kyllä ollut ihan toivotonta hommaa :). Kiitos Hanna sinulle!

   Poista
 20. Ihanat hepat! Kiitos kaavavinkeistä!

  VastaaPoista
 21. Voi miten söpö postaus! Nuo hepa! :) Tuo Ruska erityisesti. Ihan älyttömän kaunis ja suorastaan inhimillinen. Minusta tuo kepparihomma on hauska juttu kaiken kaikkiaan. Meillä niillä ei vielä leikitä. Omassa lapsuudessanikaan ei. Silloin me leikittiin hevosta sillai, et me oltiin itse vuorotellen heppoja ja hoitajia. Tehtiin pilttuut maahan viivoilla, hyppynaruista tehtiin suitset ja kuljeteltiin laitumille. Saan vieläkin kiinni siitä fiiliksestä. Se tuntui niin aidosti heppatallihommalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, kiitti! Onhan se Ruska nätti, vähän liiankin, tekis mieli pitää koristeena, mutta leikkiinhän nämä on tarkoitettu ja tänäänkin näillä on laukattu :). Mun kaveri oli kova heppatyttö, sillä oli pihapiirin metsikössä oma esterata, siellä minäkin sitten hyppelin esteitten yli vaikken mikään varsinainen hevostyttö ollutkaan, se oli kyllä kivaa! Kivoilta kuulostaa nuo sunkin leikit :)

   Poista
 22. Ihania keppihevosia. Kyllä lasten ilmeet ovat mainioita! Heppaleikit olivat lapsena suuri hitti meidän sisarusten kesken ja sama näyttää jatkuvan lapsillakin. Ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka ajat muuttuu, niin tietyt leikit taitaa silti pysyä :) Kiitos Suvituulia!

   Poista
 23. Mielettömän hienoja heppoja!! Kyllä sinä saatkin aikaiseksi upeita juttuja. Olet tehnyt niin ison työn pelkästään jo tämänkin postauksen suhteen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin että tällaisesta postauksesta olisi hyötyä, missä olisi näkyvillä useampi kaava ja kun nyt itsekin satuin innostumaan tuosta heppojen ompelusta taas vähän liikaa ;). Kiitos sulle kommentista!

   Poista

Kiitos kommentistasi. Se saa minut hymyilemään :) Thank you for your comment.