torstai 10. syyskuuta 2015

Suosikin paluu (tekonahkatakki tytölle) - Return of a favorite (faux leather jacket)


Hitaasti, mutta varmasti olen käynyt syysompelulistaani läpi. Meinaa olla vaikeaa, koska uudet houkutukset hyökkäävät jatkuvasti kimppuuni ja yrittävät laittaa listaa lähes viikottain uuteen järjestykseen. Vielä olen kuitenkin pysynyt lujana. Listalla on yllättävän pienessä roolissa tyttöjen vaatteet, mutta ne vähintään tarpeellisiksi katsomani, mitä siinä on ollut, ovatkin jo hyvässä mallissa.

Lähes kaksi vuotta sitten blogini alkutaipaleella esittelin täällä tämän tytölle tekemän takin. Voi, mikä rakkauden takki se onkaan ollut, kaikista lemppareista se lempparein. Juuri nyt takki-raasu odottaa uutta ja ehjää vetoketjua ja kun tytär näki sen korjausrekissä henkarilla roikkumassa, piti takin hieman jo ahtaaseen lämpöön taas hetkeksi kääriytyä ja kertoa äidille, että "en aio luopua tästä takista ikinä......paitsi, jos teet samalla kaavalla uuden takin".

Ja tämä äitihän tekee! Niinpä yksi oman ompeluelämäni kaavasuosikeista (Ottobre 6/12, Talvileikki, kolmas takki tällä kaavalla) näki jälleen päivänvalon, tällä kertaa siis tekonahkaisena versiona. Tytär tykkää, äiti tykkää - entäs te :).
Täytyy sanoa, että takin ompelu ei sujunut ihan ongelmitta, sanotaanko, että olisin päässyt hieman helpommalla, jos olisin valinnut trikoisen vuorikankaan tekonahan nurjan puolen värin mukaan (eli valkoisen). Tai jos olisin vähän ajatellut enemmän ennen leikkuuta tai jos kankaassa ei olisi ollut noita tähtireikiä :). Tuota etureunan tikkaamista vetoketjun vierestä vielä myös mietin, saattaa olla, että sen vielä tikkaan kiinni myöhemmin, kun nyt saan vähän etäisyyttä tähän projektiin ja katselen uusin silmin koko hommaa. Kelpo takki siitä nyt kuitenkin joka tapauksessa tuli. Tässä ei ole mitään välivuorta, mutta sen verran väljyyttä, että nyt mahtuu vielä tarvittaessa villaa alle. Hihoissa on myös sen verran pituutta, että takin pitäisi olla ensi keväänäkin sopiva. Ja siis tämähän on ihan hienostelukäyttöön tehty takki, tältä neidiltä sellainen syys/kevätversio puuttuikin.Tekonahka ja trikoo kesälomareissulta Saksasta, hupun puuvillakangas Hämeen Tekstiilituonnilta, vetoketju Jyväskylän Kangaskaupasta. Hihamerkin tein Husqvarnan ympyräohjaimen avulla, ympyräohjaimen sain yhteistyön merkeissä (lisää siitä sekä ympyräohjaimella tehtyjä kukkakoristeita täällä ).  Koristeteksti vuorin niskaan on myös tehty Husqvarnan testikoneella, omasta koneestani ei sellaisia hienouksia löydy :). Nyppylähuivi on mun, useampi vuosi sitten tehty jo omalla mallilla.

Ja origamihyrrän ohje löytyy Origamia lapsille -kirjasta (Mari ja Roshin Ono).

Menipä nyt myöhään - äkkiä jo nukkumaan, joten hyviä unia kaikille ja rentouttavaa viikonloppua!


My middle daughter had a favorite coat. It's surprise surprise made by me - almost two years ago! I decided to use the same pattern for her new autumn coat, the pattern is from Ottobre Design (6/12). 

I found this great looking faux leather fabric from Germany this summer. When I saw it I instantly imagined it as a coat. I have to admit that I wasn't planning using the exact Ottobre pattern but something more simple but since she likes it so much I thought let's do it.  I have now made three coats using this same pattern and it's very rare to me because most of the times I only use a pattern once and then make some modifications to it. I will be very bored if I use the same pattern over and over again without any changes :). 

Anyway, sewing faux leather was quite a new experience to me, especially this one with star holes. I had some problems with the lining but I conquered them and like the result a lot. It seems she likes the coat very much too, so I'm happy of course. 

The matching knit is from Germany as well. The quilting cotton used in the hood is from Hämeen Tekstiilituonti, I bought it in the craft fair last spring. 

Once again we've practiced making some origami with the kids. The Koma- spinning top can be found in a book called Origami for children: 35 easy-to-follow-step-by-step projects (Mari and Roshin Ono). 

63 kommenttia:

 1. Todella sievä! Oletpa löytänyt hienoa tekonahkaa. Juuri tuollaiseen takkiin täydellistä. Ja noi yksityiskohdat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulla on samaa nahkaa myös valkoisena, siitä ajattelin kehitellä jotain yksityiskohtia omaan vaatteeseen :)

   Poista
 2. Wow, tuo oriagami!
  Oletpa löytänyt veikeän takkikankaan. Katsoin ensin, että siinä on hopeisia tähtiä, mutta nekö onkin reikiä! Talvileikki on kyllä hyvännäköinen kaava. Itse en ole sitä koskaan vielä käyttänyt. Kylläpä tällä takilla kelpaa hienostella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöh, mistä tuohon origamiin tuli ylimääräinen a-kirjain? Muka aina niin tarkistan kirjoitusasun. Aamusilmät! :D

   Poista
  2. Reikiähän ne tosiaan ovat :). Minä kanssa tykkään vieläkin paljon tästä takkikaavasta ja tuleehan siitä aina vähän erinäköinen kuitenkin, tässäkään ei ole nyt edes taskuja. Tuo reikäisyys ja tekonahka materiaalina muutenkin rajoittivat vähän nyt yksityiskohtia, kyllähän tuohon varmasti jonkinlaiset taskut olisi siististikin saanut tehtyä.

   Minä muka kanssa aina tarkistan kirjoitukset, ja aina on jotakin virheitä :). Sulla niitä ei kyllä tosiaan ole, että hyvin tarkistelet! Kiitoksia sinulle!

   Poista
 3. No tykkään, ihan käsittämättömän upea toteutus, vau! ♥

  VastaaPoista
 4. Tykkään :). Sievä hienostelutakki, juuri sellainen kuin hienostelutakin kuuluukin olla. Tekonahka ei näytä nahalle, kuvio varmaan tekee sen vaikutelman. Vuori on kyllä ihana kanssa! Tuo origami-kirja täytyy lainata kirjastosta, mitä teidän tytöt tykkäsivät siinä olleista malleista? Kaunis nimittäin tio kuvassa oleva. Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Tämä nahka oli myös kivan laskeutuvaa ja ohutta. Sitä oli useammassa värissä, mutta kahta päädyin sitten vaan ottamaan. Olen niin vähän tosiaan ommellut tällaisia, että täytyy nyt tutustua paremmin näihin.

   Kyllä koululaisneiti osasi origamikirjasta tehdä joitakin malleja ihan itsekin, muutama oli tosin sellainen, että oltiin jo aikaisemmin kokeiltu Pinterestistä löytyneiden ohjeiden perusteella. Malleja on kolmea vaikeusastetta, tuo hyrrä oli vaikeimmasta päästä ja sen onnistuin tekemään, toisin kuin yhtä toista juttua, mikä oli merkattu helpommaksi. Pingviinejä ja taloja tyttö myös innostui tekemään vähän enemmän :). Luulen, että teidänkin näppäräsormnen nuori mies voisi tykätä kirjan ohjeilla taitella monenmoista, yksin tai yhdessä vanhemman kanssa. Seuraavalla Sinellin reissulla ajattellin myös kysäistä (jos muistan) ihan noista varsinaisista origamipapereista, että onko niitä täällä valikloimassa :).

   Poista
 5. Tykkään minäkin! Takki on kuin karkki. Ei mielestäni kaipaa etutikkauksia, ellei se sitten helpota vetoketjun käyttöä. Supersuloinen on myö hupussa oleva vuorikangas. Upeaa syysviikonloppu sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos AnniK. Minä en haluaisi tikata sitä, mutta täytyy vähän tosiaan seurailla pukemistilanteita, ettei alavara jää väliin. Tai voisihan sen alaosan vaan tikata, kun avais vuorin vielä :).

   Poista
 6. Suloinen takki! Luulen, että vetoketju on nätimpi ilman tikkauksia noiden tähtireikien takia, mutta tietysti, jos vetoketju jumittelee niihin/raapii niitä, niin onhan se tarpeen sitten tikata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin ajattelen tikkauksista, että nätimpi olisi ilman.Tätä kun ei hirveästi uskalla siltellä niin reuna jää vaan niin helposti pönöttämään. Kiitos sulle kommentista naurispelto!

   Poista
 7. Tykkään! Raikas kokonaisuus, kuviollinen vuorikangas käy niin täydellisesti takkiin, oikein soma hienostelutakki! Hmm..voishan sitä pojalle ommella joskus nahkatakin, ei, nyt pitää laittaa stoppi, eikä ajatella yhtään pidemmälle toteutusta:D Nyt ei yhtään uusia houkutuskuvia tai kirjoja, koska ne aiheuttaa kohta ompelujumin..:D Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin oon Pinterestin houkutuksista pysynyt nyt oikeastaan lähes koko kesän pois. Ja silti liikaa tuppaa olemaan noita ideoita niin kuin sullakin :). On tosiaan aivot kohta ihan vinksin vonksin kun ei tiedä mistä päästä aloittaa. Siksi olen nyt kovasti yrittänyt pitäytyä tuossa listassani ;). Kiitos sulle!

   Poista
 8. Ihana takki - kyllä tykkään! Väri on tosi karamelli ja hupun vuorikangas niin suloinen. Talvileikki on kyllä ihana kaava. Olen vasta yhden ommellut, mutta harkitsen parhaillaan toista. Jos vaikka sellainen talviversiona meille :) Tekonahka ei tosiaan ole mikään helpoin työstettävä, eikä varmasti varsinkaan tällaisena tähti-reikä-kuvioisena. Olet näköjään kirjaillut uudella koneella myös kivasti tuon nimikoinnin takkiin! :) Olen ihan unohtanut, että minunkin koneessa on nuo kirjaimet. Pitääkin taas kokeilla :) Ihanan näköinen tuo origami. Niitä oliskin kiva lasten kanssa kokeille. Hauskaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väri ehkä sopiikin paremmin kevääseen, mutta nyt kun on näin aurinkoisia päiviä ollut niin oikein kivasti syksyynkin passaa :). Teepäs sinä talviversio tästä takista! Vähän tummemmalla olisi tuon tekstin saanut tikata. Aika huono olen nimikoimaan näitä tuotoksiani, Lidlin leimasinkin oli kuivunut kun en ole pitkään aikaan käyttänyt. Täytyis pitää sellaiset nimikoimistalkoot, että tekis eri värisille pohjille noita tekstejä. Monesti olen sellaista miettinyt, vaan enpä ole saanut aikaiseksi! Kiitos Pizzicato!

   Poista
 9. Ooooh. Syvä ihastuksen henkäys. Osaa olla upea takki!!!! Siis aivan myytynä oon. Vau. Olet kerrassaan taitava. Mun nahkaompelukset ovat tyssänneet. Tuntuu ettei kone kestä nahan ompelua ( vaikka myyjä kyllä toista väitti). Iloa arkeenne ja tsemppiä niihin vähemmän mukaviin ompeluihin. Ajattele sitä fiilistä kun lista hupenee 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No wau, kiitosta kovasti :). Minä en ole oikeaa nahkaa ommellut kuin artesaaniopinnoissa. Jotenkin tuntuu ettei kotikoneella sellaista uskalla, täytyis vaan yrittää rohkeasti. Hyvin kone kyllä ompeli tuota matskua, ei tarvinnut sitä lappua edes laittaa paininjalan pohjaan vaan luisti ihan ilmankin.

   Poista
 10. Kaunis takki! Ja turkoosi / minttu on aina niin ihanan raikas väri. Ja takin malli on tosi nätti. En ihmettele et tyttö tykkää. Ihanan raikkaat kuvatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna. Nyt on hyvät lämpöiset syyskelit niin toivotaan takille kivasti käyttöä :).

   Poista
 11. Takki on tosi kivan mallinen. Huppukangas on vallan ihastuttava <3 Minäkin ekaksi katsoin, että tähdet on hopeisia, mutta reikiähän ne onkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä on ehkä ihan niitä parhaimpia takkikaavoja, ihmettelen itsekin kun en ole tähän kyllästynyt, vaikka vähän toisenlaista takkia kyllä aluksi suunnittelin :).Kiitti Eerika!

   Poista
 12. Wau! Ai, ne tähdet onkin reikiä! Onpa hauska kangas. Ihanan takin olet siitä tehnyt. Tuohon kaavaan en muista koskaan törmänneeni, mutta on oikein kivan mallinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kaavaa on kyllä näkynyt muidenkin blogeissa aina silloin tällöin :). Eurokankaassakin on aika kivoja keinonahkoja, tosin ei ihan tällaista, mutta mulla odottaa sieltä yksi kukkaversio itselleni, johon ihastuin ihan täysin. Jospa senkin saisi pian paininjalan alle. Kiitos Raisa!

   Poista
 13. Onpas sievä! Juuri samalla kaavalla meinaan tehdä meidän pienemmälle neidille syystakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hienoa, tulenpa sitten kurkkimaan :). Kiitti Niina!

   Poista
 14. Aivan ihana takki,kyllä kelpaa hienostella.
  Tytti

  VastaaPoista
 15. You sure did conquer it - its gorgeous! The color looks so pretty on her. I hear such good things about ottobre. I really should try it. Do they include seam allowance or not?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Angela. I think you should try Ottobre, it's been very popular here for many many years. I'm sure it's one of the reasons that got so many mommies to sew nowadays in Finland. The patterns don't include seam allowances but the instructions say how much you have to add. The magazine always has projects for beginner and intermediate sewers. I sometimes miss something even more challenging or more patters for woven fabrics than for knits . But it's really worth of trying and tracing the patterns is much more easier than in Japanese sewing books ;).

   Poista
 16. Musta tuntuu että toistan itseäni, kun joka ikistä postausta kommentoidessa huokailen ihastuksesta jne. Mutta kun tämä on IHANA! Ja niin taitavasti toteutettu. ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kätsä. Musta tuntuu välillä ihan samalta kun kirjoittelen muille kommentteja :)

   Poista
 17. Oh, my...this coat is gorgeous! I love it!!! Love the bubble-like hem, love the start you added inside, love your fabric choices! Your origami art looks great too!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. You know what, I really like the bubble hem too, it's my favorite part of this coat! Thank you Annie for your always kind words :)

   Poista
 18. Näyttää todellakin mukavalta ja kauniilta mallilta tämä takki! Raikas ja varmasti haastava materiaali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija! Onneksi tämä materiaali antaa hieman periksi ja esim. hihan istutuksessa ei sitten ollutkaan mitään ongelmia. Tukikankaan sen sijaan sain aika huonosti tähän tarttumaan kun ei kovin kuumalla uskaltanut laittaa. Kyllä tämänkin matskun kanssa varmasti kaveriksi pääsee kun enemmän tekisi. Ja ilman noita tähtireikiäkin projekti olis ollut iisimpi, tosin nehän juuri on tämän kankaan viehätys :)

   Poista
 19. Wautsi miten ihana takki! Olet kyllä löytänyt tosi kivannäköistä tekonahkaa. Ihmettelin muiden tapaan tähtiä, mutta ne on reikiä. Taitavasti olet taas löytänyt mallin ja materiaalin sopimaan loistavasti keskenään :)

  VastaaPoista
 20. Huhhuh, aivan huikean hieno!! Itse en varmaan uskaltaisi lähteä tekonahkatakkia vielä yrittämäänkään. Tuo on niin nätti kaikkine yksityiskohtineen, ei ihme jos tyttäresi sai siitä uuden suosikin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minäkin oon ommellut 30 vuotta ja nyt vasta kokeilin isompaa työtä :). Jotenkin en koe itseäni nahan ompelijana, olen tarkka, mutten sitten kuitenkaan ehkä tarpeeksi tarkka. Tykkään suunnitella myös ompelun varrella aina jotakin ja nahkatöissä pitäisi ehkä kaikki olla lukkoon lyötynä jo ennen ompelua ;). Kiitos Paulina!

   Poista
 21. Aivan äimistyneenä ja melkein itkua vääntäen näitä kuvia katsoin. Aivan uskomattoman kaunis takki, niin täydellinen! Kuten myös kahden vuoden takainen talvitakki!<3
  En muista oonko ennen kommentoinu, sillontällön blogiasi luen ja huokailen ihastuksesta ja harmittelen sitä, että oon antanut omien "taitojen" valua hukkaan. Oon reilu 7 vuotta sitten valmistunu vaatetusartesaaniksi, käytännössä kolme vuotta opiskellut ompelemista ja muuta siihen liittyvää. Valmistumisen jälkeen oon ommellu aivan naurettavan vähän. Muutaman juhlapuvun (useampi vuosi sitten) ja lähinnä trikoopipoja lapsille ja matonkuteiden yhdistämistä. ;)
  Monesti tulee blogeja lukiessa semmonen innostus, että nyt alan minäki ommella, mutta en siltikään aloita. Nyt tämän takin kohdalla tuli melkein itku hukkaan heitetyistä vuosista.. Niin paljon ihania vaatteita olisin voinut minäkin omillekin lapsille tehdä, kun olisin viitsinyt, jaksanut ja ehtinyt. :)
  Ehkä nyt ryhdistäydyn ja alan ommella! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi minä aivan hämmennyin näin upeasta ja inhimillisestä kommentista. Kyllähän ne kädentaidot on sellaisia että niitäkin pitää ylläpitää tai painuvat unholaan. Toisaalta ne ovat siitä kiitollisia, että kehityskin näkyy melko sukkelaan myös alkuvaikeuksien jälkeen. Minä olen myös vaatetusalan artesaani, lisäksi 5 vuotta muita vaatetusalan opintoja. Varsinaisia tämän alan töitä olen kuitenkin tehnyt äärimmäisen vähän. Siksi mulle on vapaa-aikana ollut aika tärkeää, että käytän näitä taitoja edes harrastamiseen ettei opiskelu ole mennyt täysin hukkaan. Muuta harrastusta mulla ei sitten olekaan paitsi lukeminen. Kyllähän sinäkin voit vielä muuttaa ompelukurssisi suunnan ☺. Sinulla on kuitenkin ne taidot , kun kaivat ne vain pikkuhiljaa esille. Eihän arjessa sitä aikaa niin hirveästi pikkulasten vanhemman omalle ajalle ole mutta mulle käsityöt on niin tärkeä juttu että olen sitten ottanut sen ajan aina jostakin - lenkkeilystä, tv:n katselusta illalla, siivoamisesta. Tulen ihan pahalle päälle, jos en saa jotakin käsityötä tehdä, se on niin iso osa mun elämää ollut jo pikkutytöstä ☺. Toivotan sulle kovasti tsemppiä syksyyn ja innostusta myös ompeluun, itselle se antaa niin paljon iloa! Kiitos ihanasta kommentista ❤

   Poista
 22. Ei ihme että malli on suosikki! Kaunis takki syksyn viileisiin :)

  VastaaPoista
 23. Aivan upee takki, ihana malli ja herkullinen väri. Tuo kaava täytyy kyllä metsästää jostakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koitapa kirjastosta metsästää lehteä. Sun taidoilla syntyy upea takki! Kiitos paljon kommentista!

   Poista
 24. Kyllä on kaunis takki. Sävyt on niin ihanat. Kivahan on tehdä sellaisia vaatteita mistä lapset tykkäävät. Mahtava kun sait käyttää vielä entistä hyvää mallia:-)
  Hupun vuorikangas sopii niin hyvin päällikankaan kanssa:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä takki on ollut jo useampaan kertaan päällä. Nyt on vain ollut niin lämmin, ettei aina ole edes takkia tarvittu ☺.Kiitos paljon Kanneli!

   Poista
 25. Upea takki! Ihanan värinen ja suloinen vuorikangas :) Takki on kyllä kivan mallinen!

  VastaaPoista
 26. It looks so beautiful on her. What a sweet mother to make the same coat again!

  VastaaPoista
 27. Hurmaava takki! Upeat kankaat olet löytänyt, minäkin ensin puhelimelta katsoin että tähdet kimaltelisivat, mutta reikiähän ne olivatkin. Tuota origamikirjaa pitää vilkaista kirjastossa, hauskalta näyttää ja jos vielä lapsikin osaa tehdä, niin sopisi ehkä minullekin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Manda. Ajattelinkin, että kuvista ei välttämättä käy selväksi että tähdet ovat reikiä eikä painettuja :). Vilkasepa origamikirjoja, olen tässä kangasorigamienkin parissa taas puuhaillut. Ihan järkyttävän koukuttavaa hommaa, nyt kun tekniikka on suht hyvin auennut :)

   Poista
 28. O¨lalaa,miten ihana takki ja wau mikä väri!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tämä väri ei ensi keväänä ole ihan out ;). Kiitos Tarja!

   Poista
 29. Kyllä tykätäään! Todella kaunis takki ja upeat värit <3 Olet taitava!!!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se saa minut hymyilemään :) Thank you for your comment.