tiistai 28. heinäkuuta 2015

Tarpeita, tunteita ja kesän kaunein mekko - My favorite dress for summer 2015


Olen huomannut, että omassa ompeluelämässäni on kahdenlaisia tarpeita. Niitä tarveompeluja, joita lasten tai oma vaatekaappi oikeasti tarvitsee ja sitten sellaisia henkisiä tarveompeluja, joita oma sielu tarvitsee, että saa ravittua kokeilunhalua ja luovuudentarvetta. Nämä jälkimmäiset ompelutarpeet ovat itselleni yleensä paljon mieluisimpia ja sitä mieluisampi tuntuu usein myös lopputulos olevan, mitä vanhemmasta ja "hylätymmästä" kankaasta on kyse. Näin olen tässä analysoinut, kun niitä rakkaimpia blogitöitä olen miettinyt. Toki rakkaimmille töille on yhteistä myös kiva malli, yksityiskohdat ja/tai jokin erikoistekniikka. Ehkä se onkin sitten niin, että vanhempien (tai kierrätyskankaiden) kanssa uskaltaa kokeilla ja riskeerata enemmän, kun tietää, että rahallinen tappio ei ole niin suuri, jos projekti epäonnistuu. Ja sitten onkin tullut yllättävän hyviä lopputuloksia!

Tänään esittelemäni mekon kangas ei kovin kauaa ehtinyt omassa kaapissani lojua, mutta hieman hylätyltä se vaikutti isossa "poistolaarissa" Marimekon tehtaanmyymälässä Virroilla, josta sen pelastin muiden kankaiden joukosta kevättalvella. Punaisen rakastajana ihastuin heti tähän Fujiwo Ishimoton vuonna 1989 suunnittelemaan Korsi-kankaaseen ja ajatus merimieshenkisestä kesämekosta syntyi lähes samalla sekunnilla. Meidän vanhin neiti ei olisi täksi surkeaksi kesäksi tarvinnut yhtään uutta kesämekkoa, mutta kun idea syntyi, niin olihan se saatava toteuttaa henkisen mielenrauhan saavuttamiseksi!

Olin niin innoissani "mekkonäystäni" (en juurikaan osaa suunnitella paperille mitään, vaan vaatteiden malli tupsahtaa aina jostain mieleeni ja muotoutuu yleensä lopulliseksi kaavoituksen ja ompelun lomassa), että en uskaltanut mekkoa edes tehdä kuin vasta vähän ennen meidän kesälomareissua. Pelkäsin nimittäin, että sille tapahtuu jotain peruuttamatonta, ennen kuin se edes päätyy matkalaukkuun. Kun sain mekon lopulta valmiiksi, taisi hymy yltää korviin saakka.

Minä kyllä tykkään tästä mekosta niin kovin, että haluaisin talviversion itselleni heti juuri nyt (että jos joku tietää sanoa, mistä saa tällaista leveämpi raidallista, nimenomaan puna-valkoista joustocollegea vaikka, niin vinkatkaa kommenttiboksiin, please!)! Olen suorastaan vähän kateellinen tytölle tästä ja melkein tekisi mieli kieltää koko mekon käyttö ja laittaa se raameihin muistuttamaan minua siitä, miksi ompelu on niin ihanaa. Se on ihanan kutkuttavaa juuri tällaisten lopputulosten ja onnentunteiden ansiosta! Kun saa jotakin kaunista aikaiseksi ja se on pysyvää (toisin kuin kodin siisteys ;))


Laitanpa vielä ne perus infot tähän loppuun kankaasta, työskentelystä ja kaavoista: kankaan raidat menevät oikeasti pystysuunnassa, mutta käänsin ne siis vaakaan. Raitakankaan merihenkisyyttä lisätäkseni tein eteen tuollaisen läppäleikkauksen (ei aukea vaikka napinlävet onkin, takana on vetoketju) ja koristeeksi laitoin kultanappeja (ankkurinapit olisivat olleet ihan must, mutta niitä ei Keinosen nappiliikkeestä löytynyt riittävästi) ja upeaa kultaista palmikkonauhaa. Epoleteista olen pitänyt aina, mutten tahdo niitä ikinä muistaa vaatteisiin laittaa. Mekon kaava on oma, yläosa on vuoritettu muotokaitaleiden avulla. Tässä sai myös taas kivasti harjoitusta raitojen kohdistuksesta ja pientä näpräämistä oli muutenkin juuri sopivasti minun makuuni :). Kesän suosikkimekko, ehdottomasti <3.

EDIT Ja tuo pikkusiskon ruusumekko löytyy muuten täältä.

This is definitely my favorite dress for this summer! I am a happy sewing mother! I love the colors, the pattern, the details - just everything. And Patricia, guess what? I'm afraid I had never done this dress without you and our fabric swap in March. When I went looking for some nice Marimekko fabric for Patricia I saw this fabric in a big box with lots of other different fabrics. I took it and thought - oh, what a perfect fabric for a sailor like dress for my school girl, I really need to get this (and it cost barely nothing)! I got the idea of the dress immediately and I thought it would be a perfect dress for our holiday in Italy - and it was!

This Marimekko fabric "Korsi" is already designed in 1989 by Fujiwo Ishimoto and the stripes actually go vertically. But for my school girl I wanted to put them horizontally. The design and the pattern is my own and what I like most is the front part with golden buttons (I would have wanted anchor buttons but couldn't find them) and the ribbon. For some reason I have always liked epaulets a lot but I never remember to draft them, now I did. I'm so pleased with this dress and now I would love to have something similar for myself but winter version with long sleeves. 

The bodice is fully lined with neckline and armhole facings and there is a zipper on the back. This was my last summer dress so far, next projects will be for autumn! It's been a pleasure to have new followers outside Finland, welcome!

EDIT You can find little sister's red dress here


53 kommenttia:

 1. Upea merihenkinen mekko kultaisine koristeineen. En yhtään ihmettele että olet kade tyttärellesi :) Nyt vain aikuisen mekkoa ompelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos AnniK. Onneksi tuli jo kangasvihje tuohon omaan mekkoseen, ehkäpä innostun tästä tilaileen pian kangasta :)

   Poista
 2. Ihana mekko, todellakin kesän parhain! Varsinkin hameosa miellyttää silmääni kovin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskoksilla saa minusta helmaosaa enemmän näyttävyyttä kuin rypytyksellä, mutta kummatkin on kivoja :). Kiitos Hieno tar!

   Poista
 3. Olen aivan mykistynyt! Kerrassaan upea, ihanat yksityiskohdat, pakko vain selata kuvia edestakasin:) ja oikeassa olit, tämä todellakin on se THE Mekko. Oikein jännitti mitä oli luvassa:) Ajatukset ompelusta osuvat kyllä yhteen kanssasi. Tässä olen juuri kovasti miettinytkin tuota samaa asiaa. Nimittäin, olisi paljon sellaista oikeasti tarpeellista ommeltavaa, mutta jostain kumman syystä inspiraatiot ja ajatukset on ihan muualla ja jos saan jonkin huikean idiksen, se menee aina edelle:) ja voi kuinka vaikealta tuntuu välillä saada aikaiseksi jokin helppo korjausompelu:D harvoin myös teen samalla kaavalla vaatetta, koska tykkään kokeilla erilaisia juttuja. Ja tämä asia juuri itseäni kiehtoo koko harrastuksessa ja taivas on vain rajana. Ihailen kovasti luovuuttasi ja kuinka saat jokaisesta vaatteesta loihdittua niin ihanan erilaisen. Se on myös inspiroivaa itselleni. Nyt olen ompelemassa itselle mekkoa, johon ajattelin tehdä samalla tyylillä laskokset, jos vain osaan tehdä laskelmat:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, kurkkaappas Metsolalta, siellä näyttäisi olevan punavalk. joustocollegea, onko sellaista mitä kaipailet:)

   Poista
  2. Me ollaan näköjään niin samanlaisia ompelussa - ilmankos heti tykästyin sun blogiisi :). Ja arvaa vaan, onko tuolla korjausompeluja odottamassa, sain niitä aika hyvin tehtyä ennen lomaa, mutta miten niitä aina tupsahtelee. Tuhannet kiitokset tuosta kangasvinkistä muuten, harmi kun siinä ei ollut sitä raidan leveyttä senteissä, mutta vaikutti kyllä ihan hyvältä. Tilaan ehkä sieltä siis, jos en nyt muualta satu löytämään. Etköhän sinä saa laskoslaskelmat tehtyä, olet tehnyt monimutkaisempia juttuja jo :) Ja kiitokset noista kaikista kehuista, melkein sanattomaksi vetää täällä <3

   Poista
 4. Voi mikä upea luomus! Vähemmästäkin kateus iskee. ;) Ihana postaus kuvineen kaikkineen, onnellisuus oikein paistaa tänne ruudun toiselle puolelle asti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se tais paistaa :). Olen vaan niin iloinen tästä mekosta! Kiitoksia sinulle!

   Poista
 5. Aivan I-H-A-N-A!! Meilläkin tykästyi niin minä kuin tyttäreni:)

  VastaaPoista
 6. Ohh my friend ❤️ you should be a very proud mother, the dress is super cute and she looks so beautiful in it! Love it! ❤️❤️❤️❤️

  VastaaPoista
 7. On kyllä upea mekko! Ihana se tunne kun joku onnistuu juuri niin kuin on ajatellut. Mulla on tapana pitää joitakin tällaisia yksilöitä hengarilla seinällä ne väliajat kun mekko ei ole päällä.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hyvä idea, itsekin olen joskus ajatellut, että jos niistä lempparimekoista jää tyttöjen käytön jälkeen jotakin jäljelle, niin niitä tosiaan voisi pitää esillä ompleuhuoneessa :). Kiitos Raisa P!

   Poista
 8. Ai ai miten ihana ja niin rakas tuo punavalko kangas! Kauniit yksityiskohdat:)

  VastaaPoista
 9. What à lovely dress, so cute.
  I received today the Nosh fabric, but still looking for the right pattern

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Great news! Hope you can find a nice pattern :).Thank you An!

   Poista
 10. On kyllä viimeisen päälle onnistunut, aivan upea. Tykkään kyllä kovasti noista helmalaskoksista ja kultaiset yksityiskohdat sopii upeasti mekkoon.
  Niin tuttuja tuntoja ompelusta. Minulla tahtoo enemmän olla niitä fiilistelyompeluja ja perusjuttuja pitäsi tehdä enemmän.
  Nyt olen niin innoissani tyttärelle valmistuneesta juhlamekosta. Postaan sen tulevan viikonlopun jälkeen:-) . On niin energiaa antavaa kun saa onnistumisen iloa:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi en malta odottaa postaustasi. Teillä on ihana, tunteellinen viikonloppu tulossa, nauttikaa <3. Kiitos Kanneli kauniista sanoistasi <3

   Poista
 11. Siis tämä on aivan uskomattoman hieno!! Tämä on samalla kauniin hillitty, mutta siinä "tapahtuu" niin paljon kuitenkin. Laskokset, leikkaukset, napit ja muut. Ahh. <3

  VastaaPoista
 12. Todella kaunis malli laskoksineen ja leikkauksineen <3 Tunnistan niin tuon tunteen ompelusten suhteen :)

  VastaaPoista
 13. Niin raikas ja klassisen kaunis mekko! Kultaiset yksityiskohdat täydentävät kokonaisuuden! Sopii vielä kaiken lisäksi täydellisesti saajalleen! :)
  Olen ihan samaa mieltä noisa ompelun tarpeista. Ja nykyään mitä vähemmän ompelen sitä useammin teen juuri niitä inspiraatio-ompeluita. Ne kun tuppaavat ollemaan kaikista palkitsevimpia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin noi kultaset yksityiskohdat ovat ihan nappi tähän mekkoon. Vaikka harvemminkin ompelee, onhan se varmasti mukavampaa silloin tehdä jotain inspiroivaa kuin vaikka korjausompelua, jota moni ei varmaan koe kovin inspiroivaksi :). Kiitos sinulle!

   Poista
 14. Minä aina hämmästelen sinun kekseliäisyyttäsi. Mistä aina keksitkin näitä uusia juttuja? Ihan mahtava lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä ajattelen että eikö sitä aivokapasiteettia voisi käyttää järkevämminkin kuin aina uuden mallin kehittelyyn, mutta eipä sitä luonteelleen mitään voi. Ja mukavampihan tämä harrastus minulle on näin, kun kokeilee monia juttuja ;). Kitos Pikku Akka sinulle!

   Poista
 15. Asiaa! Ehkä kaunein näkemäni mekko hetkeen :)

  VastaaPoista
 16. On todellakin kaunis, oikea klassikko! Se on ihan paras tunne, että ompelus on valmis ja siitä voi olla ylpeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, ja kun saa jotakin valmiiksi, siihen viimeiseen pisteeseen. Tuntuu, että täällä kotona on kaikki asiat aina vähän puolitiessä :). Kiitos Saija!

   Poista
 17. Oijoi miten onkin kaunis! Niin kauniin klassinen malli! Ja niin totta tuo että on ompeluksia joita tehdessä oikein nautiskelee ja sitten niitä joita ompelee huvikseen. Ja sitten on niitä joita olisi pakko tehdä...ja ne minulta jäävät monesti tekemättä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta myös "pakko"-ompleukset jää helposti sivuun ja sitten haetaan kaupasta t-paitoja :) Kiitos paljon sinulle!

   Poista
 18. Oi kulta on niin tulossa takaisin ja punavalkoisuus sen kaverina on ehdottaman kaunista. Toivottavasti noita leveitä raitoja olisi tulossa syksyllä kauppoihin, sillä niistä on kyllä toiveita esitetty eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos kulta on tulossa takaisin, en ole ikinä oikein ollut hopean/teräksen ystävä. Kotiinkin piti kolme vuotta sitten laittaa kultaiset sisäoven kahvat, varmasti maailman epätrendikkäimmät silloin, mutta jospa ne oliskin kohta muodissa :D. Kiva nähdä syksyn kangaskauppojen valikoimaa, millaista se on. Kiitos Sanne-Maija!

   Poista
 19. Upea! Kaunis ja tyylikäs! Häikäisevää käsityöläisyyttä taas yksityiskohdissa.

  VastaaPoista
 20. On kyllä kaunis mekko ja passaa niin hyvin tyttöselle! Tuo tunne mistä kirjoitit kyllä käsitöitä tehdessä parasta, välillä vaan jostakin työstä tulee ihan täydellinen, niin täydellinen ettei sitä meinaa raaskia edes käyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se meinaa välillä tapahtua, kun hyvin onnistuu :). Ja onnistumiset kyllä ruokkivat tekemään ja kokeilemaan lisää! Kiitos Eerika sinulle vakkarikommentoijani :)

   Poista
 21. Hauskasti ja osuvasti kuvasit tuota ompeluun liittyvää tunnetilaa - varmaankin monet voivat sen allekirjoittaa.
  Ihanaa mekkohehkutusta ja ompeluiloa - eikä suotta - tämä mekko on ihan omaa luokkaansa!
  Myös pikkusiskon mekko on suloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija! Täytyy toivoa, että mekkokelejä tulisi vielä, tämä aamu ainakin näyttää lupaavalta. Pelkäänpä meinaan, että mekko ei ehkä ensi kesänä enää mahdu, mutta onneksi on sitten noita siskojakin odottamassa (ja väliajan voin sitten roikottaa mekkoa esillä ;). Pikkusiskon mekko on ollut hänelle tosi mieleinen, se ei ole enää ihan priimakunnossa, mutta niin vaan oli lomalle mukaan saatava :)

   Poista
 22. Teillä asuvat taatusti kulmakunnan tyylikkäimmät leidit! Eipä taida kovin monella koulutytöllä olla yhtä hienoa garderobia. Tämä mekko on taas taattua Krista-laatua: yksityiskohdat ovat tarkoin harkittuja sekä taidolla toteudettuja ja kokonaisuus aivan upea!!
  Ompelussa on kyllä ihan mahtavaa, jos kokeilee jotain uutta tai itselle haastavaa ja saa sen onnistumaan! Niitä fiiliksiä saa tavoitella vaikka sitten tarveompeluiden kustannuksella. :) Minä tosin sorrun paljon perusompeluihin, että saisin edes jotain aikaiseksi, mutta voisihan sitä edes uudenlaisilla yksityiskohdilla itseään haastaa niissäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hauskasta ja ihanasta kommentista. Täytyy kyllä tunnustaa, että välillä se tyylikkyys on aika kaukana, tosin kyllähän meillä ainakin niitä mekkoja löytyy ja paljon, en tiedä onko eniten tällä kylällä, mutta aika lähelle varmaan saatetaan päästä ;) Sinulla on ihania jujullisia perusompeluja, minä tykkään enemmän puuvillan kanssa pelata ja ne ei tänne meidän ilmastoon ole aina ihan parhain vaihtoehto, siksi sitä kai niitä kesämekkosia on sitten niin nautinnollista tehdä :)

   Poista
 23. With so many beautiful dresses you make, how do you pick your favorite?? But I see it...this one is gorgeous! So is your daughter, she is quite a model!

  VastaaPoista
 24. Todella, todella kaunis mekko ja sopii täydellisesti kantajalleen! Täytyy vaan katsoa kuvia uudelleen ja ihastella, jotenkin kaikki sopii täydellisesti yhteen; mekon malli, laskokset, napit, kangas..!

  VastaaPoista
 25. Huikea! Minä en keksi mitään järkevää sanottavaa, tämä on niin upea! Niin, sanattomaksi jään :D. Ja kuvat...voi apua miten ihanat!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se saa minut hymyilemään :) Thank you for your comment.