perjantai 20. maaliskuuta 2015

Kangasvaihtoa ja ystävyyttä - Finland-Portugal blog friendship and fabric exchange


Scroll down for English :)

Kun noin puolitoista vuotta sitten aloitin tämän blogin, ei minulla ollut aavistustakaan, kuinka mukaviin, kannustaviin ja ystävällisiin ihmisiin tämän kautta voisi tutustua. Silloin ei mieleeni myöskään juolahtanut, että kirjoittaisin blogia jossain vaiheessa englanniksi ja saattaisin saada uusia ystäviä myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Saatikka, että silloin olisin mitään pääasiassa lukiopohjaisella englannilla kehdannut tänne edes kirjoitella :).

Kun sitten tajusin, että muutamat teiniaikaiset kirjekamuni Euroopasta ja Aasiasta vierailivat täällä säännöllisesti, päätin noin vuosi sitten alkaa kokeilla englanniksi kirjoittamista. Mitään kovin sujuvaa tai ammattimaista tekstiähän se ei ole, mutta toisaalta kai sitä voi omaan blogiinsa kirjoitella vaikka siansaksaksi, jos siltä tuntuu. Ja harjoittelenhan minä tämän blogin avulla uusi käsityöjuttuja, valokuvausta ja tekstin tuottamista niin miksei sitten myös vähän sitä englannin palauttamista muistiin. 

Tänään voin olla iloinen ratkaisustani, sillä luulen, että ilman englanninkielisiä tekstipätkiäni en olisi tutustunut ihastuttavaan Patriciaan, joka pitää hurmaavaa Pequeno Mundo a 3 -blogia. Kiitos kuuluu myös StraightGrain - blogin Sew + Show -link partyyn, jonka kautta toistemme blogit löysimme. 

Tätä nykyä sähköpostiviestit Suomen ja Portugalin välillä kulkevat säännöllisin väliajoin ja juttelemme niin ompelusta kuin elämästä yleensä. Olikohan se tammi-helmikuuta, kun puhe (yllättäen) kääntyi kankaisiin ja saimme päähämme järjestää kangasvaihdon keskenämme. Asia laitettiin vireille nopsalla aikataululla, sillä Patricia synnyttää hetkenä minä hyvänsä. Jännittyneenä odottelin, millaista kangasta postilaatikkoon minulle kolahtaa.

Muutama viikko sitten avasin malttamattomana saapuneen paketin ja olin aivan yllättynyt, kun paketista paljastui kahta erilaista kangasta! Olimme sopineet, että lähettäisimme jotakin "perinteistä" ja itse lähetin Patricialle..... no, Marimekkoapa tietenkin. En kuitenkaan Unikkoa, vaan jotakin uudempaa - pätkän Kompottia. Kannattaa siis käydä kurkkaamassa Patrician blogissa, mikä upea juttu siitä syntyi.

Tällaista ompelin itse:Mieleni teki ommella pitkästä aikaa prinsessamaista mekkoa ja sen toteutin romanttisesta ruusuin koristellusta raitakankaasta. Lisäsin kaveriksi sinistä trikoota. Mekko on vuoritettu vanhalla verhokankaalla. Pallohelmaisen mekon kaava on oma. Ruusupannan tarvikkeeet ovat Sinellistä.

Punasävyisen puuvillakankaan halusin käyttää johonkin sellaiseen, jota voisin itsekin mahdollisesti käyttää. Löysin kaapista vihreäruudullista kangasta ja siitä syntyi ajatus tehdä tilkkupeitto. Halusin peiton värityksen pysyvän mahdollisimman paljon puna-vihreänä (eli Portugalin lipun väreissä), mutta muutaman tilkun laitoin myös sinistä kangasta. Välissä on vanha torkkupeitto. Tausta on yksivärinen ja reunassa kiertää kapea soiro sydänkangasta - peitolla on minulle tietenkin erityinen merkitys ja sydämet kuvastavat sitä. Peiton koko on noin 130 x 170.


Ensi viikolla saan toivottavasti tänne ne viimeiset hääasut. Lisäksi luvassa on ehkä jotain pääsisäisjuttuja sekä kankaasta tehtyjä origameja. Kiitos teille kaikille - nykyisille ja tuleville blogiystäville sekä vierailijoille - mukavasta puolestatoista vuodesta sekä inspiraatiosta, jota jaatte <3. Ja tietysti mukavaa viikonloppua myös!When I started this blog about 1,5 years ago I had no intention to write anything in English. The thought never crossed my mind and if it had I would have been too embarrassed to do it with my high school based English. 

After blogging a while I noticed I had visitors outside Finland and then I found out some of them were my previous penfriends which I - by the way - used to have a lot around the world. So about a year ago I decided to try and start writing in English, partly for them and partly because I wanted to refresh my English vocabulary. My English is not fluent or professional but I think I can manage some how :). 

Now I can say that probably because of that decision (and because of StraightGrain's Sew + Show link party) I have got some regular followers outside Finland and I can actually call a couple of them as friends. One of them is lovely Patricia from Pequeno Mundo a 3

Patricia is from Portugal and we run into each other's blogs via Sew + Show. She's having her second child very soon and she's one of the sweetest and supportive people I can think of. We have shared many things via e-mail and one time we talked about fabrics :). We came up with this great idea to exchange fabrics. Patricia sent me some "chitas portuguesas" and I sent her Kompotti fabric by Finnish Marimekko. And then of course we made something of them! And now we are blogging about them (so don't forget to visit her blog!).


I felt like I haven't done a traditional princess dress for a long time and the blue colored fabric from Patricia seemed to be a nice choice for one. So I decided to sew a bubble dress with some ribbons tied in the back and wide neckline with ruffle. I think they give a nice princess look to the dress, right? I combined the fabric with blue knit. The pattern is self drafted and the dress is fully lined. I made a matching headband with roses too. 

The red colored fabric I wanted to use for something that could be used many years, also by me. I found the green fabric in my stash and thought "Quilt it is!". I wanted the main colors to be red and green (you do remember what the colors are in Portugal's flag, do you), but I also added some pieces of the blue fabric. The back side is solid. I bordered the blanket very narrowly with some old cotton. As you can guess this quilt will always remind me of Patricia and because she's special I think the heart fabric was a nice add to represent our friendship in this quilt. The size is about 130 cm x 170 cm.


Thank you Patricia for your friendship and these beautiful fabrics <3. And thank you all, who visit here and leave me nice comments. It' s really great to get to know different sewing blogs all around the world. They (and you) give me so much inspiration!

46 kommenttia:

 1. Niin kaunis prinsessamekko ja kankaat on niin sievät. On aivan upeaa kun olet saanut entiset kirjeystävät takaisin. Olisi kyllä upea uskaltaa myös englanniksi kirjoittaa blogiin, mutta en taida rohjeta:-). Niin kiva nähdä myös loput juhlavaatteet. Kiitos blogistasi, ilahdutat sillä minua kovasti ja sinäkin tunnut jo tosi tutulta, vaikka emme ole ihan vielä tavanneetkaan ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kanneli. Täytyy vielä tehdä noita prinsessamekkojs, kun on käyttäjiä ;). Ensi viikonloppua odotellessa ;)

   Poista
 2. Such a nice project! I love whta you did with the fabrics! I want some blogging friend too to exchange fabrics with, anyone?! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Mieke! I will keep your exchange wish on my mind ;)

   Poista
 3. Ihan mahtava juttu tuo, että blogin kautta olet saanut oikeita ystäviä! Siulla on tosi "ammattimaisen" oloinen blogi - kuvat on laadukkaita, työt huikeita ja tekstit kivoja - niin ei ihmekään, että lukijoita kertyy ulkomailtakin :) Se on kyllä bloggaamisen suola itsestänikin, että usein samat ihmiset käyvät kommentoimassa, ja vähitellen monista tulee ihan tuttuja ♥ Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tutuksi tulevat ihmiset tässä on oikeastaan ihan mahtavinta, tykkään tosin kyllä tämän harrastuksen monipuolisuudesta myös :).Kiitos sinulle mieltä lämmittävästä kommentista <3

   Poista
 4. Ahhhh so much fun to know you used to have penpals too. I still do! Not as many of course, but a few have sticked around, for like 15 years or more. I love the chitas Patricia sent you, I actually made a few projects using that same red one. Off to read her blog too.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wow, so cool! I never had a penfriend from Portugal but some in Spain and other European countries and from Asia. I love those chitas too, this was so much fun! Thank you!

   Poista
 5. Krista, love the dress and the quilt! You did an amazing job with those fabrics! Thank you so much for everything... for doing this with me, for your emails and always kind words, for becoming a friend!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. This was such a great way of "collaboration" and I will always remember this! Thank you <3

   Poista
 6. Upeaa, että aloit kirjoittaa myös englanniksi! Rohkea teko ja viehän se varmasti enemmän aikaa ja panostustakin, kuin pelkän suomenkielisen blogitekstin tuottaminen. Panostus on kuitenkin kannattanut, kun blogisi on huomattu myös muissa maissa. Blogisi on kyllä niin tosi kiva ja jollain ihmeellisellä tavalla iloinen energiasi välittyy myös ruutujen tänne puolen. Mahtavaa, että olet löytänyt samalla aaltopituudella olevan ystävän blogisi kautta aivan toiselta puolen Eurooppaa. En ole koskaan käynyt siellä, mutta italiassa opiskellessani minulla oli Portugalilainen ystävä ja tuossa kukallisessa kankaassa on minun silmääni kovasti Portugalilaista fiilistä. Vähän kansallispukumaisuutta kankaassa ehkä ja siksi tulee sen alueen perinteiset mekot mieleen. Kävin myös Patrician blogissa katsomassa hienoa laukkua. Kiva löytää ulkomaalaisia kivoja blogeja. Olen ollut huono löytämään sellaisia itse ja siksi on kiva jos joku vinkkaa kivasta blogista. Hauskaa viikonloppua teidän koko poppoolle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viehän se enkku tosiaan aikaa ja kun toi tekstin tiivistäminen ei muutenkaan oikein kuulu parhaisiin puoliin :) . Kun se on kuitenkin kivaa, niin olen jatkanut vaitsemallani tiellä ;). Käsityöt ovat yksi suurimmista ilon tuottajista elämässäni, mukavaa jos se ilo heijastuu tänne.

   Minäkään en ole käynyt Portugalissa. Tässähän muuten ihan mielenkiinto herää, mitä olet opiskellut :D. Opiskeluaikasi kuulostaa hienolta! Kyllä maailmassa on niin paljon taitavia tekijöitä ja blogeja. Oletko katsonut tuota minun ulkolaisia blogeja sisältävää listaa läpi, ne taitavat kyllä kaikki enemmän tai vähemmän olla ompeluun liittyviä, sinua kun varmaan kiinnostaisi neuleblogit myös. Minä haluaisin vielä löytää pari pohjoismaista sekä Aasiasta sellaisia "oman tyylisiä" ompelublogeja mutten ole oikein siinä onnistunut vaikka olen yrittänyt etsiä. Tällä hetkellä mun ulkomaan suosikkeja on jotkut portugalilaiset, ranskalaiset, belgialaiset ja amerikkalaiset blogit. Niissä ommellaan kauniita lasten kangasvaatteita- parhaat trikootaiturit taas löytyvät minusta koto Suomesta (ja Saksasta).Kiitos Pizzicato!

   Poista
 7. I love everything you made with the Portuguese "Chitas"! I have some of the same fabric, a quilt is an excelent idea. I live abroad so It's like having a little of Portugal @ home! (I'm Portuguese too)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I thought quilt was a great idea too! Now it's on the sofa and in the evenings we are fighting over who can use it ;) Thank you for visiting here and for your lovely comment!

   Poista
 8. Voi kuinka ihastuttavat kankaat saitkin! Hauskaa, kun teit kaksi aivan erilaista tuotetta niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.Yllättäen mulla heti tuli mekko mieleen ;). Ja sitten olin ihan yllättynyt kun tulikin tosiaan kahta kangasta, kivaa kun sain peitonkin tehtyä, sillä uudelle sellaiselle olikin vähän tarvetta!

   Poista
 9. Ihana tarina, olipa mukavat vaihtarit. Prinsessamekko on aivan ihastuttava! Tilkkupeitossa on kivat värit. Mukavaa viikonloppua myös sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtarijuttu oli niin kutkuttavan hauskaa ja jännittävääkin ;). Muistan sen varmasti aina. Kiitos Raisa P!

   Poista
 10. Beautiful dress and quilt. My littlest saw it and thought of Snow White and wants one now. I think the friends I've made blogging is the main reason I keep up my own blog. The support and inspiration are the best part.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh really? So nice! Now you have to make her one like that :) I agree with you about blogging, it's so amazing to get to know people who share the same passion for sewing / handicraft - like you! Thank you Angela :).

   Poista
 11. Ihana tarina ja kauniit ompelukset.

  VastaaPoista
 12. Hi Krista, I loved what you have done with our beautiful portuguese chita. A bit of my heart is Finnish too, because a part my family is from Finland <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh really? Wow, I really have to come and take a better look at your blog, I've visited there a couple of times and I like your style! Thanks a lot ritapirolita!

   Poista
  2. Thanks for your comment on my blog Krista <3 All of my Finnish family is coming to Portugal this week for my brother's wedding. Can't wait to meet them all. Maybe we can meet too when I go visit them :-)

   Carla

   Poista
  3. Oh, happy wedding! Maybe some day it' s possible to meet, it would be great :)Welcome to Finland!

   Poista
 13. Mahtavaa kun olet löytänyt blogin kautta uusia sekä "vanhoja" ystäviä. Ei siis mikään turha harrastus tämä bloggaaminen :D Kuullostipa hauskalta vaihtarilta ja tietty uusista kankaista syntyi Kristamaiseen tyyliin kiva mekko ja tilkkutäkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä sitä huonomminkin aikansa voisi käyttää :D. Joo mekko taas - niitä on nyt tullut viime aikoina niin hirveästi tänne, että vaihtelun vuoksi voisi ehkä jotain muutakin yrittää välillä tehdä ;). Kiitos Eerika!

   Poista
 14. Oi miten kauniita juttuja sait kankaista aikaan !!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kankaat = kaunis lopputulos :). Kiitos Tarja!

   Poista
 15. Niin ihana mekko kuvineen. Ihailen kykyäsi tehdä mistä vaan kankaasta kaunis vaate, yhdistellen erilaisia yksityiskohtia ja värejä! Teille on tullut ihana ystävyys. Kangasvaihtarinne on mahtava idea! Sinulla on niin ihailtava tapa heittäytyä eri projekteihin ja innostaa meitä muita. Mahtavaa, että olet uskaltanut myös englannin kirjoittamiseen. Kiitokset sinulle, että olet niin ihana ihminen! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ihana <3. Todella mielenkiintoista tutustua eri maiden kankaisiin ja perinteisiin kangastyyleihin. Näihin kässäprojekteihin on niin mukava heittäytyä, minulle se ompelun ilo kun on juuri sitä että on mahdollisimman erilaisia juttuja (niin kuin tiedät), tällaiset vaihtarit tuovat kyllä mukavasti potkua ja iloa :). Tämän ikäisenä ei enää jaksa välittää, mitä ihmiset ajattelevat, siksikin uskalsin tuota englantia alkaa kokeileen. Jospa se kommunikointi lomamatkoillakin sujuisi sitten vähän varmemmin ;)

   Poista
 16. Kangasvaihtarit on aina niin mukavia! Yhdyn ihan täysin noihin Hanna Min sanoihin. :)

  VastaaPoista
 17. Kerrassaan ihastuttava mekko jälleen!
  Mahtavaa, että bloggaaminen yhdistää monella tapaa ja antaa inspiraatiota. Englanniksi kirjoittaminen tuo kyllä toisella tapaa kansainvälisyyttä blogiisi. Olet taitava käsitöissä ja bloggaamisessa, hienoa kun se on huomattu muissakin maissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mARa kivasta kommentista! Minulla kun on tuo kirjeystävätausta niin muutamat ulkolaiset lukijat tuovat jotenkin kivasti mieleen myös sen ajan, mistä nautin kovasti. Minulla oli silloin muutama todella läheinen ulkomaalainen ystävä ja kaksi heistä minulla oli onni tavatakin :)

   Poista
 18. This is great! I also enjoy being in touch with other bloggers, inside and outside my own country, it's one of the very positive aspects of blogging.

  VastaaPoista
 19. ♥ihana tyttö..ihana mekko...ihana peitto...

  VastaaPoista
 20. Those fabrics really have brought me back to Portugal and you did a great job :-) Love both dress and quilt!

  VastaaPoista
 21. She is a lovely princess:) What a sweet dress,the fabric and the design go so well together. Love the headband too. I am always awed looking at your creations, you self-draft and whip them up like a wonderful magic!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Annie. I really appreciate your comment because you are so GOOD making all kinds of princess dresses!

   Poista
 22. Niin kaunis tilkkupeitto, tykkään!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se saa minut hymyilemään :) Thank you for your comment.