maanantai 17. marraskuuta 2014

DIY Maija -pehmonukke - Maija -soft doll DIY

  

Minä olen sitten aina pitänyt Mollamaijoista! Lankatukassa ja kirjotuissa kasvonpiirteissä on sellaista suloista herttaisuutta, josta tykkään. Maijat ovat monesti kotikutoisen näköisiä ja vaikka minä en kotikutoisuudesta tykkää kaikissa asioissa niin Maijoissa ne on minusta paikallaan. Lisäksi Maijat yleensä tunnistaa selkeästi omaksi suvukseen. Vaikka jokaisessa Maijassa onkin tekijänsä jälki, niissä on silti yllättävän paljon samoja piirteitä ja ihan upouuden näköistä Maijaa on minusta vaikea keksiä.

Niinpä tämä minunkin versioni on ihan tavallinen Maija - ilman raajoja vain. Inspiraation lähteenä tähän raajattomaan Maijaan toimi oma vanha nukkeni (kuva postauksen lopussa). Raajattomia hahmoja on toki ollut paljon muitakin esillä viime vuosina. Ne ovat nopeampia valmistaa, ne ovat hauskannäköisiä ja minusta ne kulkevat lapsen kainalossakin aika sujuvasti. Lisäksi jos ne ovat riittävän isoja, niitä voi käyttää tyynyinä - paljon hyviä puolia siis!  

Helmojen ja hepeneiden kotikutoisen Maija-kaavan löydät ohjeet-sivulta, josta löytyy linkki tulostettavaan versioon. Kaava on vapaasti tulostettavissa. Ompeluohjeet Maijan tekemiseen alkavat kuvan alta. Maijan pituus valmiina on noin 27 cm.

Maijaa varten tarvitset:


Tulosta Maijan kaava ja jäljennä siitä takakappale, kasvot, vartalon raidat (3 kpl) sekä etukappaleen yläosa omiksi kaavan osikseen. Muista lisätä saumanvarat viimeistään leikkuuvaiheessa, sillä kaavoissa ei ole saumanvaroja mukana!Kiinnitä liimaharso kasvokappaleeseen. Itse kopioin kasvokappaleen ilman saumanvaroja, mutta leikkasin sen kankaasta ja liimaharsosta hieman suurempana, sillä halusin leikata kasvot oikean kokoisiksi vasta kun liimaharso on siinä kiinni.Leikkaa muut tarvittavat kappaleet 0,7 cm:n saumanvaroilla (jos et lisännyt niitä jo kaavoihin)


Silitä kasvot kiinni yläosaan.


Kiinnitä kasvot tiheällä siksakilla.


Kiinnitä vartalon raitakappaleet toisiinsa ja ompele.


Etukappaleen osat yhdistettynä. Silitä.


Tikkaa polvekenauhat paikoilleen. Kiinnitä hiusten solmimisnauhat. Taita nauha (n. 30 cm) kaksin kerroin ja ompele paikoilleen kaavamerkintöjen mukaan


Leikkaa hiuksia varten noin 50 cm pitkiä pätkiä. Itse tein noin 20 langan nippuja, jotka ompelin  kiinni takakappaleelle. Hiuksia ompelin noin 1 cm verran alemmaksi kuin solmimisnauhojen merkit. Nämä ovat makuasioita, kuinka paljon ja alas hiuksia haluaa laittaa. Ompele kiinni kaavan keskikohdasta. Itse merkkasin kaavan keskikohdan lyijykynällä niin ei tarvinnut miettiä, meneekö hiukset suoraan vai ei. Merkit jäävät joka tapauksessa hiusten alle piiloon.


 Tikkaa muutamaan kertaan koko hiusnipun alueelta, niin ne pysyvät varmasti kiinni.


Neulaa etu- ja takakappale toisiinsa ja ompele kiinni. Muista jättää kääntöaukko kaavamerkintöjen mukaan. Varo, ettei hiukset ja solmimisnauhat jää väliin. Voit vaikka kiinnittää Maijan hiukset kiinni pompulalla ompelun ajaksi :).Leikkaa kaarevista kohdista palat pois, niin nukke kääntyy siistimmin.


Käännä nukke oikein päin ja tikkaa vielä uusi hiusnippu kiinni etukappaleen puolelle ja sauman kohdalle niin, että sauma jää piiloon. Varmista, ettet tikkaa vahingossa myös vartaloa :).


Täytä nukke vanulla.


Ompele täyttöaukko kiinni käsin.


Tasoita tarvittaessa hiusten päät, solmi ne nauhoilla kiinni. Kirjo kasvonpiirteet (tai piirrä ne kangastusseilla). Maijan pitäisi nyt olla valmis!


Maijan vartalon peruskaavaa käyttämällä, mutta jättämällä hiukset pois, muuttamalla kasvojen muotoa, lisäämällä korvat, hännän jne. voit ommella ihan millaisia pehmoja sinulla päähän pälkähtää. Maijan kaveriksi syntyi vielä Sulo -pantteri. Sulon tein joustocollegesta ja trikoosta. Kasvot piirsin kangastussilla.

Maijan inspiraation lähteenä toimi siis oma lapsuuden aikainen vauvamainen molla, alakuvassa keskellä :). Tytöt tykästyivät näihin pehmoihin kovasti, mutta itse olin suunnitellut lahjoittavani ne Keski-Suomen keskussairaalalle Suomen suurin joululahja-keräykseen. Oletteko te muut osallistumassa keräykseen?

Inspiroivaa viikon alkua teille! Vielä on yksi tai kaksi nopeaa joululahja- ja DIY-vinkkiä tulossa, sitten palataan vaatteiden pariin :).


I have always liked rag dolls! I love the hand embroidered face and  the hair made of yarn. Rag dolls look friendly and lovable and usually so home-made :). In my opinion it's very difficult to create a rag doll that looks new or fresh because there are just some features that are so identifiable to them.

I guess I was inspired by my baby ragdoll - a doll from my childhood (the light pink one in the picture). It's Finnish handcraft (from the 1980) and I remember we were visiting some place and my parents bought it for me as a souvenir. I think my version is a bit like her but grown :)

You can find a pattern to this Mollamaija (rag doll in Finnish) by clicking here and choosing "Kaava" next to her picture. You can print the very home-made pattern if  you like! Just remember to add the seam allowances! By changing the shape of the face, leaving  the hair out and adding ears/tail you can create different kinds of soft toys. That's how I made Sulo - the panther.

I'm thinking about giving these two to some charity campaign. You can donate handmade soft toys to hospitals around Finland and the staff will give them to children at Christmas Eve. I think it's a beautiful idea and I took part in it last year as well.

I still have one or two posts to come about DIY tips for Christmas. Then I'll get back to sewing clothes! And I've been knitting here, too :).

22 kommenttia:

 1. Mollat on kyllä suloisia! Itse olen tehnyt lapsena kaksi mollaa omille siskoilleni joululahjaksi. Niistä ei ole paljon enää jäljellä. Kovasti hoidettu siis. Lisäksi olen tehnyt "molla"tonttuja. Nyt joulun alla saattaakin tonttupariskunnalle syntyä vauva. Ihania ovat sinunkin mollasi, niin vanha kuin uudetkin. Varmasti joku lapsi on niistä tosi onnellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinähän olet oikein Molla-mestari, jos lapsena olet niitä jo ommellut :). Mollatontutkin kuulostaa ihanilta, miehen mummulla on kanssa sellaisia ja silloin kun hän asui vielä kotona, niin joka joulunaika niitä tuli ihailtua, osa ainakin taisi olla ihan neulottuja mollia. Minä ajattelin, että tuo pantteri voisi ehkä sopia pojallekin tai sitten vähän isommalle tytölle myös, kun se ikähaarukka taisi siellä sairaalan lastenosastolla olla aika suuri. Kiitos Pikku Akka!

   Poista
 2. Kerrassaan herttainen molla! Tämä onkin kiva ohje vaikka lasten kanssa yhdessä toteutettavaksi. Lapsi voisi suunnitella värit sekä kasvot ja yhdessä sitten toteutus. Myös Sulo on todella hurmaava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin minäkin vähän ajattelin, että voisi tyttöjen kanssa tehdä uuden juuri noin yhdessä suunnitellen, jos pahoittelevat, kun nuo lähtevät maailmalle. Varmaan vanhempi tyttö pystyy jo autettuna ompeleen osan noista kohdista itsekin. Kiitos Pizzicato!

   Poista
 3. Ihana Mollamaija! Aivan innostuin lukiessani, että taidanpa itsekin kokeilla. Joululahjaksi mahtavia. Tuo on kiva, että voi käyttää tyynynäkin ja sängyn päällä koristeena tai napata kainaloon ja alkaa leikkimään:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä vaan. Noita tilkkuja kun riittää niin se voi olla että noita Maijoja tai muita hahmoja tulee tehtailtua täälläkin vielä :). Kiitos Kanneli!

   Poista
 4. ♥hauskoja pehmoja! :) Mukavaa maanantaita sinne!

  VastaaPoista
 5. Voi miten suloinen! Kiitos myös ohjeesta. Täytyypä jossain vaiheessa taas ottaa tuo ompelukonekin esiin, kun näin inspiroivia juttua täältä löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, sulta tulee kuin liukuhihnalta niitä kaikkia ihania neulejuttuja niin eihän se nyt ole ihmekään, jos ei ompelukonetta ehdi paljoa käyttää ;) Kiitos Johanna Maria!

   Poista
 6. Onpas herttainen Maija. Raajaton malli sopisikin juuri passeliksi puhteeksi meidän ompelusta innostuneille pojille.. Saisi tilkkulaatikkoakin vähän vajaammaksi.. :) Kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsen on tosiaan helpompi harjoitella tällaisella, ja tuostahan voi etukappaleelta vaikka jättää nuo leikkaussaumat pois niin on vieläkin simppelimpi. Itse tehdyt jutut on kyllä lapsille niin tärkeitä :). Kiitos Raisa P!

   Poista
 7. Supersuloiset hamot! Ihastuin vallan tuohon vauvaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuo Tytti workshopin vauva melkoinen söpöläinen - ihan niin kuin oikeat vauvatkin :). Ilmankos se minullakin on niin hyvänä lapsuudesta säilynyt :) Kiitos AnniK!

   Poista
 8. Krista Hei!

  Erittäin kaunis nukke teit! Rakastin sitä!

  on pistelty paljon?

  on hyvin vaikea ymmärtää suomea, eikä Google kääntäjä käännös on hyvä, useimmat kertaa se on vaikea ymmärtää, mitä sanot ... mitä häpeä :(

  Jo alkanut koristeet jouluksi?! Täällä on jo alkanut! Tein vähän joulua tontut ovat blogiini!

  suudella Pri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista. En ole vielä laittanut joulukoristeita esille, mutta valoja olen laittanut ulos, sillä täällä tulee nyt pimeä niin aikaisin ja sää on muutenkin ollut ollut melko harmaa. Hyvää viikon jatkoa!

   Poista
 9. Ihania, hellyttäviä, suloisia <3! Minulla on ollut vuodesta 1990 perinteinen mollamaija työn alla. Ei ole ollut sellaisia lapsukaisia kenelle sen olisin tehnyt, joten on vaan jäänyt kaappiin keskeneräisenä. Mukava, kun palautit myös mieleen nuo lanka-naulataulut, meillä poikakin innostuisi varmasti niistä. Ja ne noshin kankaista tehdyt vaatteet olivat taas niin huikean hienot! Mukavaa viikonjatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sellainen lapsi varmasti vielä syntyy, että saat nuken valmiiksi. Varmasti poikasi tekisi mielellään lankataulua, vielä jos itse suunnittelee kuvan niin sehän on lapsista mukavaa :). Toiset Nosh kankaat odottelevat vielä ompelua, toivottavasti pääsen ensi viikolla niiden äärelle :). Kiitos paljon Hanna Mi <3

   Poista
 10. Kivoja nukkeja! Mollamaijoja harvemmin näkee enää missään, joskushan niihin oli muistaakseni myynnissä valmiita naamojakin. Kissakin on oikein komea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on muuten valmiita kasvoja tainnut ollakin myynnissä. Niitä Unisefin Mollia on (meiltäkin löytyy yksi), mutta eipä juuri muihin tule törmättyä :). Seuraavaksi ajattelin tuon kaavan muokata apinaksi :) Kiitos paljon Mandariinimania!

   Poista
 11. That's a beautiful idea Krista. i'm planning on doing something like that in Portugal but with clothes... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Great, I can't wait to see what you're planning! Thank you Patricia :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Se saa minut hymyilemään :) Thank you for your comment.