maanantai 8. syyskuuta 2014

Oman (ompelu)elämän aakkoset - Alphabet of my (sewing) life

 

Tasan vuosi sitten painoin ensimmäisen kerran julkaise -nappulaa ja Helmoja ja hepeneitä-blogi näki päivänvalon muuallakin kuin vain mielessäni. Ensimmäisen postauksen voit halutessasi kurkata täältä. Tämän vuosipäivän kunniaksi vastaan vihdoin tähän jo toukokuussa Hannalta saamaani haasteeseen :). Eteenpäin en tätä enää laita, mutta katsotaanpa mitä aakkosten avulla saan teille itsestäni kerrottua :).

Ja huomenna (tai viimeistään ylihuomenna) on ARVONNAN aika. Tein mielestäni kivat jutut arvontaan, jotta mahdollisimman moni voi osallistua, jos vain muuten niistä tykkää. Palkinnot on vielä kuvattava, mutta yritän saada ne tänne pika-pika vauhtia!

A year ago I started this blog. I finally pushed the "publish"-button and wow - the blog came to "alive" somewhere else that just in my head. You can check the first post here. It's very sporty :). Last May Hanna challenged me to tell about my life with alphabet, so here it finally comes!
Sorry Hanna that it took so long, but I wanted to save it for this special day :).

And what' s going to happen tomorrow (or the day after).... GIVEAWAY-time! I've got them ready, I just need to take the pictures.

Artesaani: Olen vaatetusalan artesaani, mutta myös vestonomi sekä yksi vuosi löytyy ateljeeompelijan koulutusta, joka oli kyllä ompeluteknisten asioiden oppimisen kannalta aivan huippumerkittävä. Joskus olen harmitellut, kun jätin sen kesken, kun pääsin AMK:uun. Mitä kaikkea sitä olisikaan vielä oppinut? Artesaanikoulutuksessa parasta oli tutustuminen erityistekniikoihin, kirjontaan, käpypitsiin, lautanauhoihin, solmeiluun... Niitä haluaisin palautella mieliin.
Artisan: I'm an artisan, education took 2 1/2 years and I had a chance to try some old techniques like lace making, tatting, smocking.... I really enjoyed going to this school, every day! I also have a 4 years degree in fashion and clothing (university of applied sciences). Before that I studied one year in adult education - sewing, pattern making and things like that - there I learned the best tricks for sewing, but unfortunately I can't remember them all anymore!

Barbin vaatteet: Ompelu-urani alkoi ekaluokkalaisena kun ompelin käsin barbeille vaatteita, osa niistä on nyt käytössä tyttöjen leikeissä. 
Barbie clothes: I started my career sewing barbie clothes by hand, I was seven years old then.

Crocheting: Something I used to hate, but then I decided to learn it a few years ago. I especially like to crochet blankets.

Details: I love to put details to my projects, buttons, laces, ribbons, rosettes, pin tucks, everything that gives them a bit extra look.


Eurokangas: Ei taida kaivata hirveästi selittelyä :). Vuosien saatossa tärkeäksi ostospaikaksi minulle muotoutunut. Välillä kuulee moitteita Eurokankaan asiakaspalvelusta, mutta minä olen asioinut elämäni aikana paljon niin Tampereella, Turussa kuin Jyväskylässä ja koen että olen saanut asianmukaista palvelua joka paikkakunnalla, välillä oikein erityisen hyvää palvelua varsinkin Tampereella ja Jyväskylässä. Kankaita hankin myös lomamatkoilta sekä jonkin verran nettikaupoista. Viime aikoina olen löytänyt muutaman kivan nettikaupan, jossa myydään puuvillakankaita. Valitettavasti kuitenkin se, että haluan hiplata kankaita, rajoittaa aika paljon nettiostoksiani.
Eurokangas: Finnish fabric store, where I buy most of my fabrics. I also buy fabrics when ever we're abroad. Now I've found some nice online stores where to buy cotton fabrics. But I want to feel fabrics so it limits my online shopping.

Facebook: En ole mikään Facebook-aktiivi, mutta tammikuussa 2014 uskaltauduin liittymään ompeluyhteisöihin. Facebook -aktiiviksi en ole ryhtynyt vieläkään, mutta blogilinkityksiä tykkään seurata ja monia kivoja blogeja sen kautta olen löytänytkin - ja muutama on tainnut löytää minutkin.
Facebook: I'm not an active user, but in January 2014 I joined some Finnish sewing communities in Facebook and  found many nice new sewing blogs.

Geenit: Kädellä tekemisen ja siitä nauttimisen geenit olen saanut mummultani ja isältäni.
Genes: I got the genes for making handicrafts from my father and grandmother

Helmoja ja hepeneitä: Reilun kahden ja puolen vuoden haave konkretisoitui viime vuoden syyskuussa. Aika oli vihdoin kypsä, kun olimme kotiutuneet uuteen kotiin ja kaikki lapset olivat sen ikäisiä, että ajattelin minulla olevan aikaa keskittyä blogin pitämiseen tavalla, jolla halusin sen toteuttaa. Se oli silloin tai ei koskaan :). Halusin blogin, jossa olisi monenlaisia ompelutöitä, kuitenkin selkeästi tyttömäisyyteen ja joustamattomiin kankaisiin painottuen, hiukan erikoistekniikoita ja ehkä neulontaa tai virkkausta ja sitten tietysti kivoja kuvia. Aikamoinen sillisalaatti tämä blogini taitaa tyylien suhteen välillä olla ja kivojen kuvien ottaminen on vaikeaa, mutta syy on silloin kyllä ihan kuvaajassa eikä malleissa.
Helmoja ja hepeneitä -blog: Something I dreamed about almost three years and finally did last September - it was the time, then or never! I wanted a blog with versatile sewing projects, but concentrated in girly things and non-stretch fabrics, maybe a bit of crocheting, quilting and of course nice photos (which is the most difficult part for me).

Inspiraatio: Nykyään netti on pullollaan inspiraatiota, siellä voi kuitenkin tulla suorastaan inspiraatio-ähky eikä osaa aloittaa tekemään mitään. Tykkään katsella mahdollisimman monenlaisia blogeja ja Pinterest on mahtava, mutten halua käyttää liikaa aikaa vain pelkkien kuvien selailuun. Blogeissa on kuitenkin se tarinakin mukana ja siksi ne viehättävät minua kovasti. Olen myös kirjojen ystävä ja minulla on säännöllisesti kirjastosta lainassa käsityökirjoja  ja -lehtiä inspiraatiota herättelemässä. Ostan kirjoja myös aika paljon itse.
Inspiration: I get inspiration mostly from books, blogs and Pinterest. I borrow different kind of handicraft books from the library. I buy quite many books, too. Sewing blogs around the world are my favourite, Pinterest is great as well, but I prefer blogs because I don't just want to browse the pictures but read the story as well.

Juhlamekot: Tyttärien ansiosta olen päässyt toteuttamaan itseäni kymmenien ja kymmenien juhlamekkojen muodossa, blogia seuranneet ovatkin ehkä huomanneet, että mekot ovat ihan lempiompelujani.
Joy: I get so much joy from making handicrafts, sometimes my husband just can't understand it :)


Kirjonta: Erikoistekniikoista ehkä lempilapseni, se on vaan niin mukavaa.

Lahja: Koen, että käsityötaidot ovat lahja, jonka olen saanut - tosin ne vaativat myös jatkuvaa harjoittamista :) Tämä lahja tuottaa minulle suuresti iloa, aviomies ei kyllä aina jaksa sitä ymmärtää :)

Mummu: Ompelija, parsija, kirjoja, neuloja, lapsuuteni se ihminen, jonka näin eniten tekevän käsitöitä. Minulla on kasa mummulta perittyjä nappeja, lankoja ja muita pikkuaarteita.
Mummu: (grandma in Finnish) She was sewing, knitting, embroidering... I've got some of my grandma's buttons, threads and other little treasures to use in my projects.
 
Naisten vaatteet: Olen ommellut pääasiassa vain naisten vaatteita. Pojalleni olen toki ommellut, mutta olen tehnyt myös kaksi miesten puvun takkia ja suorat housut - 15 vuotta sitten. Ne olivatkin sitten ihan omanlaisiaan projekteja kaavoitusta ja ompelua myöten.

Ottobre Design: Vanhin lehteni taitaa olla vuodelta 2005, tämä lehti innosti minut niin kuin monen muunkin ompelemaan lapsille vaatteita.
Ottobre Design -magazine: When I found this magazine in 2005 I really got the inspiration to start sewing for my son.


Puuvilla: Rakkauteni, käsittämättömän ihana materiaali ommella ja kankaana taipuu melkein mihin vaan.
Party dresses: Because of my 3 daughters I've had the opportunity to sew plenty of party and princess dresses and express myself through them.

Quilting: Just love it! Both traditional and modern quilts.


Ratkoja: Kovassa käytössä aina, kun ompelujälki ei miellytä tai on jotakin korjattavaa.
Ripper: I use the seam ripper always when I'm not happy with the sewing result. I like to do my best when it comes to sewing and sometimes it needs ripping!

Singer: Eka ompelukoneeni, jonka vanhemmat ostivat minulle käytettynä.
Singer: My first sewing machine that my parents bought me.

Tilkkutyöt: Niistäkin pidän valtavasti. Ihan kaikenlaisista, perinteisistä ja moderneista. Kierrätysprojektina ihan kärkipäässä.


Uni: Jää joskus vähälle ompelujen takia! Tosin nyt olen ommellut vähemmän iltaisin (siis en niin myöhään) ja enemmän viikonloppuisin. Uni on tärkeää, ilman sitä ei jaksa pian tehdä käsitöitä ollenkaan (eikä mitään muutakaan).
Unfinished work: I rather ever leave sewing projects unfinished. It's just my way to do things. I try to modify the work so much that I can be happy with the result.

Virkkaus: Inhokista ihastukseksi. Olen opetellut virkkaamaan vasta muutama vuosi sitten ja peitot ovat ihan suosikkejani vaikka ovatkin sitten aina sellainen pitempi projekti.

Willa: Villa on yksi lempimateriaaleistani ja vilukissalle erinomainen
Wool: It's definitely one of my favorite materials, soft and warm.

X -

Yksityiskohdat: Mitä monipuolisempi työ, sitä mielekkäämpi minulle. Työn edetessä lisäilen lähes aina vielä yksityiskohtia sinne ja tänne.

Z -zzz (sleep) Sometimes I don't get enough sleep because late evenings and nights are my sewing time. It's a pity to stop sewing when you're in the middle of something nice and inspiring. But we really need to sleep, otwerwise we're not able to do anything  -not even sew!

Å -

Ärsytys: Harvoin ärsyynnyn mistään käsityöstä niin, että jättäisin sen tekemättä. Jos tulee virheitä tai mutkia matkaan, yritän korjata ne mahdollisimman hyvin. Ärsyttävintä on ehkä se jos käyttää työhön paljon aikaa ja sitten sitä ei teekään loppuun tai siinä häiritsee jokin kohta, jota ei jaksa korjata. Silloin vaate jää minulta helposti käyttämättä. Puran työn mieluummin vaikka osiin ja teen siitä jotain muuta käyttökelpoista, jos "virheitä" ei saa mukavalla tavalla häivytettyä.

Ö -

Palailen pian arvonnan merkeissä! Mukavaa maanantaita :)

I'll be back soon with the giveaway! Have a joyful Monday :)

22 kommenttia:

 1. Hauskat aakkoset! Paljon yhtymäkohtia löysin omaan tekemiseeni. Itsekin aloitin tekemällä nukenvaatteita, sitten kokonaisia nukkeja. Opinnot veivät ensin ammattikouluun mallipukineiden valmistajaksi opiskelemaan, sitten ammattikorkeakouluun artenomiksi, lopulta vielä pukeutumisneuvojan opintoihin. Itselläni innoittajana oli monitaitava äiti, mutta kyllä suvussa muutkin tekivät paljon käsin, myös miehet. Sukuvika...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se varmasti monissa perheissä on, että käsityöt kulkevat perintönä. Silloin kun opiskelin, ei työllisyystilanne tälle alalle ollut kovin ruusuinen eikä se sitä tietenkään vieläkään ole ja onhan tämän alan paikkoja karsittukin sittemmin runsaasti. Siitä olen kuitenkin valtavan iloinen että ompelu on nostanut näin päätään, ei sitä kaikille kehdannut silloin sanoa, että kulkee itse tehdyissä vaatteissa, tuntuu, että nykyään jo osataan taas kädentaitoja arvostaa paremmin ihan yleisellä tasollakin :)

   Poista
 2. Hauska! Mainioita tarinoita ja samaten edellisen kanssa, löysin muutamia yhtymäkohtia itseni kanssa. :) Ja täällä yksi, joka fb:n ompeluryhmän kautta blogiisi törmännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva :) Niin minäkin löysin sinun blogisi, tosin ihan hetki sitten vasta :) Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan :)

   Poista
 3. Onnittelut ekasta vuodesta! Minen ollut älynnytkään, että olet noin nuori bloggari, täällä kun on niin paljon kaikenlaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nopeasti on yksi vuosi taasen elämästä sujahtanut! No joo, nuori bloggari, mutta muuten vähän jo varttuneempi rouvashenkilö ;)

   Poista
 4. Eka viesti taisi kadota avaruuteen....no, Onnea 1-vuotiaalle! Taitava olet ja blogiasi on mukava seurata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota katoamista on muuten ollut liikkeellä! Kiitos, toinen taituri siellä :)

   Poista
 5. Onnittelut 1veelle! Hauska oli lukea käsityöaakkosiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihan ei mielikuvitus nyt riittänyt kaikista keksimään, mutta näillä mentiin :)

   Poista
 6. Onneksi olkoon ja kiitokset hauskasta postauksesta. Olet edelleen minulle The Mekkomestari !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhlamekkoja, trikoomekkoja ja kaikenlaisia mekkoja on tällekin syksylle ja talvelle vielä luvassa monia :) Että varo vaan ;) Nämä tällaiset postaukset tuovat kyllä kivaa vaihtelua ompelupostausten lomaan!

   Poista
 7. Onnea blogille! Oli mielenkiintoista lukea aakkosiasi, monia yhtäläisyyksiä siitä löytyikin myös minun käsityöhistoriaan. Minusta sinulla on kyllä erittäin selvästi ihana omanlaisesi tyyli, ja olet onnistunut myös kuvien kautta sen tänne tuomaan. Pidän sinun kuvistasi, niissä on kaunis, herkkä tunnelma. Joten turhaan aliarvioit taitojasi! Mekkojen suunnittelu- ja valmistustaitosi on kanssa ihan omaa luokkaansa. Aina niin mahtavia juttuja! Ja ne yksityiskohdat <3. Arvontaa odotellassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun laitoit tämän haasteen minulle tulemaan, sitä oli hauska tehdä, eikä se ollut niin työläs kuin ensin pelkäsin :) Kai siinä valokuvauksessakin voi kehittyä- ainakin toivottavasti :) Olen sellainen yksityiskohta-iita, ne ovat oikeastaan aina kulkeneet mukanani ompelutöissä, tajusin sen juuri viikonloppuna, kun kaivelin ikivanhojakin töitä esille pitkästä aikaa. Sinä osaat aina antaa niin kannustavia kommentteja, kiitos kovasti <3

   Poista
 8. Onnea täältäkin 1-veelle! :) Tosi mukavat nuo aakkoset, oli hauska lukea ja muutenkin sinun blogia on tosi inspiroiva seurata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Samat sanat voin sanoa teidän blogista - ihan yksi lemppareistani ehdottomasti :)

   Poista
 9. Vuosi on vierähtänyt nopeasti :) Onnittelut ihanalle blogillesi. Olet todella monitaituri ja niin insproiva. Koen, että olen saanut sinusta ruudun takaa itselleni ystävän, jonka kanssa on mukava käydä keskusteluja kommenttien välityksellä <3. Arvonta kuulostaa kivalta, sitä odotellessa:) Oli mukava lukea aakkospostauksesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa se, miten ne vuodet vierivätkään. Sinä ja Eerika olitte ihan ensimmäisiä lukijoitani, enkä nyt juuri muista kumpi oli ensin, kun taisitte tulla niin rinta rinnan, mutta kovin iloisiksi teitte minut kommenteillanne! Ja samaa voin tosiaan sanoa, olet ruuduntakainen ystäväni! Kiitokset sinulle siitä :)

   Poista
 10. Melkein kuin olisivat olleet minun aakkoseni, paitsi että minun kieleni ei käänny noin hyvin englanniksi. Se on aina ollut elämäni heikoin lenkki nimittäin. En tiennyt, että sinun blogisi on vain vuoden vanha. Luulin, että paljon vanhempi, mutta että vain löysin sen niin myöhään. :D Hyvä löytö minulta! Minä tykkään blogissasi erityisesti kuvista ja niistä välittyvästä tekemisen ilosta. Paljon olen saanut inspiraatiota sinun tekemistä taideteoksistasi. :) Kiitos sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ihana kuulla ja kiva kun löysit talvella tänne niin minäkin löysin sinut :) Varmasti meissä käsityöharrastajissa on paljon samoja piirteitä ja siksi noihin minun aakkosiini pystyy moni käsityöharrastaja samaistumaan. Iloahan käsityöt yleensä varmasti tuottavat kaikille, jokaisella on sitten vain se oma tyyli ja tapa tehdä niitä. Ja sehän se onkin parasta, kovin tylsää olisi tässä maailmassa, jos kaikille annettaisiin kangaspala, neula ja lankaa ja lopputulos olisi jokaisella samanlainen :) Kiitos Pikku Akka, kommenttisi ilahduttavat minua aina kovasti!

   Poista
 11. Onnea 1-vuotiaalle! :-) Olipa mielenkiintoista lukea sun aakkoset. Monta yhtymäkohtaa löysin omaan ompeluharrastukseeni. - Ja tuo A-kohta. Sen avulla palaset oikein loksahtivat paikoilleen... Olen aina ihastellut sun oivalluksia, silmää toteuttaa asioita ja taitavaa käden jälkeä. :-) Lahja... Kyllä, sellainen tämä taito on!

  VastaaPoista
 12. Kiitos Oman näköinen ihanasta kommentista :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se saa minut hymyilemään :) Thank you for your comment.