torstai 24. huhtikuuta 2014

Nuttu nurin Fashion Revolution Day Handmade #insideout


Tänään vietetään kansainvälistä Fashion Revolution -päivää. Tasan vuosi sitten vaatetehdas romahti Bangladeshissa ja 1133 ihmistä kuoli ja yli 2500 loukkaantui. Edelleen vaatteita (ja kankaita) tehtaillaan oloissa, joita ei monikaan tule ajatelleeksi, kun kaupan hyllystä nappaa sen itseä miellyttävän tuotteen. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota siihen, keitä sinun vaatteittesi takaa löytyy, käännä siis nuttu nurin ja näytä missä vaatteesi on tehty!

Monissa ompelublogeissa päivää on vietetty kääntämällä itsetehty vaate nurinpäin päälle, voit tägätä itsestäsi ja vaatteistasi kuvan myös Instagramiin http://instagram.com/fash_rev ja #InsideOut.

Päivästä löytyy lisää tietoa täältä (<klik).

Itse ompelin jo parikymppisenä lähes kaikki sisävaatteet ja takit itselleni. Raskauksien ja imetysten myötä itselle ompelu väheni, mutta löysin itseni ompelemasta vaatteita lapsilleni. Yhä edelleen ompelen suurimman osan lasten vaatteista itse. Meillä ostetaan lähinnä toppavaatteet, neulevaatteet, alusvaatteet ja sukkahousut. Lisäksi olen laiska ompelemaan ihan peruslegginssejä ja trikoopaitoja, joten osan niistä haen yksivärisinä kaupasta. Nyt kun lapsiluku on (ilmeisesti) täynnä, olen innostunut ompelemaan enemmän myös itselleni. Kun aloin ommella lapsille, tein suurimman osan vaatteista kierrätysmateriaaleista ja varsinkin tytöille omista vanhoista vaatteistani. Nykyään teen selkeästi enemmän uusista materiaaleista, mutta onneksi välillä sitä innostuu myös kierrättämään vanhaa. Täten lupaankin, että kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa aion ommella vain kierrätysmatskuista ja postaukset tulevat siis olemaan osastoa "vanhasta uutta". Kuka muu ottaa haasteen vastaan omassa blogissaan?

Kantakaa ylpeydellä itse tekemiänne vaatteita ja alkakaa rohkeasti ompelemaan, jos se vähänkään kiinnostaa. Tehkää vaatteita tyylinne ja taitonne mukaan, käsitöissä voi kehittyä vain tekemällä. Eikä se kehittyminenkään ole välttämätöntä, tärkeintä on ilo (Mutta jos jostain kovasti innostuu, yleensä siinä haluaa myös kehittyä)! Ja kehittyä voi sauma saumalta - minäkin, vaikka olen harrastanut käsitöitä alakouluikäisestä saakka!

EDIT Tuohon haasteeseen voit osallistua yhdellä tuotteella tai niin monella kun aikaa ja innostusta riittää, voit ommella itselle, lapselle, sisustusjuttuja, pehmoleluja... Ainoa ehto on, että mitään uutta materiaalia tähän ei osteta ja uusi tuote täytyy syntyä vanhasta vaatteesta tai vaikkapa lakanasta tai verhosta. Kun haaste alkaa, tarkoituksenani on linkittää tänne blogit, jotka lähtivät haasteeseen mukaan. Teen varmastikin vielä jonkun kuvan, jonka voit sitten kyseisenä ajankohtana kopioida blogiisi kertoaksesi, että olet mukana tässä haasteessa.


Today is the first Fashion Revolution Day. You can read about it from http://fashionrevolution.org/.
Today many bloggers wear their handmade clothes insideout to show the world, who made their clothes. Do you know who made your clothes and in which conditions?

I've been sewing since a little girl, first by hand and then my parents bought me my first Singer. When I was around 20 I made almost all of my clothes. When I had children I started sewing for them. I used to sew a lot from my old clothes and fabric stash but nowadays I use more new material. It would be wise to reuse old clothing and material so hear me out what I'm saying:

I make a promise that the first two weeks of June I'm only going to sew from my stash :) Do you want to join me in your own blog?

24 kommenttia:

 1. Joo, ei mahdoton ajatus ollenkaan :) Otan haasteen vastaan ja yritän kehitellä jotain tyyliin -vanhasta uutta. Eli nyt ideat vain kehiin ja alan miettiä miten voisin uusiökäyttää kaappien sisältöä :) Laitanko vielä erikseen sähköpostia vai riittääkö tämä tätä kautta ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kivaa! Ajattelinkin, että suhun voisin luottaa tässä asiassa ;) Tämä riittää, ajattelin, että kerron täällä sitten, ketkä tähän aikovat osallistua. Tähän voi osallistua tekemällä yhden tai useamman tuotteen, ihan miten omaa intoa löytyy, ja valmiit tuotteet voi olla mitä vaan, ainoa ehto on tosiaan että tähän ei mitään uusia kankaita hankita! Kiitos <3

   Poista
 2. Hieno idea ja kiva postaus. Koska kesälomani sijoittuu kesäkuulle, ja olin ajatellut yrittää ommella mahdollisimman paljon kaikenlaista ja yrittää tyhjentää kangasvarastoani, en ihan täysillä nyt lähde haasteeseen mukaan. Mutta olen huomannut, että kierrätysompelu on tosi mahtavaa. Paitsi että se on ekologisempaa, myös joskus hauskempaa, kun voi luovasti hyödyntää valmiita rakenteita. Ja usein välttää ne tylsimmät hommat kuten helmojen ym. päärmäämisen ja huolittelun.

  Hienosti kiteytetty tuo kappale ompelun ilosta! Itsellä ei tällä hetkellä riitä aika eikä energia kovin suuritöisiin tai hankaliin ompeluprojekteihin, mutta simppelimmistäkin jutuista voi nauttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en tiedä kuinka toiset malttavat kesällä istua ompelukoneen äärellä, minä kyllä maltan, mutta mulla on nyt niin monta muuta suunnitelmaa ja kaikkea härdelliä lähiviikoille, että siksi vasta kesäkuulle laitoin tän haasteen. Kiitos Kirsi kivasta kommentista <3

   Poista
 3. Saisiko osallistua tyyliin neljä kierrätysompelusta/postausta 14.6. mennessä? Niin että voisi aloittaa jo nyt? Pakko myöntää, että aivan liian vähän tulee hyödynnettyä kierrätysmateriaalia, tämä olisi oikein hyvä haaste. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voithan alkaa niitä jo nyt tekemään, mutta olisi kiva, jos malttaisit ainakin osan postauksista jättää tuolle kesäkuulle :) Ajattelin haasteen alkaessa ilmoittaa täällä blogit, jotka lähtivät haasteeseen mukaan, kiitos muuten kun innostuit tästä. Tämä oli muutenkin vähän sellainen ex-tempore juttu, kun olen jo pitempään miettinyt, että pitäisi pitää joskus joku teemapostausviikko. Tosiaan tähän voi tehdä jokainen juttujaan jaksamisen mukaan, vaikka vain yhden tai vaikka kymmenen.

   Poista
  2. Meillä mies ja lapset jäävät kesäkuun alussa lomalle - minä en - ja kun samaan ajankohtaan osuu nuorimmaisen synttärihässäkkä, voisi käydä niin etten saisi yhtään ompelusta valmiiksi. Paremmin onnistuu jos ompelen nyt sitä mukaa kun ennätän ja postaan vasta kesäkuussa. :)

   Eli otan haasteen vastaan ja voit lisätä listaan Vaapula-blogini (http://virvalilja.blogspot.fi/).

   Poista
 4. Pyrin omissa vaatehankinnoissani suosimaan kotimaista. Paljon teen myös vaatteita itse. Ompeluhommia on tullut aikanaan tehtyä myös useammassakin vaatetehtaassa, joten kokemusta urakkaompelusta on ( Suomessa kuitenkin asiat olivat paremmin kun halpatuonti maissa ) Sääli ettei Suomessa enää paljon valmisteta vaatteita. Nykyisin tulee myös ostettua laadukkaampia ja hieman kalliimpia vaatteita jotka ehkä kestävät käyttöäkin paremmin kuin halpikset. Kiva seurata tuota kesähaastettasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostat järkevältä kuluttajalta! Kiva, kun seuraat haastettani, täytyy varmaan viikonloppuna jo vähän tutkia, mitä aarteita tuolta kaapista voisi haasteeseen käyttää ja laittaa ideoita alulle :)

   Poista
 5. Aika mielenkiintoinen haaste! Jos saan tehtyä ennen sitä jo ostetuista kankaista valmista (ja kerkeän ylipäätänsä kesäkuun alussa ommella) niin otan kyllä haasteen vastaan!! Hyvänä puolena olisi sekin, että saisin tuhottua jemmassa olevat vaatteet mitä en oo raaskinut pois heittää :D Ompas sulla muuten kivannäköinen mekko päällä!!

  ps. Ihania nuo edellisen postauksen ompelukset ja virkattu jakku. Nyt vasta kerkesin kunnolla lukea sen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua, ota ihmeessä haaste vastaan, jos vaan kerkiät. Minullakin tuolla lojuu pari kesämekkoa, joista varmastikin saisi tähän haasteeseen tytöille jotakin tehtyä. Kiitos paljon sinulle Eerika<3

   Poista
 6. Oikein hyvä haaste. Mulla on nyt kaksi kierrätysvaateompelusta työn alla. Ne pitää saada äitienpäivään mennessä valmiiksi, ristiäisiin nimittäin. Saattavat valmistua jo huomenna. Yksi kierrätysmekkonen valmistuikin jo noihin juhliin. Sitten tekisi jo mieli ommella kaikista jemmakankaista. Uskaltaisinkohan osallistua haasteeseen? Oliko mitään toivetta kuinka monta tuotetta kahdessa viikossa pitäisi saada aikaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinuunkin vähän luotin, että saattaisit tarttua tähän haasteeseen :) Ei ole toiveita lukumäärän suhteen, jokainen haasteeseen mukaan lähtevä tekee innostuksen ja inspiraation mukaan :). Olen kovin iloinen, jos päätät osallistua! Taidankin laittaa tuohon vielä vähän lisäinfoa... Kiitos Pikku Akka!

   Poista
  2. Kyllä mä osallistun, Krista! Haluan osallistua. Mulla yöllä vauvaa syöttäessä tuli yks kuningasidea. Tai kuningatar... :) ... jos vain raaskin käyttää mun vanhat Jackpotin huivit.

   Poista
  3. Hieno juttu! Kiitos tuhannesti :)

   Poista
 7. Oikein kiva haaste! Täytyi oikein penkoa kaappeja ja etsiä materiaaleja jotka kaipaisivat uusiokäyttöä. Kyllähän niitä löytyi :) Eli mielelläni otan haasteen vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihanaa, kiitos! KIva, että muitakin lähtee mun kaveriksi haastamaan itseään :)

   Poista
 8. Juu, mukana ollaan! :) Mulla tota vanhaa lakanaa, verhoa sun muuta onkin tuolla odottelemassa, että koska ne pääsee paininjalan alle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä MinnaS! Kiva kun liityt joukkoon, kiitos :)

   Poista
 9. Ehdottomasti mukana haasteessa! Ihana nähdä sitten, mitä muut saavat aikaiseksi haasteen tiimoilta. Mielenkiinnolla odottelen kesäkuuta. Olen samaa mieltä kanssasi tuosta käsitöiden tekemisestä. Jokaisella on siinäkin oma käsialansa, tyylinsä ja tapansa. Ja tärkeintä on se, että tekemisestä nauttii. Oikeastaan sitä aika huomaamattaankin kehittyy, kun vaan tekee. Tulee vastaan tilanteita, joissa keksii jonkin uuden tavan tehdä asian, jonka on vuosia tehnyt samalla tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sinullekin HannaMi, kun lähdet mukaan haasteeseen. Meitä on nyt jo mukava joukko! Sehän tästä niin kutkuttavan hauskaa tekeekin, kun näkee sitten mitä kaikki ovat saaneet aikaiseksi :) Paljon hauskempaa kuin se, että minä yksistään vaan niitä tekisin. Minäkin olen tässä jo ihan innostunut paperille laittamaan vähän ideoita hautumaan ;)

   Poista
 10. Jos vain ehtii, niin tulisin kuitenkin mukaan! oon tätä pyöritelly ja jahkannu. Haaste siis otettu vastaan, ihanaa nähä mitä kaikkea näiden viikkojen aikana porukalla syntyykään! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se saa minut hymyilemään :) Thank you for your comment.